Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Elegantno blještavilo – to može samo Festival vjenčanja (FOTOGALERIJA)

11.03.2012. 23:00
Elegantno blještavilo – to može samo Festival vjenčanja (FOTOGALERIJA)


Djevojke iz susjedstva su imale i pojačanje profesionalki Vedrane Linardić i Anite Dujić, a reviju svečanih haljina Mar&Vala nosile su poznate zadarske dame, poput glumica Kazališta lutaka Sanje Zalović, Anđele Ćurković Petković i Tamare Šoletić te bivše političarke i glazbenice Jasminke Bašić


Blještavilo, šljokice, cirkoni, kristali, cvijeće, konfeti, buketi… Toliko kiča na jednom mjestu, a sve izgleda više nego elegantno. To može samo Festival vjenčanja. Peti po redu održan je za vikend u Arsenalu i još jednom ispunio očekivanja organizatora, Udruženja obrtnika Zadar.
Dvogodišnje manekenke
U subotu ujutro je Festival otvoren prigodnim govorima Stipe Kneževića, predsjednika Obrtničke komore Zadarske županije te Mladena Malte, predsjednika Udruženja obrtnika. Uz obilaženje štandova, najposjećenije su bile modne revije – u subotu ujutro revija vjenčanica i odijela, poslijepodne revija svečanih haljina, u nedjeljno jutro, namijenjeno djeci, pistom su prošetale male djeveruše i prstenoše, a za kraj programa jučer poslijepodne održana je revija vjenčanica i djeveruša.
U revijama su sudjelovali saloni Atelier Bona Dea, Brigita, Diora, Favola, Mar&Val, Sherri Hill i Tina vjenčanja, a ove godine je realizator programa, agencija Ross Media Consulting prvi put preuzela i organizaciju revija. Zanimljivo je što su reviju nosile djevojke iz susjedstva, kao primjer prirodne ljepote i različitosti žena u kojima se svaka mladenka može prepoznati. Djevojke iz susjedstva su imale i pojačanje profesionalki Vedrane Linardić i Anite Dujić, a reviju svečanih haljina Mar&Vala nosile su poznate zadarske dame, poput glumica Kazališta lutaka lutaka Sanje Zalović, Anđele Ćurković Petković i Tamare Šoletić te bivše političarke i glazbenice Jasminke Bašić.
Publiku su ipak rastopili djeveruše i prstenoše, neki stari samo dvije godine. Četverogodišnji Lovre Pavlović se u odijelu osjećao odlično.
– Sada sam maneken. To znači da vodim seke za ruku i slikam se s njima. Baš je lijepo biti maneken, volim kada mi plješću, kaže mali Lovre koji se uoči revije fotografirao s trogodišnjom Paulom.
Djevojačka večer i striper
Uz nagradne igre u vidu kola sreće i nagradnog zida te glazbene nastupe pjevačica Martine Tomas i Elene Stelle, Gradske glazbe Zadar, Amadeus banda, mladih pjevačica Jessice i Charlote, zatim performanse Zadarskog plesnog ansambla, Udruge Zara Donata, kluba Harmony iz Zagreba i Studija 1, zanimljiv je bio i skeč djevojačke večeri u izvedbi Mutant teatra.
U skeču uzbuđena udavača iščekuje prijateljice koje kasne na njezinu djevojačku večer. Ubrzo se iskupljuju ljubljenjem, vrištanjem, komplimentima, darovima i iznenađenjima. Red smijeha, red suza, malo alkohola, puno plesa, neizbježna Severinina pjesma “Prijateljice”, djevojačka torta na muški torzo i striper… Duhoviti skeč koji karikira djevojke, ali ipak nosi poruku pravog ženskog prijateljstva.
Između točki bogatog programa koji je vodila Ivana Zrilić, razgledavali su se štandovi, a mladenci su na Festivalu mogli naći sve što im treba. 52 izlagača predstavilo je nove trendove u vjenčanicama, frizurama, šminki, fotografiji, dekoracijama, tortama, cateringu, bračnim putovanjima, čak i stambenoj štednji.
Uz obrtnike iz Zadra i okolice, predstavili su se i simpatični obrtnici iz Slavonije koji su, između ostalog, izložili svoju narodnu nošnju, a gostovala je i delegacija iz Udruženja obrtnika Zagreb.
Uz poznate djelatnosti vezane za vjenčanja, ove godine na Festivalu su ispred Arsenala prvi put bile i dvije bijele limuzine koje su donijele još jedan dašak glamura.
Mnogi su iskoristili ovu priliku da sjednu u limuzinu i osjete njene čari. Cijena najma limuzine za vjenčanje je oko 2.200 kuna, ovisno o kilometraži, a Tomislav Breulj, vlasnik Limuzine-Zadar, pojašnjava zašto se to isplati.
– To je većini ljudi najvažniji dan u životu i taj dan žele osjetiti luksuz. Osim što lijepo izgleda, prednost limuzine je što imate vozača, stane osam osoba, pije se piće… Mladencima je često taj dan pomalo naporan pa su trenuci u limuzini odlični za predah, opuštanje i komentiranje. Kada se iznajmljuje za rođendane, maturalne zabave, djevojačke i momačke zabave, u limuzinama bude jako veselo, govori Braulj.
Festival je završio jučer poslijepodne velikom svadbenom tortom za sve posjetitelje, a na kraju svega zadovoljna je bila i Ada Duka, predsjednica organizacijskog odbora i inicijatorica Festivala.
– Festival postaje zadarski brend i kroz godine smo stekli rutinu, tako da je Festival i ove godine ispunio naša očekivanja. Čak je bilo više posjetitelja nego prethodnih godina, kazala je Duka.


