Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Očekuje se 400 sudionika i tisuću posjetitelja ma Kualjskim maškarama

11.02.2014. 23:00
Očekuje se 400 sudionika i tisuću posjetitelja ma Kualjskim maškarama


Kualjske maškare, jedna od najstarijih karnevalskih manifestacija u Zadarskoj županiji, ove će se godine održati od 14. do 16. veljače, a kako najavljuje Ina Kolega, direktorica Turističke zajednice Općine Kali, očekuje se 30-ak maškarinih skupina i 400 sudionika u povorci te oko tisuću posjetitelja na večernjoj zabavi u Općinskom domu.
– Tradicija maškara u Kalima stara je više od stotinu godina, cijelo mjesto mjesecima se priprema i živi za karnevalski vikend u veljači, a na večernji maškarani ples dolaze ljudi iz svih mjesta Ugljana i Pašmana, ali i iz Zadra i okolice. Ovogodišnju povorku pratit će i dvije pokretne kuhinje kako bi se sudionici mogli okrijepiti, kuhat će se jumbo-fažol i jumbo-brudet, a na večernjim zabavama nastupit će grupa Bolero i Igor Cukrov u petak navečer, Jasmin Stavros u subotu, a u nedjelju navečer D.J. Hollywood, najavljuje direktorica Kolega. Iako u povorci nastupaju isključivo grupe s područja mjesta Kali, organizatori su ove godine pozvali turističke zajednice Ugljana i Pašmana tako da se očekuje i njihov dolazak. U nedjelju poslijepodne u povorci će nastupiti dječje maškare, mališani iz vrtića i učenici od prvog do osmog razreda, a nakon dodjele nagrada za najbolje maske, osudit će se i potom spaliti „karneval”, dežurni krivac za sve nedaće koje su snašle Kaljane u proteklih godinu dana.
Direktorica Kolega podsjeća da su najposjećenije Kualjske maškare dosad bile 2006. godine kada je prodano oko 1.300 ulaznica za večernji maškarani ples. Prema pripremama koje se ove godine obavljaju, organizatori, Udruga mladih i Turistička zajednica, sljedeći vikend očekuju obaranje osam godina starog rekorda.