Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Janković se ne smatra krivim

Autor: Minja Gugić

11.02.2010. 23:00
Janković se ne smatra krivim

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako je Jankovićev odvjetnik Luka Šušak zatražio obustavu kaznenog progona, Sudsko je vijeće to odbilo. U ulozi promatrača suđenje su pratili strani diplomati, predstavnici nevladinih udruga i OESS-a te djevojka optuženog i njezina majka koje su doputovale iz Slovenije


Ne osjećam se krivim – rekao je jučer na Županijskom sudu u Zadru 37-godišnji Nedeljko Janković na početku dokaznog postupka koji je protiv njega započeo zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Zemunika Gornjeg, Jagodnje Donje i ostalih mjesta Ravnih kotara tijekom listopada i studenog 1991. godine.
Njemu se optužnicom stavlja na teret da je kao pripadnik “180 mtbr u sastavu IX. korpusa JNA” sam i zajedno sa Slavkom Đokićem koji je u bijegu, provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, kako stoji u optužnici, “vršio brutalno zastrašivanje Hrvata kako bi ih natjerao da napuste svoje domove i područje tzv. Republike Srpske Krajine, primjenjivao mjere zastrašivanja i terora te pljačkao i uništavao imovinu civilnog stanovništva”.
Brojni promatrači, ali i djevojka optuženog
Suđenje su, kako je i najvaljeno u ulozi promatrača pratili predstavnici nevladinih udruga, Semina Lončar iz Centra za razvoj demokracije, ali i veleposlanik Južne Koreje te Jose Enrique Horcajada Schwartz veleposlanik i voditelj Ureda OESS-a u Zagrebu. Zanimljivo je da su sudnici jučer bile i djevojka optuženog Jankovića i njezina majka koje su doputovale iz Slovenije gdje inače žive i gdje je on 12. kolovoza prije dvije godine uhićen temeljem tjeralice Županijskog suda u Zadru, a potom u travnju prošle godine i izručen pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.
Od tada se Janković nalazi u pritvoru zadarskog Istražnog centra.
Njegov izabrani odvjetnik Luka Šušak odmah na početku jučerašnje rasprave je zatražio obustavu postupka obrazloživši to činjenicom da su Jankoviću povrijeđena temeljna ljudska prava i slobode jer mu se sudi zbog istog kaznenog djela zbog kojeg je već ranije bio pravomoćno osuđen na Vojnim sudu u Banja Luci. Tamo je proglašen krivim i odslužio je dvije godine zatvora zbog razbojstava i uništavanja imovine u zadarskom zaleđu.
– Vi ste dobili u spis presudu Vojnog suda u Banjoj Luci iz koje proizlazi da je Janković za predmetni događaj proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora koju je izdržao. Radi se dakle, o istom događaju, ali s drugom kvalifikacijom. Zbog toga predlažem obustavu kaznenog progona – pojasnio je Jankovićev odvjetnik, Luka Šušak.
Međutim, Sudsko je vijeće kojim predsjeda Dijana Grancarić to odbilo i nastavilo suđenje ispitivanjem svjedoka, mještana Jagodnje Donje i Zemunika Gornjeg čije su kuće krajem listopada i početkom studenog 1991. godine bile uništene i opljačkane.
Nitko od svjedoka nije teretio Jankovića
Ružica Žepina je posvjedočila kako su joj 1. studenog 1991. godine u obiteljsku kuću u Jagodnji Donjoj upala dvojica mladića.
– Jedan je bio u uniformi bivše milicije, a drugi u šarenoj. Tražili su ključ od auta i tražili su novac. Novac sam im dala, a sad se više ne sjećam iznosa. Vikali su na mene i maltretirali me. Kad smo izašli vani iz kuće, vidjeli su u blizini i moju susjedu Zorku Žepina. Pozvali su ju da dođe i rekli joj: “Dođi, babo! Sad ćemo vas sve poklati i zapaliti!”. Pucali su po autu, a onda su otišli i nisu se više vraćali. Dodala je kako se sjeća da su bili naoružani, jedan puškom, a drugi pištoljem.
Boris Guša je potvrdio kako je njemu devastirana kuća u zaseoku Goleš i u nju je bačena bomba te je rekao kako ne zna ni danas ime osobe koja mu je uništila kuću.
Kuća Branka Guše devastirana je u listopadu 1991. godine, a ni on ne zna tko mu je ispalio zolju u kuću, ni zašto.
Svjedok Zoran Žepina čija je kuća u Jagodnji Donjoj zapaljena, je rekao kako je čuo priče “da su u pitanju dva dečka”.
– To sam čuo od moje bake Jandre. Kod nje su napravili nered, a nakon toga su zapalili našu kuću – rekao je.
Još su svjedočili Željko Žepina, Nedjeljko Žepina i Mate Žepina koji su prepričali ono što su čuli od svojih majki, a riječ je o dvojici muškaraca koja su uništavala po kućama i pljačkala tražeći novac, a nesretne žene u strahu su im i dale ono što su imale.
Nakon njihovih svjedočenja suđenje je odgođeno za sredinu ožujka zbog saslušanja još jedne svjedokinje.