Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nije bilo dokaza da je optuženi silovao mladu autostopisticu

Autor: Minja Gugić

11.02.2009. 23:00
Nije bilo dokaza da je optuženi silovao mladu autostopisticu


Stjepanu M. optužnicom se stavljalo na teret da je 7. kolovoza, prije četiri godine silovao djevojku koja je stopirala na cesti iz Paga prema Zadru. Oslobođen je i tijekom prvog suđenja, ali Vrhovni je sud presudu ukinuo i vratio ga na ponovno suđenje, po čijem je završetku tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona


Tužiteljstvo Županijskog suda u Zadru jučer je nakon okončanog dokaznog postupka odustalo od kaznenog progona 40-godišnjeg Stjepana M. iz Velike Gorice, koji se optužnicom teretio za silovanje mlade autostopistice prije četiri godine, na cesti iz mjesta Pag na istoimenom otoku, prema Zadru.
Naime, Županijsko državno odvjetništvo odustalo je od daljnjeg kaznenog progona, jer se tijekom suđenja dokazalo da su “činjenične tvrdnje” optužbe, nedokazane. Kako smo saznali, takav stav tužiteljstva proizlazi iz provedenih vještačenja, u prvom redu vještakinje Jadranke Zorić koja je Sudskom vijeću potvrdila da je iskaz navodno silovane djevojke potpuno nevjerodostojan, a to je u svom nalazu i mišljenju potvrdila i vještakinja psihijatrijske struke dr. Elizabeta Dadić-Hero.
Također, na raspravi je svoje mišljenje obrazložio i dr. Davor Mayer, vještak sudske medicine koji je također naveo da su činjenice navedene u optužnici nedokazive.
Suđenje Stjepanu M. inače je i ovaj put bilo zatvoreno za javnost zbog zaštite identiteta djevojke.
Stjepan M. je, naime, 18. listopada prije četiri godine na Županijskom sudu u Zadru pred Sudskim vijećem kojim je predsjedao Boris Babić bio nepravomoćno oslobođen teške optužbe koja mu se stavljala na teret te je bio pušten iz ćelije zadarskog Istražnog centra, gdje je proveo vrijeme do početka suđenja.
Stjepan M. se teretio da je 7. kolovoza 2005. godine silovao djevojku koja je stopirala na putu iz Paga prema Zadru.
On ju je povezao te zaustavivši se nakon nekog vremena na sporednom i dobro prikrivenom mjestu, prema navodima optužnice, silovao.
No, Sudsko ga je vijeće i tada oslobodilo zbog nedostatka dokaza.
Kako je tada u obrazloženju presude naveo sudac Babić, nakon pomno proučenog spisa i provedenog dokaznog postupka, nije bilo čvrstih dokaza i ostale su dvojbe o tome je li optuženi doista počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.
S obzirom na to, kako je tada pojasnio predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić, presuda se mora donijeti u korist optuženika.
No, Vrhovni je sud žalbu na presudu zadarskog tužiteljstva prihvatio i “spis Stjepan M.” vratio na ponovno suđenje pred izmijenjenim Sudskim vijećem kojim je sada predsjedao Boris Radman. No, i ovaj put optuženi je zapravo oslobođen, jer nije bilo dokaza da je doista silovao mladu djevojku.