Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I bez dvorane ispred konkurencije na dvoranskim prvenstvima

11.03.2012. 23:00
I bez dvorane ispred konkurencije na dvoranskim prvenstvima


Lucija: Ono što je za mene najvažnije je činjenica da sam uspjela ostvariti normu za Svjetsko prvenstvo za starije juniorke
Paola: Normu za SP sam već ostvarila, ali ne ove godine. A HAS zahtjeva da se norma ostvari u tekućoj godini. No, uvjerena sam da ću sada, kada krene otvoreni dio sezone, ponovno doći do norme


Atletska sezona je počela Otvorenim prvenstvom Zagreba za seniore i seniorke. Lucija Zubčić je u skoku u vis osvojila prvo mjesto preskočivši 181 cm, čime je za 7 cm popravila osobni rekord u dvorani te ispunila normu (180) za Svjetsko prvenstvo za starije juniorke. U skoku u dalj Paola Borović je osvojila treće mjesto sa skokom od 5,65 m. Borović je nastupila i u troskoku gdje je s 12,55 osvojila prvo mjesto. Nakon toga uslijedilo je Dvoransko PH za mlađe juniore i juniorke na kojem je Borović bila zlatna u skoku u dalj i troskoku, dok je Zubčić uvjerljivo slavila u skoku u vis. Borović je u skoku u dalj slavila sa skokom od 5,56 m ostvarenim u drugoj seriji. Troskok slična priča. Borović je osvojila titulu državne prvakinje sa skokom od 12,44 m, čime je za jedan centimetar popravila osobni, klupski te je postavila novi hrvatski rekord za mlađe juniorke u dvorani.
Vis je opet bio od Lucije Zubčić. Ona je preskočila 180 cm te je drugoplasiranu nadmašila za čak 15 cm. Lucija se na zaletištu pojavila pet puta. Počela je skakati na 165 cm, što je preskočila iz prvog pokušaja kao i 170 i 175 cm. Prvi je put letvicu rušila na 180 cm, ali je uspjela preskočiti iz drugog pokušaja.
Idemo dalje. Dvoransko prvenstvo Hrvatske za starije juniore i juniorke. Paola Borović je u troskoku osvojila titulu državne prvakinje skočivši u prvoj seriji pobjedničkih 12.55 m, čime je za 11 cm poboljšala svoj osobni rekord i postavila novi hrvatski rekord u dvorani za mlađe juniorke. U skoku u dalj je bila druga (5.79 m). U skoku u vis Zubčić je osvojila prvo mjesto te je osvojila naslov prvakinje države preskočivši 177 cm. Na zaletištu se Lucija pojavila samo četiri puta. Visine 166, 172 i 177 cm je preskakala iz prvog pokušaja, a visinu 182 cm je rušila sva tri puta.
U konačnici se održalo Dvoransko PH za seniore i seniorke. Ponovo 16-godišnjakinje imaju vrhunske rezultate. U konkurenciji seniorki Zubčić je u skoku u vis osvojila prvo mjesto preskočivši u prvom pokušaju visinu od 178 cm. U troskoku Borović je osvojila treće mjesto rezultatom 12.72 m te je postavila novi državni rekord Hrvatske u dvorani za mlađe i starije juniorke. U skoku u dalj Borović je osvojila četvrto mjesto s 5.70.
Paola po normu
Za dvije Zadranke, članice AŠK-a Zadar ovo je zaista bila vrhunska polusezona, odnosno vrhunski dvoranski dio sezone.
– Ono što je za mene najvažnije je činjenica da sam uspjela ostvariti normu za Svjetsko prvenstvo za starije juniorke. U svakom slučaju ova polusezona je u potpunosti ispunila moja očekivanja. Osvojila sam mnogo prvih mjesta, tako da zaista mogu biti zadovoljna. Izborila sam Svjetsko prvenstvo, ostvarila osobni rekord, a napala sam i državni, ali za sada ga još nisam uspjela oboriti – objasnila je Lucija Zubčić.
Svjetsko prvenstvo će se održati u Barceloni od 10. do 15. srpnja ove godine. Lucije je sigurna putnica, a Paola…
– Ja sam normu već ostvarila, ali ne ove godine. A HAS zahtjeva da se norma ostvari u tekućoj godini. No, uvjerena sam da ću sada, kada krene otvoreni dio sezone, ponovno doći do norme. Meni je, također, bila odlična polusezona jer sam ostvarila dva državna rekorda u troskoku, za mlađe i starije juniorke te popravila jedan svoj juniorski rekord. Nemam se pravo žaliti – objasnila je Borović.
Primjer Kvarnera
Obje djevojke, već sada vrhunske sportašice imaju 16 godina. Lucija ide u treći razred srednje škole, a Paola u drugi, a njihove glavne kategorije su naravno…
Lucija: Skok u vis.
Paola: Skok u dalj i troskok.
A važniji je?
Paola: Definitivno skok u dalj. Troskok mi je odlična vježba za skok u dalj, mada i u troskoku imam jako dobre rezultate.
Dakle, normu za Svjetsko prvenstvo napadaš u skoku u dalj?
Paola: Da. U troskoku mi ipak malo nedostaje. Glavno mi je uhvatiti normu u skoku u dalj. Ukoliko napravim dobre pripreme i dobro se spremim, mislim da neće biti problema.
Mnogo je razlika u dvoranskom dijelu sezone i u ovom što slijedi, otvorenom?
Lucija: Za nas koji smo iz Zadra definitivno. Dvoranski dio sezone za nas je prilično težak, jer zapravo nemamo gdje trenirati.
Paola: Ove godine je pao i snijeg i potpuno nas usporio. Vani je hladno, a u teretani još hladnije. Zaista imamo problem s uvjetima. Koliko je zapravo važna dvorana najbolje dokazuje riječki Kvarner, koji je samo u dvije godine, od kada je dobio dvoranu, postao najbolji klub u Hrvatskoj u dvoranskom dijelu sezone. Dvorana doista omogućuje rezultate, a mi je nemamo. Na otvorenom u hladnom razdoblju možemo trenirati 60-ak posto, a to je malo. Naravno, uvijek u tim trenucima postoji i problem s ozljedama.
Tempiranje forme
Iako vam je tek 16 godina, već sada ostvarujete odlične rezultate u seniorskoj konkurenciji. S dvoranskog prvenstva za seniore i seniorke Lucija je donijela zlatnu, a Paola brončanu medalju te jedno četvrto mjesto.
Lucija: Meni je definitivno olakotna okolnost činjenica da Blanka Vlašić ne nastupa. Ona ovu sezonu je napravila stanku i svima nama ostalima se otvara prilika doći do odličja.
Možemo li od tebe očekivati još jedno zlato u seniorskoj kategoriji. Ovaj put u ljetnom dijelu sezone?
Lucija: Teško je reći. U mojoj kategoriji nastupa i jako dobra atletičarka Ana Simić koja je u ovom prvom dijelu nastupala izvan konkurencije. Ne bih se opterećivala napadom na zlato. Bila bih zadovoljna bilo kojom medaljom na seniorskom prvenstvu.
Uskoro kreće ljetni dio sezone. Obje djevojke imaju mnogo ambicija, ali isto tako različite ciljeve.
Paola: Ja prije svega moram uhvatiti normu za Svjetsko prvenstvo i to mi je najveći cilj na koji se moram usredotočiti u drugom dijelu sezone.
Lucija: Ja ipak formu moram tempirati prema Svjetskom prvenstvu. Sigurno da su važna i sva prvenstva Hrvatske, ali ipak mi je u ovom trenutku najvažniji nastup na Svjetskom prvenstvu.
Kojim natjecanjem počinje sezona?
Lucija: Imamo Dalmatinsku ligu, a za mjesec dana HAS organizira pripreme u Makarskoj. Nakon toga će s nekoliko uvodnih natjecanja i mitinga početi otvoreni dio sezone.


