Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Grad Zadar još nije odabrao “svoju” boju

11.03.2012. 23:00
Grad Zadar još nije odabrao “svoju” boju


Zvonko Šupe kaže da su rijetki ugostitelji koji izbjegavaju suncobrane s reklamnim natpisima. Ugostitelji i TZ se tu vrlo teško dogovaraju, a i Grad Zadar još nije odabrao boju koja će, među ostalim stvarima, biti prepoznatljiv znak grada


Turistička zajednica Grada Zadra također je dobila svoj dio mjera koje mora provesti u Programu mjera i aktivnosti za pripremu turističke sezone 2012. U nekim aktivnostima, poput održavanja čistoće i postavljanje klupa na javnim površinama, aktivnosti TZ-a se isprepliću s ostalim gradskim čimbenicima. Direktor TZ-a Zadra Zvonko Šupe kaže da će sezoncima „Čistoće” pomagati i čistači koje će angažirati TZ, posebice na plažama u Ižu, Petrčanima i Diklu. Zajedno s „Nasadima” TZ će sudjelovati ne samo u ozelenjavanju javnih površina i postavljanju klupa po parkovima, nego i na ostalim javnim površinama koje su izravno u turističkoj funkciji.
Međutim, davna želja za tipizacijom ugostiteljskog mobilijara, stolova, sjedalica, tendi, suncobrana, pa i spomenutih klupa, neće biti realizirana ove sezone. Ta je želja tek dio povremenih razgovora u trokutu TZ-ugostitelji-konzervatori.
Bež boja
Zvonko Šupe kaže da su rijetki ugostitelji koji izbjegavaju suncobrane s reklamnim natpisima. Ugostitelji i TZ se tu vrlo teško dogovaraju, a i Grad Zadar još nije odabrao boju koja će među ostalim stvarima, biti prepoznatljiv znak grada.
– Predložena bež boja još nije doprla do svih, kao ni potreba da reklamni natpisi budu što manji kao i da se sve manje upotrebljavaju stolovi i sjedalice od PVC-a. Uostalom, u cijelu priču se mora uključiti i zavod za zaštitu spomenika kulture. Po dobijanju suglasnosti konzervatora, mi smo odmah spremni postaviti i turističku signalizaciju koja će u urbanoj sredini, posebice u pješačkoj zoni Poluotoka, upozoravati na važne gradske znamenitosti. Četiri postojeća velika plana grada, uvelike pomažu našim gostima, ali je potrebno postaviti tipiziranu signalizaciju koja će točno upućivati na mjesta zanimljiva ukupnoj turističkoj ponudi, rekao je Šupe.
Najatraktivniji dio aktivnosti TZ-a svakako je poticanje dodatne turističke ponude. Tko će ove godine zasvirati ili zapjevati na jednoj od otvorenih zadarskih pozornica, znat će se početkom travnja. Ono što je poznato je da će se u srpnju održati „Tjedan izraelske kulture u Zadru”. Organizator je Veleposlanstvo Republike Izraela u Zagrebu, a očekuje se nastup 5 do 6 ponajboljih izraelskih umjetnika i glazbenika. Na domaćoj strani, 27 pojedinaca i udruga poslalo je svoje prijedloge na natječaj TZ-a Grada Zadra za prijavu manifestacija ili projekata koji su u izravnoj vezi s turističkom ponudom.
– Jedno od naših razmišljanja je obogatiti Glazbene večeri u Donatu i to dovođenjem orkestara mladih diplomanata ozbiljne glazbe koji bi nastupali isključivo na gradskim javnim površinama. No, sve te nastupe definirat ćemo u travnju, kada budu završeni sajmovi i pregovori o dovođenju poznatijih gostiju u Zadar, kazao je Šupe.
Suvenirnice unutar crkvi?
Zvonko Šupe kaže da će se radno vrijeme muzeja i galerija pokušati produžiti do barem 23 sata. Iako je, kaže Šupe, posljednjih godina primijećen sve veći broj turista koji, umjesto uživanja na plažama, dan provode u razgledanju grada i šetnji, ako ne bude moglo drugačije, pokušat će „žrtvovati” taj dio radnog vremena u korist večernjeg termina.
– Pristalica sam i otvaranja prikladnih ugostiteljskih objekata ne samo u gradskim parkovima, poput Perivoja kraljice Jelene, nego i u našim muzejima, uključujući trgovine i suvenirnice. U suradnji s nadbiskupijom, trebalo bi razmisliti i o postavljanju suvenirnica unutar crkvi po uzoru na neke primjere iz EU. Najvažnije je da sve te naše znamenitosti budu živi prostori, jer je nezamislivo da škrinju Sv. Šime, kao jednog od najznačajnijih svetaca i kao jedinstveni spomenik takve vrste u svijetu, usred ljeta vrlo rijetki turisti obilaze ili da im se priječi ulaz u kratkim hlačama i majicama bez rukava. Trebali bismo pronaći način, da se na jednoj strani poštuju pravila ponašanja u sakralnim objektima, a na drugi način da naša baština odgovarajuće bude zastupljena u turističkoj ponudi, rekao je na kraju našeg kratkog razgovora direktor Turističke zajednice Grada Zadra Zvonko Šupe.


Palača Cedulin spremna za rekonstrukciju




Palača Cedulin u koju bi se trebala smjestiti TZ Grada Zadra spremna je za rekonstrukciju. Projekt i dozvola za gradnju su spremni za raspisivanje natječaja za financiranje i gradnju. Međutim, želja TZ-a je sudjelovati u natječaju za financiranje iz EU fondova kojeg će pripremiti Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA. Riječ je o pojedinačnim projektima u turizmu u vrijednosti do milijun eura, koliko će otprilike koštati rekonstrukcija palače Cedulin po projektu zadarskog AB Foruma i arhitekta Igora Pedišića.