Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prva ‘Večer u knjižari’

Autor: Katina Vrsaljko

11.03.2010. 23:00
Prva ‘Večer u knjižari’


U organizaciji Knjižare Verbum i Zadarske nadbiskupije u srijedu je na prvoj “Večeri u knjižari” gostovao književnik Tomislav Marijan Bilosnić. Taj novi, kulturni i duhovni događaj u Zadru razlikuje se od drugih jer, osim samog predstavljanja autora, postoji interakcija autora s publikom i to u ambijentu knjižare.
Tako je u srijedu “Večer u knjižari” moderirala Ines Grbić, tajnica Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije, koja nam je otkrila nešto više o novoj inicijativi.
– Kao što je praksa u svijetu, željeli smo da knjižara ne bude samo mjesto puke trgovine nego i mjesto gdje se ljubitelji knjige mogu zadržati, upoznati autora, saznati o njegovom životu i stvaralaštvu neke nove, nepoznate stvari. Nakon uspješne inicijative “Susret s autorom” u splitskoj knjižari Verbum, podrškom blagopokojnog zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe i u dogovoru s direktorom Verbuma Mirom Radeljom dogovorili smo i zadarsku “Večer s autorom”, rekla je Grbić.
Kako dodaje, jednom je Radelj rekao da biskupi diljem Hrvatske knjižaru Verbum uvažavaju, a da ih nadbiskup Prenđa voli. Iz te ljubavi je i nastala ova inicijativa koja će jednom mjesečno Nadbiskupsku knjižaru Verbum pretvoriti u mjesto gdje će se publika susretati s knjigama i njihovim autorima.
Petar Despalatović iz splitskog Verbuma kaže kako se njihov “Susret s autorom” pokazao vrlo uspješnim te da je već stvorio svoju publiku.
– Čak i knjižara postaje premala za sve zainteresirane. Predstavljanje autora na tim večerima prerasta u pravi dijalog njega i publike, a svaki susret je drugačiji, ovisi o temi i autoru, i zanimljiv na svoj način, kazao je Despalatović.
Kako je istaknula Grbić, ubuduće gosti neće nužno biti ni svećenici, ni teolozi, bavit će se s raznim životnim temama, a neće nužno biti ni Zadrani, ali kroz prvu večer su htjeli ugostiti baš zadarskog književnika.
I Bilosnić je istaknuo kako ga veseli razgovor o književnosti.
– Ovo nije klasično predstavljanje kao kad netko drugi kaže nešto o meni i knjizi, pa ja nešto kažem. To je jedna šetnja kroz moj život i stvaralaštvo kroz razgovor s publikom. Ines je za mene pripremila pitanja koja me nikad nitko nije pitao, tako da mogu reći da sam večeras na stolici za ispitivanje, rekao je kroz šalu Bilosnić.
Grbić ga je predstavila kao autora više od 80 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa, kao novinara, umjetničkog fotografa, autora haiku poezije te dobitnika brojnih nagrada. A publiku je zanimalo puno više od toga, što je bilo zanimljivo saznati kroz izravni kontakt sa samim autorom.