Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Drago Krpina – prvi biogradski izaslanik na Saboru HDZ-a

11.03.2012. 23:00
Drago Krpina – prvi biogradski izaslanik na Saboru HDZ-a


Zbog sukoba mišljenja unutar stranke tek sam bio u svojevrsnom političkom i stranačkom mirovanju, rekao je Drago Krpina koji je posljednje dvije godine Tuđmanove vladavine bio i glavni tajnik HDZ-a, a počeo se povlačiti tijekom sukoba Ive Sanadera i Ivića Pašalića


Na izbornoj skupštini Gradskog odbora HDZ-a Biograd na Moru za izaslanika na 15. opći izborni sabor HDZ-a koji će se održati 20. svibnja u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, izabran je jedan od najvjernijih Tuđmanovih zagovarača Drago Krpina, koji je posljednjih 10-ak godina nestao s političke scene.
Kao nositelj respektabilne nezavisne liste na parlamentarnim izborima 2007. godine Krpina se pokušao vratiti na političku sceni. Nije uspio, njegova lista dobila je tek jedan posto glasova.
– Oduvijek sam član HDZ-a, kao osnivač stranke iz koje nikad nisam ni otišao. Zbog sukoba mišljenja unutar stranke tek sam bio u svojevrsnom političkom i stranačkom mirovanju, rekao je Drago Krpina koji je posljednje dvije godine Tuđmanove vladavine bio i glavni tajnik HDZ-a, a počeo se povlačiti tijekom sukoba Ive Sanadera i Ivića Pašalića.
“Vridni i pošteni domaći čovik”
– Drago Krpina je dugogodišnji žitelj Biograda na Moru, naš vridni i pošteni domaći čovik kojeg svakodnevno susrećemo. Istaknuti je član od prvih dana stranke i jedan od neizbrisivih simbola HDZ-a kojeg je utemeljio, jedan jedini, vječni dr. Tranjo Tuđman, u svom poznatom stilu je između ostalog rekao Knez u svom obrazloženju Krpinove kandidature.
– Krpina ima volje za povratkom na političku scenu kao iskonski HDZ-ovac i mi smo tu da mu to omogućimo ili ne, naglasio je Knez nakon čega je Krpina u glasovanju prošao rezultatom “100 posto”.
Drago Krpina, učitelj iz Radašinovca, sela na području grada Benkovca s oko 230 stanovnika, jedan je od osnivača HDZ-a, a stranci je godinama donosio glasove iz Knina, Benkovca i Biograda. Na dan 2. veljače 2000. godine podnosi “definitivnu i neopozivu ostavku” na mjesto glavnog tajnika stranke. Učinio je to razočaran srozavanjem ugleda HDZ-a. Sada mu je njegova tvrtka Maslinik pravi odmor od politike. Ne skriva, međutim, da je silno razočaran hrvatskom političkom scenom danas.
– Nezadovoljan sam smjerom kojim Hrvatska ide danas, odnosno u posljednjih 10-ak godina. Političke elite su gotovo sasvim upropastile ono što je teškom mukom i uz velike žrtve izboreno u Domovinskom ratu, kaže Krpina koji je po svom profilu i svjetonazoru istinski hadezeovac.
Povratnik Drago Krpina, nekadašnji HDZ-ov zastupnik pjesničkih sklonosti, u političku je orbitu lansiran 1990. nakon atentata na Franju Tuđmana na HDZ-ovu skupu u Benkovcu. Ulazi u prvi, povijesni Hrvatski sabor u čije je anale ubrzo zbog tuče sa zastupnikom Srpske narodne stranke Draganom Hinićem. Prepirka s Hinićem završila je tučom u saborskom kafiću nakon koje je izjavio da je “prolivena hrvatska krv”.
Apartmani, vinova loza i maslinik
Bio je glavni urednik stranačkog lista Glasnik HDZ-a, a u počecima balvan-revolucije imenovan je i predsjednikom Kriznog štaba za sjevernu i srednju Dalmaciju te potom načelnikom Političke uprave Ministarstva obrane.
Bio je glasnogovornik i tajnik HDZ-a. Nakon što je na čelo stranke došao Ivo Sanader, Krpina se povlači iz HDZ-a i politike, no ponovno se pokušao aktivirati na izborima 2007. Završio je pedagošku akademiju, a od 2005. u Biogradu na Moru ima tvrtku Maslinik d.o.o. koja se bavi iznajmljivanjem apartmana te uzgojem vinove loze i maslina.
Hoće li povratnika Dragu Krpinu zadovoljiti tek ukazana dužnost prvog biogradskog stranačkog izaslanika vidjet će se vrlo brzo, ako ne prije onda zasigurno 20. svibnja, na 15. općem saboru HDZ-a.
A kako je jučer bila nedjelja, rukovodeći ljudi županijskog HDZ-a, među njima i predsjednik Božidar Kalmeta, bili su nedostupni za komentar o Krpinovom povratku na političku scenu.


Krpinu predložio Knez




Dragu Krpinu na redovnoj izbornoj skupštini HDZ-a održanoj u subotu u hotelu Bolero za prvog biogradskog izaslanika na Općem saboru predložio je gradonačelnik Ivan Knez, novi-stari šef biogradskog HDZ-a. Jednoglasno su ga podržala četiri predsjednika temeljnih ogranaka; Tonči Šangulin, Krunoslav Pešić, Toni Bogdanić i dr. Melanija Ražov-Radas te još 81 izaslanik od 100 izabranih na prethodno održanim izbornim skupštinama ogranaka. Biograd ima oko 700 članova HDZ-a.