Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ljubačko maslinovo ulje zlatnoga sjaja

Autor: Branko Božić

11.03.2010. 23:00
Ljubačko maslinovo ulje zlatnoga sjaja


Sve što smo radili u proteklih 26 godina radili smo u dogovoru sa strukom, a to se odnosi na primjenu agrotehničkih mjera, rezidbu, prehranu, zaštitu, vrijeme berbe, preradu i čuvanje ulja. Sada imamo konstantan urod, visokokvalitetne prinose i kvalitetno i zdravo te autohtono ljubačko maslinovo ulje, pričaju nam Duševići
Zadnjih nekoliko godina na širem zadarskom području sve je veći broj maslinara i uljara koji maslinovim uljima na smotrama uljarstva i maslinarstva osvajaju hrvatska i međunarodna odličja.
U tu kategoriju ulaze i dvojica ljubačkih maslinara ing. Mladen Dušević i njegov sin Mate, čija su maslinova ulja na manifestaciji “Dani masline 2010.” održanoj u Zadru u konkurenciji od 332 pristigla uzorka iz svih dalmatinskih županija te Istre, osvojila dvije zlatne medalje za ekstra djevičansko ulje te treće mjesto u ukupnom skoru.
22 medalje
– Maslinarstvom smo se, poštujući tradiciju naših predaka, počeli intenzivno baviti prije 26 godina. Tada smo pored naših izvornih sorti maslina oblica i drobnica, odnosno sitnica, kako je u Ljupču zovu, uz pomoć velikog stručnjaka i zaljubljenika u maslinarstvo pokojnog ing. Mladena Vojkovića, na lokalitetu Ledine u blizini Vrtoloma među prvima zasadili 40 stabala talijanskih sorti lecinno, pendollino, cuco i mocellare. Danas, pak, imamo zasađenih 310 stabala od čega je njih 200 na rodu. Zadnjih godina dobivamo između 500-600 litara visokokvalitetnog maslinova ulja godišnje, a očekujemo da ćemo, kad za koju godinu sve zasađeno stane na rod, taj iznos povećati na oko 1.500 litara godišnje. Trenutačno u maslinicima imamo 12 sorti maslina. Od toga njih šest već su provjerene sorte koje čine okosnicu naših maslinika, dok je drugih šest u probnoj fazi što se tiče ovog našeg podneblja. Neke od tih sorti kao što je levantinka i coratinna ove su godine dale jedan obilan rod i s njima smo izuzetno zadovoljni. Okosnicu nam čine domaće sorte orkula oblica, autohtona drobnica, levantinka i istarske buža i bjelica te poznate talijanske sorte ascolano, leccino i tenera. Sve što smo radili u proteklih 26 godina radili smo u dogovoru sa strukom, a to se odnosi na primjenu agrotehničkih mjera, rezidbu, prehranu, zaštitu, vrijeme berbe, preradu i čuvanje ulja. Sada imamo konstantan urod, visokokvalitetne prinose i kvalitetno i zdravo te autohtono ljubačko maslinovo ulje, pričaju Duševići dodajući kako se njihov prvi javni nastup dogodio na međunarodnoj manifestaciji uljara i maslinara “Noćnjak 2001.” godine u Biogradu gdje smo osvojili diplomu za djevičansko ulje.
– Od tada do danas sudjelovali smo na više sličnih manifestacija domaćeg i međunarodnog karaktera. Ove smo godine dobro počeli. Na sudjelovanju u Umagu 28. prosinca sa selekcijom ulja iz više sorti osvojili smo srebrnu medalju. Potom smo s četiri vrste ulja, tri monosortna i jednim selekcijskim nastupili u Omišu na manifestaciji “Povenjak” gdje su nam sva četiri ulja dobila zlatne medalje. S istim tim uljima nastupili smo 27. prošlog mjeseca na manifestaciji “Maslina” u Splitu. Tamo smo između 1.049 sudionika iz Hrvatske, Tunisa, Albanije, Crne Gore i Italije opet požnjeli četiri zlata. U Zadru u dvorani na Višnjiku osvojili smo vrijedna odličja. Sve u svemu, do sada smo se okitili sa 22 medalje od čega je najviše njih zlatnih, kaže Dušević, istaknuvši kako je njihov najveći uspjeh do sada bio 2006. godine na “Noćnjaku” u Petrčanima, gdje smo bili vicešampioni ekstra djevičanskih ulja.
Biogradski “Noćnjak”
Sada se spremaju na put u Istru na manifestaciju koja će se održati za desetak dana u mjestu Krasica kod Buja. Tamo su već poslali jedno miješano ulje, njihovu selekciju, da se okušaju među čuvenim istarskim uljarima i maslinarima.
– Predstoji nam sudjelovanje na ovogodišnjem “Noćnjaku” 27. ožujka u Biogradu. Sve ove manifestacije su korisne i dobrodošle jer se na njima pojavljuje sve više maslinara, što je dokaz poboljšanja kvalitete ovog posla. Upravo naše dalmatinsko podneblje izvrsno je za proizvodnju kvalitetnih ulja. Mi s količinom ne možemo konkurirati Španjolskoj, Grčkoj i Italiji, ali možemo kvalitetom. Stoga bi se u ovim projektima trebali još više angažirati općine, gradovi, županije pa i država u smislu organiziranja proizvođača i prezentiranja naših ulja izvan granica Hrvatske, a posebno u zemljama Europske unije, kažu Duševići i nastavljaju.
Na području sjevernog dijela Zadarske županije, u Privlaci, Ninu, Vrsima, Ljupču, Radovinu, Ražancu, Briševu, Posedarju i ostalim mjestima nema nikakve udruge, a trebalo bi ih biti radi organiziranja uljara te pružanja pomoći u svim elementima ovog posla te poboljšanja kvalitete i prinosa maslina. Problem je i nelegalno tržište. Uvozi se ulje sumnjive kvalitete u velikim količinama te se prodaje uglavnom u velikim trgovačkim centrima.
Maslinari su nam otkrili način čuvanja i skladištenja ulja. Oni svoje ulje drže u podrumu u bačvama od inoksa koje su hermetički zatvorene i čuvane s internim plinom koji onemogućuje pristup kisika ulju, jer ono u doticaju s kisikom oksidira. U podrum su ugradili klima uređaje jer ulje zimi i ljeti mora biti u određenim temperaturnim uvjetima između 15 i 18 stupnjeva. Ulje neposredno prije otpremanja prema potrošačima bez filtriranja pakiraju u prikladnu staklenu ambalažu.