Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Snimanje “Generala” na Velebitu, Kninu, Zadru, Škabrnji, Erdutu, Zagrebu … i Francuskoj

11.02.2017. 23:00
Snimanje “Generala” na Velebitu, Kninu, Zadru, Škabrnji, Erdutu, Zagrebu … i Francuskoj


Režiser Antun Vrdoljak uoči skoroga početka snimanja rekao je kako je ideju o snimanju filma dobio nedugo nakon što je general Ante Gotovina uhićen, stoga će film biti o njemu, ali i o Domovinskome ratu
Redatelj i producent filma i televizijske serije “General” Antun i Andrija Vrdoljak potvrdili su na okupljanju glumaca i probi kostima da će snimanje početi 20. veljače i trajati nekoliko mjeseci dok je prikazivanje serije na HRT-u planirano iduće godine.
Na probu kostima u zagrebačkoj tvornici “Gredelj” u petak su se odazvali vodeći glumci u tom projektu uključujući Tarika Filipovića, Gorana Navojca, Borisa Svrtana, Borka Perića i Natašu Janjić, a Goran Višnjić koji ima naslovnu ulogu u “Generalu” nije se pojavio zbog snimanja u SAD- u. Osim toga, na probi kostima najavljen je i angažman Zrinke Cvitešić, ali i još nekih poznatih glumaca i glumica.
Potvrđeno je i kako će se serija i film “General” snimati na različitim mjestima kao što su Velebit, Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruća, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb, ali na lokacijama u Francuskoj.
Kako Hina saznaje, u projektu “General” planirano je više od stotinu govornih uloga, bit će angažirane stotine statista, a za cijeli projekt predviđeno je više stotina kostima – većinom odori vojnika Hrvatske vojske, ali i uniformi JNA i paramilitarnih srpskih jedinica od kojih su mnoge dostavljene iz Srbije. Među kostimima posebno se ističe i odora Legije stranaca, čiji je pripadnik bio i Ante Gotovina, a koja je za potrebe snimanja dostavljena iz Francuske.
Osim Višnjića koji će glumiti Generala, Tarik Filipović tumači admirala Davora Domazeta Lošu, zatim Goran Navojec ulogu zagonetnoga vojnika Hrvatske vojske te Nataša Janjić HRT-ovu novinarku Vesnu Karuzu, navode iz HRT-a.
– Znate, uniforma uvijek muškarcu daje samopouzdanje, a možda i dozu narcisoidnosti. Moja je uloga zasad tajnovita, glumim pripadnika naših oružanih snaga, dragovoljca koji ima pretpovijest u nekim drugim vojskama, a i vrlo je zanimljiv lik, rekao je Goran Navojec.
Režiser Antun Vrdoljak uoči skoroga početka snimanja rekao je kako je ideju o snimanju filma dobio nedugo nakon što je general Ante Gotovina uhićen, stoga će film biti o njemu, ali i o Domovinskome ratu.
– Sve ovo što danas imamo rezultat je Domovinskoga rata, a general Gotovina moj je prijatelj još iz toga vremena. S generalom sam se samo kratko savjetovao oko filma – kada je izišao iz zatvora, pitao sam ga hoće li pročitati scenarij, a on mi je samo rekao – ako film bude dobar, zovi me na premijeru, a ako ne bude, nemoj, kazao je Antun Vrdoljak.
Početku snimanja prethodilo je potpisivanje ugovora između Hrvatske radiotelevizije i produkcijske tvrtke Kiklop film u rujnu 2016., a projekt će nastati prema scenariju Antuna Vrdoljaka i knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”.
Pomoćnik redatelja je Kristijan Milić, poznat i kao redatelj filma Broj 55, HRT-ova ratnoga filma koji se bavi tematikom Domovinskoga rata. Za produkciju je zadužen Andrija Vrdoljak, a za fotografiju Vjekoslav Vrdoljak.