Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Uz nalaze iz antike pronađena i srednjovjekovna topovska kugla

11.03.2011. 23:00
Uz nalaze iz antike pronađena i srednjovjekovna topovska kugla


Radovi na uređenju Poljane Šime Budinića službeno su započeli 1. veljače. Iako se javnost pokušavala “utješiti” da vrlo vjerojatno neće biti arheoloških nalaza, vrlo brzo, nakon skidanja prvih 60 centimetara, povijest starog grada, počela je provirivati iz zemlje u obliku antičkih zidova i srednjovjekovnih grobova. Nije čudno da u gradu čiji korijeni sežu u davnu prošlost, kako bi rekao narod, gdje god potegneš lopatom, nešto ćeš naći.
Arheološki nadzor nad radovima na Poljani provodi Arheološki muzej u Zadru, a nakon sve brojnijih nalaza, muzej je s Gradom Zadrom potpisao ugovor o arheološkim istraživanjima u iznosu od 40.000 kuna.
Obrisi antičke ulice
– Nadzor je prerastao u probna arheološka istraživanja na samo nekoliko lokacija dogovorenih s investitorima, izvođačima radova i konzervatorima. S Gradom Zadrom smo potpisali minimalan iznos za troškove istraživanja, toliki da muzej ne bude na gubitku. Želimo to napraviti i jer struka i zakon zahtjevaju, a i radimo za naš zajednički grad, na korist svih nas, kaže Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, dodajući da su na terenu arheolozi, dokumentaristi i fotograf, ukupno osam radnika.
Predviđeno je da se naprave četiri sonde na dosad istraženom terenu u ukupnoj površini od 30 metara četvornih. Kako kaže Gluščević, ukupna površina otkrivenog terena je 600 metara četvornih.
Kako je objavljeno prije dvadesetak dana, u okviru arheološkog nadzora otkriveni su, između ostalog, antički zidovi, ostaci amfore, brončani novčići, srednjovjekovni grob te kostur s tri srednjovjekovne naušnice.
Istraživanje je počelo prije tri dana, a sondiranjem se došlo do novih nalaza zidova i podnica.
Na terenu se može prepoznati ostatak zida koji je označavao jednu stranu antičke ulice (u produžetku Kalelarge, to jest Ulice Elizabete Kotromanić), u čiji je prostor s druge strane ušla Providurova palača.
Uz Providurovu palaču, naišlo se i na popločanje kojim je pokrivena kloaka, antička kanalizacija.
Istraživanja su došla na dubinu od 2,40 metara od razine prije početka radova.
Obezglavljeni kosturi
Kako kaže arheolog Jakov Vučić, voditelj istraživanja, pronađena je jedna topovska kugla iz novog ili kasnog srednjeg vijeka, još jedan kameni recipijent nalik na kuglu te poklopac urne s antičkog groblja.
– Poklopac urne je sekundarni nalaz koji je na ovom mjestu vjerojatno ponovno upotrebljen u neku drugu svrhu. Nađeno je više faza antičkih objekata i jedna faza novovjekovnog objekta ili ograde. Također, pronađeni su ostaci kasnoantičkog novca i keramike iz 1. do 5. stoljeća, kazao je Vučić.
Kako je dodao Gluščević, u antičkom sloju su pronađena dva kostura bez glava.
– Kosturi nemaju popratne nalaze tako da ih se ne može smjestiti u vrijeme, kao što se to moglo s onim koji je imao srednjovjekovne naušnice. No može se utvrditi analizom organskog materijala uz pomoć radioaktivnog ugljika na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Ovisno o financijskoj situaciji, dat ćemo pronađene kosture na analizu, rekao je Gluščević.
Također, s obzirom da je u antičkom sloju pronađena keramika iz 16. stoljeća, kako kaže Gluščević, može se zaključiti da je tu već davno netko kopao.
– Na terenu je velika količina različitog, grubog, izmiješanog arheološkog materijala iz antike i novog vijeka, koji će biti obrađen i valoriziran tek nakon završetka istraživanja, kazao je Gluščević.
Iako građanima nije drago vidjeti “ljude s pinelićima dok sjede u rupi i čiste kamenčiće”, ne treba zaboraviti da je arheologija otkrila ono što Zadar čini Zadrom, ono što privlači brojne turiste, otkriva “tajne” naših prethodnika bez kojih spoznaja o Zadru ne bi bila potpuna. A građanima nije drago vidjeti arheologe na gradilištu jer se boje da će se radovi prolongirati. To Gluščević opovrgava.
– Arheološka istraživanja ne usporavaju radove. Mi izvođačima na terenu ne smetamo i zbog nas oni ne kasne ni minute, ističe Gluščević.
Do 1. lipnja bi radovi na Poljani Šime Budinića bi trebali biti gotovi, a u studenom, završetkom radova na uređenju Trga Petra Zoranića, završio bi i projekt vrijedan 8,7 milijuna kuna.