Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Branitelji zatražili poštivanje Deklaracije o Domovinskom ratu (FOTOGALERIJA)

11.02.2011. 23:00
Branitelji zatražili poštivanje Deklaracije o Domovinskom ratu (FOTOGALERIJA)


Poput svojih suboraca u Slavoniji i branitelji Zadarske županije, okupljeni oko Zajednice braniteljskih udruga, održali su prosvjed povodu uhićenja Tihomira Purde na temelju međunarodne tjeralice koju je izdala Republika Srbija. Oko tisuću branitelja najprije se okupilo na zadarskom Forumu odakle su mimohodom krenuli na Narodni trg. Nakon intoniranja državne himne, kao što je najavljeno, predsjednik Udruge veterana 4. GBR iz Zadarske županije Davor Prtenjača pročitao je protest nadležnim institucijama Republike Hrvatske zbog učinjenog propusta u slučaju hrvatskog branitelja Tihomira Purde.
– Smatramo da su Ministarstvo pravosuđa i unutarnjih poslova gospodina Purdu trebali upoznati s interpolovom tjeralicom i na taj način izbjeći postojeću situaciju. Ovim propustom narušena je peta točka Deklaracije o Domovinskom ratu koja kaže da će Republika Hrvatska svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Hrvatske osigurati punu zaštitu, dostojanstvo i skrb, rekao je na početku Davor Prtenjača.
Nastavljajući, glasnogovornik prosvjeda je istaknuo da je Deklaracija o Domovinskom ratu donesena radi zaustavljanja radikalne politizacije Domovinskog rata i zabrinjavajućeg polariziranja hrvatskog društva i da ona obavezuje sve građane, državne i društvene institucije, sindikate, udruge i medije, ali i sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske, da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog zajedničke civilizacijske budućnosti. Samo na taj način, ukazuje Prtenjača, može se čuvati moralni dignitet hrvatskog naroda i svih građana RH, te čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja.
– Međutim, vidljivo je da se Deklaracija o Domovinskom ratu želi baciti u zaborav ili se jednostavno prešućuje, a neki je smatraju i neutemeljenom. To uglavnom čime ljudi koji nemaju veze sa Domovinskim ratom, da bi opravdali svoje nesudjelovanje u obrani naše Domovine. Agresija na suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku se nastavlja. Srpski agresor, poražen na bojnom polju, započeo je novu vrstu agresije vođen iz raznih ureda s ciljem relativiziranja istine o Domovinskom ratu, nastavio je Prtenjača.
Podizanje optužnica od strane tog agresora protiv hrvatskih građana za ratni zločin dokaz je njegovim tvrdnjama iako su po istoj toj deklaraciji u točki 2. branitelji vodili pravedan i legitiman, obrambeni i oslobodilački rat unutar međunarodno priznatih granica, a ne agresorski i osvajački rat.
Branitelji se nadalje pitaju kako Republika Hrvatska može raditi na normalizaciji dobro susjednih odnosa s agresorskom Srbijom, ako ona u isto vrijeme podiže optužnice protiv hrvatskih građana za sudjelovanje u obrambenom ratu, a u isto vrijeme negira postojanje logora u Srbiji. Prema tome, ocjenjuju branitelji u svom proglasu, neprijateljski napad na branitelje, a time i na Domovinski rat, jest napad na temelje suverene i samostalne Republike Hrvatske.
– Srpski agresor činom hapšenja hrvatskih branitelja želi napraviti inverziju istine o Domovinskom ratu, odnosno žrtvu proglasiti agresorom, rekao je između ostalog Davor Prtenjača.
Među prosvjednicima primjećen je i prvi zadarski političar, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Na novinarsko pitanje je li došao kao predstavnik Vlade RH ili građanin, Kalmeta je odgovorio da je došao po tri osnove, kao predstavnik vlade, kao građanin i kao branitelj.
–   Okupljanje je proteklo vrlo civilizirano, kako i treba. Mogu reći da se čini sve! Predsjednica Vlade čini sve da se sve to dobro završi. Hrvatske institucije i Državno odvjetništvo su donijele odluku da je Purda nevin i zato očekujemo da se on čim prije vrati u Hrvatsku jer je nevin zatočen u Bosni i Hercegovini, rekao je ministar Kalmeta, odbijajući pomisao da je sa skupa poslana kritika Vladi RH zbog nedjelotvornosti u slučaju Purda.
Kalmeta je ponovno naglasio da su hrvatske institucije napravile svoj dio posla i da se radi još više kako bi se Purda vratio kući.
Nakon prosvjednog skupa na Narodnom trgu, branitelji su se u upitili u katedralu Sv. Stošije gdje je održana svečana misa.


 ZAHTJEVI


 S prosvjednog skupa poslani su zahtjevi institucijama hrvatske države u kojima se traži: Da u skladu sa točkom 7. Deklaracije o Domovinskom ratu svim demokratskim sredstvima čuvaju načela Deklaracije o Domovinskom ratu i istu promiče u državi i svijetu. Da preispitaju odnose sa Republikom Srbijom i ne dozvole izjednačavanje žrtve i agresora u čemu se Republika Srbija zdušno zalaže. Da se diplomatskim aktivnostima dokaže neutemeljenost optužbi protiv hrvatskih branitelja i gruba zloporaba međunarodnog instituta Interpola od strane Srbije. Da Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti putem drugih državnih institucija zaštiti svoje branitelje od daljnjih progona. Da ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti pruži svekoliku pravnu pomoć branitelju Purdi i Maricu, te financijsku pomoć njihovim obiteljima. Da sukladno Deklaraciji o Domovinskom ratu osigura hrvatskim braniteljima punu zaštitu, dostojanstvo i skrb. Da se izdignu iznad standarda „haške pravde”, a ne da provode istrage nad braniteljima onda kada ni haški sud nije našao elemenata za podizanje optužnice. Da se pravda selektivno ne primjenjuje na zahtjev kojekakvih međunarodnih civilnih udruga, dok se braniteljima traži najmanja sitnica a agresorima se previđaju zločini.




 UDRUGE


U prosvjedu su sudjelovale braniteljske udruge: HVIDRA-Zadar, UHDDR – Zadarske županije, UHDDR-Grada Zadra, UDVDR – Zadarske županije, UDVDR-Grada Zadra, ZU HVIDR-a Zadarske županije, UUHBDR – Zadarske županije, UHBOPTSP-Zadarske županije, UHCSDR – Zadarske županije, UDRUGA PRVI HRVATSKI REDARSTVENIK-Zadar, UDRUGA SJP POSKOCI – Zadar, UDRUGA HRVATSKI DOMOBRAN – Zadar, UDRUGA MALOLJETNIH DRAGOVOLJACA – Zadarske županije, UDRUGA ZADARSKIH TENKISTA – Zadar, UDRUGA VETERANA ZNG 4. Gbr – Zadarske županije, UDRUGA ZAVJET-Zadarske Županije, UDRUGA ZADARSKIH BRANITELJA 91., UŽDR-Zadar, UDRUGA SG SOD „Damir Tomljanović Gavran”, UDRUGA NEZAVISNI DRAGOVOLJCI HRVATSKE -Zadarske Županije, UDRUGA HRM-Zadar, UDBDR- Pridraga, UDRUGA SAMOSTALJNI BATALJUN ŠKABRNJA, UDBDR- Podrgadina, HDLSKL – Zadarske županije.