Subota, 30. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sniženje kamatne stope za investicije

Autor: Irena Jurjević

11.02.2013. 23:00
Sniženje kamatne stope za investicije

Foto: Zvonko KUCELIN



HBOR želi potaknuti investicije jer one omogućuju nova zapošljavanja te konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu, kazala je Krneta


Novine u nekim HBOR-ovim kreditnim programima poput sniženja kamatne stope na investicije koja vrijedi od 1. sječnja pa do 30. lipnja ove godine kao privremeno sniženje, kao i novi kreditni program „Nova proizvodnja” činile su okosnicu HBOR-ovog info dana za poduzetnike koji je održan jučer u prostorijama HGK Županijske komore Zadar.
Kreditne aktivnosti i nove programe HBOR-a opisala je Mira Krneta, voditeljica HBOR-ovog Područnog ureda za Dalmaciju, istaknuvši pritom novi kreditni projekt „Nova proizvodnja” kojim HBOR pokušava potaknuti poduzetnike na investicijska ulaganja te na usklađivanje svojih poslovanja sa standardima EU.
– On je namijenjen poduzetnicima koji ulažu u nove tehnologije i nove proizvode te u prilagođavanje svojih standarda poslovanja EU standardima. Nova proizvodnja je svakako vrlo interesantna, kamatne stope su od 2, 3 i 5 posto – to su HBOR-ovi standardni uvjeti. Rok otplate je do 14 godina s počekom od 3 godine, HBOR financira 75 posto predračunske vrijednosti, dok 25 posto trebaju biti neki drugi izvori financiranja. Za nadati se da će poduzetnici, pogotovo oni izvozno orijentirani koji su prisutni na europskim tržistima, ili se za njih spremaju, naći interese u korištenju tih kreditnih sredstava upravo kroz ove prilagodbe europskim standardima, kazala je Krneta istaknuvši pritom i to kako je od 1. sječnja do 30. lipnja ove godine u realizaciji i smanjenje kamatnih stopa za inveasticijske projekte i to svugdje gdje je prisutno ulaganje u osnovna sredstva.
Što se tiče pak kreditne aktivnosti, ona je prošle godine bila izuzetno dinamična, kazala je Krneta, pa je tako opseg plasmana bio više od 50 posto veći nego godinu dana prije toga. U strukturi investiranja, po prvi put nakon krize povećao se udio ulaganja u osnovna sredstva, dakle investicije dugoročnih ulaganja, a manji je udio onih kredita koji financiraju tekuću proizvodnju.
– HBOR želi potaknuti upravo te tokove koji se događaju. Dakle investicije, jer one omogućuju nova zapošljavanja te konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu. Naravno, uz namjeru da zadrži kreditnu aktivnost kakva je bila 2012. godine naš je cilj s nižim kamatnim stopama potaknuti i investicije malog i srednjeg poduzetništva te kreditirati ciljane skupine kao što su žene poduzetnice, mladi ruralni poduzetnici te financirati projekte koji se financiraju iz EU, zaključila je Krneta, dodajući i to, što se tiče samih sredstava, HBOR planira da ovogodišnja razina aktiviranih sredstava bude na istoj razini kao i prošle godine, dakle na oko deset milijardi kuna.