Izlagači




Saloni vjenčanica, svečanih haljina i odijela: Atelier Bona Dea, Ada, Mar&Val, Tina vjenčanja, Favola, Diora, Forum event, Brigita, Monile – Galileo, Adamo – Atelier La Perla, Amelie – Sherri Hill i Lady.
Frizerski i kozmetički saloni: Hair for life, Beauty centar Aurora, Sanja, Ana, Aurora Biograd i Danijela.
Torte: Fantazija, Exclusive Tours – Pekarnica Kroštula i Dulcis Zara.
Cvjećarnice: Bela, Matea, Fiorentino, Liatris, Gloria, Natali, Kala, Arkada – Cvjećarnica Đardin i Snježana.
Glazba: Amadeus band.
Fotografija: Suzy new life, Studio Fox, Foto Lovre, Navigo adventure & Pixi i Andrej Juričin Pgotography.
Pozivnice: Futuro i Palunko.
Ostali: Meta baloon shop, Terra travel, Cidaris d.o.o. – Restorani Zadar i Dva ribara, zlatarna Amor, Ilirija, Ilirija – Arsenal Zadar, Catering Piazza, Si wedding & event, Turisthotel, Konfeti, Raiffeisen stambena štedionica, Shuttle tours i prijevoznički obrt Tomislav Breulj.


Adina zadarska haljina


Uz vjenčanice iz svog salona “Ada”, predsjednica organizacijskog odbora Festivala, Ada Duka, ponosno je izložila i svoju “morsku kreaciju”.
– Turističke znamenitosti ovog grada pretočene su u tekstilni dizajn. Plavo-bijele prugice su simbol mora, tipke predstavljaju Morske orgulje, a bijeli volani na prsima su morska pjena. Kao inicijatorica ove manifestacije, a i s obzirom da sljedeće godine slavim 30 godina svog radnog vijeka, željela sam objediniti ljepote ovog grada u haljini i radila sam to zaista iz duše. Osim toga, znam da se puno vjenčanja u Zadru održava baš na Morskim orguljama. Ne znam hoće li se netko udati u ovoj haljini, ali bliži se ljeto i voljela bih vidjeti haljinu na nekoj od voditeljica na zadarskim turističkim manifestacijama, kazala je Duka.
Inače, što se tiče novih trendova, Duka kaže da je vjenčanica zadani okvir iz kojeg se vrlo malo izlazi i najčešće su one bijele, bež ili boje šampanjca te raskošne krinoline.
– Ipak, mogu primijetiti da je zadnjih nekoliko godina, koliko traje ekonomska kriza, upravo suprotno, popularno što luksuznije i blještavije, čak predimenzionirano vjenčanje. Ne znam jesmo li pomodni ili se pretvaramo ili samo barem na taj dan želimo zaboraviti kako nam je u stvarnosti, rekla je Duka.


Show frizera


U subotu poslijepodne i frizeri su izveli svoj show. Dosad je svaki salon radio frizuru svom modelu, a ove godine su se malo isprepleli. Šest frizerki iz šest salona radile su frizure trima djevojkama, koje su nazvali zlatnom, srebrnom i prirodnom. Zlatna je imala ravnu kosu, srebrna kovrčavu, a prirodna valovitu. Uz njihova imena išle su i odgovarajuće haljine i make-up.
Djevojke su došle na pozornicu s početnim radom na frizuri, a svaka od šest frizerki su s nekoliko svojih poteza završile svaku frizuru.
– Time smo simbolično htjeli pokazati da mi nismo ljuta konkurencija, već kolege koje mogu pomoći jedni drugima. Tako je među svim obrtnicima koji sudjeluju na Festivalu, rekla je Marina Vedrić, frizerka iz salona “Hair for life” koja je također sudjelovala u showu.
Kako je dodala Vedrić, trendovi u frizurama mladenki se puno ne mijenjaju, frizure nisu napadne, već prirodne i romantične, uvijek “pale” klasične pundže ili među modernijima – valovita kosa puštena s jedne strane. Cijene frizura za mladenke u salonu “Hair for life” su od 180 do 250 kuna.