Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svi smo odgovorni za opstanak našeg jezika

Autor: Katina Vrsaljko

11.03.2010. 23:00
Svi smo odgovorni za opstanak našeg jezika

Foto: Sebastian GOVORČIN



Povodom jubilarnih dvadesetih Dana hrvatskog jezika organizirali smo predavanje o nedavno preminulom lingvistu, slavistu i dijalektologu, dugogodišnjem profesoru na Sveučilištu u Zadru, jednom od potpisnika Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika, Daliboru Brozoviću. Održat će ga prof. dr. Josip Lisac, sveučilišni profesor hrvatske dijalektologije i povijesti hrvatskog jezika na Odjelu kroatistike i slavistike u Zadru, rekao je prof. Božidar Šimunić
U Ogranku Zadar Matice hrvatske u četvrtak je s predavanjem prof. dr. Josipa Lisca počelo obilježavanje dvadesetih Dana hrvatskog jezika koji traju od 11. do 17. ožujka, a slave se u čast Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika iz 1976. godine. Dr. Lisac je držao predavanje o akademiku Daliboru Brozoviću, velikom hrvatskom jezikoslovcu, a voditelj predavačke tribine je bio prof. Božidar Šimunić.
– Ideja o obilježavanju Dana hrvtaskog jezika je nikla još 1990. godine, a organizaciju manifestacija povodom tih dana Hrvatski sabor je povjerio Matici hrvatskoj pa je ovih dana slave svi njeni ogranci u Hrvatskoj i svijetu, rekao je prof. Šimunić te nabrojio događaje vezane za hrvatski jezik koji su se dogodili od prošlogodišnjih Dana.
– Poznata je istina da se u jeziku zrcali cjelokupno stanje države. Nestankom jezika nestaje cijeli jedan svijet, a za opstanak našeg jezika odgovorni su svi Hrvati u svijetu. Nažalost, ovo nije uvijek temeljna misao svih Hrvata, posebno po pitanju ulaska stranih riječi naš jezik, kazao je.
Spomenuo je i inicijative iz nekih europskih krugova kojima se pokušavaju objediniti jezici zapadnog Balkana kako bi se uštedjelo na troškovima prijevoda te borbu hrvatskih krugova protiv takih zamisli. Istaknuo je i da nastavu na hrvatskom jeziku sluša 7.000 učenika u 20 zemalja svijeta, najviše u Njemačkoj. Nabrojao je i sva važna izdanja, knjige i časpise koji su objavljeni od prošle godine, a dali su veliki doprinos očuvanju hrvatskog jezika.
– Povodom jubilarnih dvadesetih ‘Dana hrvatskog jezika’ organizirali smo predavanje o nedavno preminulom lingvistu, slavistu i dijalektologu, dugogodišnjem profesoru na Sveučilištu u Zadru, jednom od potpisnika Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika, Daliboru Brozoviću. Održat će ga prof. dr. Josip Lisac, sveučilišni profesor hrvatske dijalektologije i povijesti hrvatskog jezika na Odjelu kroatistike i slavistike u Zadru, suradnik član HAZU-a, hrvatski znanstvenik koji je sve više zanimljiv u izdavanju knjiga, najavio je prof. Šimunić dr. Lisca.
Kako je rekao dr. Lisac, Brozović se rodio 1927. godine u Sarajevu, školovao se u Zenici, Visokom i Sarajevu, a maturirao u Zagrebu.
– Završio je kroatistiku i talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te dijalektološki tečaj u JAZU. Njegova doktorska disertacija “Govor u dolini rijeke Fojnice” je bilo vrlo važno djelo s obzirom da se do tada nije pravo ni znalo da taj govor postoji. Između ostalog, Brozović je bio lektor na Radio Zagrebu i u kazalištu u Zadru, kazao je dr. Lisac.
Kako je dodao, Brozović je bio i prodekan na Sveučilištu u Zadru, ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, bio je i profesor na poziv na fakultetima u SAD-u i Njemačkoj, vodio je Zavod za slavistiku te predavao na postdiplomskim studijima u Zadru, Zagrebu, Dubrovniku i Sarajevu, a afirmirao se i u političkoj karijeri.
Umro je prošle godine u Zagrebu, u 82. godini života.
– Brozović je bio veliki učenjak, što potvrđuje i njegovo članstvo u više akademija znanosti i umjetnosti, rekao je dr. Lisac.