Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Proizvodi iznimne kakvoće

11.03.2011. 23:00


Kako doći do poljodjelskih proizvoda prvog razreda kakvoće i razlikovati ih od prozvoda visokoprinosnog i specijaliziranog poljodjelstva, zanima ing. Mirka Marića.
Sredozemno mješovito poljodjelsko gospodarstvo utemeljeno je na održivom poljodjelstvu. Ono prizna bioraznolikost i čuva okoliš.
Naša gospodarstva prava su preslika održivog poljodjelstva, razmišlja Mirko.
Tako je, potvrdih, nekoliko tipova poljodjelskog gospodarenja u Zadarskoj županiji koji ukazuju na prilagodbu poljodjelstva podneblju i zemljišnim uvjetima, upravo u okviru obiteljskih poljodjelskih gospodarstava.
U Sredozemlju postoji vrlo malo specijaliziranih ili visokoprinosnih poljodjelstva. Obitelji podižu mješovitu proizvodnju u voćarstvu, povrćarstvu i ratarstvu i vežu je s ovčarstvom, kozarstvom i ribarstvom.
Maslinarstvo se veže ovcama, smokvama, bajamima i maraškama. Gotovo svako gospodarstvo uzgaja trsje i proizvodi vino.
U plodosmjeni koja je uvjet plodnosti tla i razviću kulturnog bilja nedostaje nešto više mahunarki (boba, leće, slanutka, graha sikirice) za popravljanje plodnosti poljodjelskog tla i povećanje prihoda.
Nedostaje stočnog kelja, graška i boba za ishranu stoke. Stoka, prvenstveno ovce, koze i perad proizvode nezaobilazni sredozemni proizvod, stajski gnoj, nužan čimbenik za iznimnu kakvoću biljnih sredozemnih proizvoda.
Teško da neko sredozemno poljodjelstvo može opstati bez humusnog dodatka maslinama, vinogradima, voću i povrću, ratarstvu, što ukazuje na potrebu vlastite stočne proizvodnje, odnosno proizvodnju gnojiva.
Samo usklađena raznolika poljodjelska proizvodnja starih kultivara i pasmina s vlastitim sjemenom u podneblju Sredozemlja s uporabom stajskog gnojiva može dati proizvode iznimne kakvoće.
Vaš Bage