Lucija želi na KIF, Paola ne želi sestrinim stopama




Kada se razgovara sa zadarskim atletičarima i atletičarkama, koliko god su mlade, sasvim je logično pitati ih o budućnosti. Zadar jednostavno ne pruža adekvatne uvjete za atletiku.
– Kada postaneš senior onda više u Zadru ne možeš napredovati. Tada su potrebni mnogo bolji uvjeti za trening te nutricionisti, fizioterapeuti… a mi ništa od toga nemamo – objašnjava Paola Zubčić, koja se ipak još nije izjasnila misli li i nakon srednje škole nastaviti s atletikom.
– Ne znam. Jednostavno ne znam još.
Lucija Zubčić ima drugi odgovor.
– Želja mi je upisati Kineziološki fakultet i nastaviti s atletikom u nekom drugom gradu.
Paolina sestra košarkašica, Iva Borović, također je upisala KIF, no Paola ne namjerava krenuti tim putem.
– Iva je talentirana za sve sportove. Ja nisam. Ja sam totalni antitalent za loptu. Kineziologija neće biti moj izbor.


Odustajanje


Postoji nepisano pravilo da se od atletike odustane najkasnije do završetka srednje škole.
– Nije jednostavno, nakon što se upiše na fakultet, nastaviti s atletikom – objašnjava Lucija, a Paola se nadodala:
– Ovaj sport ipak iziskuje mnogo odricanja. Oni koji ostanu ovdje odustanu zbog uvjeta, a oni koji odu na fakultet u neki drugi grad koji možda i ima bolje uvjete, isto često odustanu jer nije jednostavno trenirati dvaput dnevno i studirati.


Naj i naj trenuci


Sportaši nerijetko pamte određene trenutke karijere, sretne ili one manje sretne.
– Meni je najsretniji trenutak karijere bio onaj kada sam uspjela skočiti normu za Svjetsko prvenstvo. I sada i prošle sezone. Na sreću, još nemam niti jedan specijalno težak i nesretan trenutak – rekla je Lucija.
– Državno prvenstvo u Puli za mlađe juniore je moj najsretniji trenutak. Tada sam oborila tri državna rekorda – kaže Paola.
A ono drugo…
– U lošem sjećanju su mi ostala tri prijestupa na na Svjetskom prvenstvu u skoku u dalj. Užas. Vidiš da si skočila odličan rezultat, preko šest metara, a onda ti kažu da si za nekoliko milimetara prestupila.
Dakle, prijestup zna biti problem.
– Da. Zna. Ovdje na Baninama nam je zalet dosta kraći, a na natjecanju se zna i produžiti za nekoliko metara. I onda zna biti problema.
A rješenje je?
– Da nam naprave novu stazu.
A najveće želje u atletici su?
– Nastup na Olimpijskim igrama – složile su se djevojke.