Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tomljanović: Zadar će gastronomski rasti, vjerujem u njegov potencijal

11.02.2017. 23:00
Tomljanović: Zadar će gastronomski rasti, vjerujem u njegov potencijal


Michelin je napokon došao u Hrvatsku. Restoran Monte u Rovinju vlasnik je najprestižnije nagrade u svijetu gastronomije, a još je 25 restorana spomenuto, odnosno preporučeno, u samom vodiču.
Michelin je prije nekoliko dana na svom službenom Twitter profilu objavio kako su po prvi put napravili selekciju restorana u Hrvatskoj. Za restoran Monte hrvatski chefovi imaju samo riječi hvale i svi redom ističu kako je zvijezdica otišla u prave ruke. No, mnogi spominju kako, recimo, među preporukama stoje dva restorana koja više ne postoje, a nema restorana koji već godinama nosi titulu najboljeg u Hrvatskoj – šibenskoj Pelegrinija.
“Stavimo ego sa strane”
– Mislim da svi trebamo razmisliti o tome da stavimo ego sa strane i počnemo bez predrasuda shvaćati što nam se upravo dogodilo. Nakon 25 godina čekanja Michelin je došao u Hrvatsku i dobili smo prvu Michelinovi zvjezdicu. Prvi u jugoistočnoj Europi! Slovenija, Češka, Slovenija, zemlje koje isto imaju odlične restorane, nemaju niti jednu zvjezdicu, kaže Damir Tomljanović, koji je iz zadarske Foše nedavno otišao raditi kao glavni kuhar u opatijsku Bevandu.
– Ovaj događaj će puno toga promijeniti, to je jasno. Naši mladi i talentirani kuhari više ne moraju ići vani i boriti se za Michelinovu zvjezdicu, već to mogu učiniti i u Hrvatskoj. Ova zvjezdica će u sljedeće dvije godine podići razinu gastronomije u Hrvatskoj, a i investitori će uvidjeti šire poslovne mogućnosti, kaže Tomljanović.
Navodno je Michelinovu ekipu kroz Hrvatsku proveo ministar Lorencin 2012. godine. Priča se kako Michelinova ekipa nije uopće posjetila Dalmaciju. Renatu Kraljevu, predstavniku Udruge zadarskih kuhara, na pamet je odmah pao jedan restoran.
– To bi sigurno bila zadarska Foša, kao najkvalitetnije mjesto koje imamo. Kad restoran dobije jednu ili dvije zvjezdice, nakon toga ima rezervacije i šest mjeseci unaprijed, tako da se to jako odrazi na njihovo poslovanje. Ja osobno nisam bio u restoranu koji ima Michelinovu zvjezdicu, preferiram lokalne konobe i male restorane s autohtonim jelima, kaže Kraljev koji radi u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.
Nagrada za kontinuitet
Tomljanović ističe pozitivno mišljenje na razvoj zadarske gastro scene, uz naglasak kako je odlaskom u Bevandu i dalje ostao dio “Tima Foša”.
– Zadar će rasti i ja potpuno vjerujem u potencijal te destinacije. Uz izgradnju hotela na Marasci i još nekih koji bi se mogli otvoriti ili izgraditi, izdvojit će se jedan ili dva restorana koji rade drugačije. Michelin ocjenjuje ambijent i atmosferu restorana koji vam nude doživljaj kakav nemate doma. Foša u tom svemu ima puno ambicija i mogućnosti, kaže Tomljanović i čestita svom prijatelju Danijelu Đekiću u restoranu Monte.
– Bio sam tamo nebrojeno puta, prijatelj sam sa Đekićem i veliki fan toga što radi. Godinama se, i to jedini u Hrvatskoj, bavi molekularnom kuhinjom, a Michelin nagrađuje kontinuitet, ljubav prema poslu i strast. Mislim da su i ovim potezom poslali dobru poruku – mi vam dolazimo na tržište, a sad je red na vama. Sve ovo Hrvatskoj je učinilo nevjerojatan marketing, a rezultate svega vidjet ćemo u sljedećih godinu ili dvije dana, zaključuje Tomljanović.