Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Kampo kaštelu isplivala bomba iz 2. svjetskog rata

Autor: Irena Jurjević

11.03.2009. 23:00
U Kampo kaštelu isplivala bomba iz 2. svjetskog rata

Foto: Zvonko KUCELIN



Stanari ulice Alessandra Paravie u Kampo kaštelu nemalo su se jutros iznenadili kada je prilikom iskopavanja u unutrašnjem dvorištu koji okružuje nekoliko zgrada osvanula ni manje, ni više – nego avionska bomba teška čak sto kilograma. Odmah po pronalasku bombe stanari su alarmirali policiju, koja je ubrzo osigurala mjesto događaja. Bomba je pronađena u dvorištu ugostiteljskog objekta Martinac čiji vlasnici su na nju naišli prilikom izvođenja zemljišnih radova ručnim alatom, pojasnio je načelnik OKC-a Bore Mršić koji je i sam ubrzo pristigao u Kampo Kaštelo:
– Pretpostavljamo da se radi o avio-bombi iz Drugog svjetskog rata, no tek ćemo utvrditi o kojem tipu i modelu se radi. Sada slijedi elaborat u kojem ćemo predvidjeti način uklanjanja i moguće poteškoće te nakon toga pristupiti uklanjanju. Inače sve ovo vrijeme smo u konzultacijama s našim kolegama iz Protueksplozijskog odjela u MUP-u, kazao je Mršić.
Koliko će točno trajati izvlačenje bombe nije mogao precizirati, no kad bi došlo do detonacije bombe, posljedice bi bile teške, kazao je. Ipak, do detonacije bombe neće doći.
– Građani su sigurni, no ipak za vrijeme izvlačenja bombe najvjerojatnije će se pristupiti manjem dijelu evakuacije najbližih stanara, zaključio je.
I dok je većina susjeda samo sramežljivo virkala s obližnjih prozora promatrajući bombu stokilašicu, ali i policijske snage koje su je okružili, bez davanja komentara, cijelu priču o 65-godišnjoj bombi s novinarima je odlučila podijeliti 90-godišnja Marija Milošević, dugogodišnja stanarka ulice Alessandra Paravie. Naime, ona je bila prisutna kada je bomba i pala u njihovo dvorište za vrijeme Drugog svjetskog rata:
– Bombardiranje me uvatilo taman kad sam nosila mliko u drugu ulicu. Zato smo i znali da je jedna pala u dvorište, a da nije eksplodirala, pojasnila je ova vremešna stanarka koja je, kaže, još dan ranije htjela upozoriti susjede da ne kopaju, jer se u zemlji negdje skriva neeksplodirana bomba:
– I 1995. godine smo kopali, ali nismo ju našli. Ma neće to eksplodirati, to biće zaruzinalo sve, zaključila je neustrašiva Marija, no ipak dodajući kako je dobro ‘da je nisu u čep pogodili, jer moglo biti svega i svačega’.
Spomenimo i to kako je ovo inače prvi puta da je pronađena avionska bomba na području Poluotoka u novije vrijeme. Prije nekoliko godina, još jedna avionska bomba pronađena je u užem dijelu grada, no radilo se o području Voštarnice.