Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Suživot i tolerancija ne uče se iz knjiga!

11.03.2012. 23:00
Suživot i tolerancija ne uče se iz knjiga!


Prije svega treba senzibilizirati javnost o ovakvim pitanjima. Suživot i tolerancija zdrave i hendikepirane populacije ne uče se iz knjiga. Oni se vježbaju, prakticiraju. Integracija treba počinjati u vrtiću, a nastaviti se u osnovnoj i srednjoj školi, istaknula je Margareta Badžoka


U okviru EU projekta “Mreža podrške” u kojem sudjeluje i zadarska Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Nebo”, stručni suradnici srodne udruge “Put u život” – PUŽ iz Zagreba u hotelu Kolovare održali su edukativna predavanja namijenjena roditeljima djece s teškoćama u razvoju i stručnim suradnicima, nastavnicima/odgojiteljima.
Ponosni na pomoćnike u nastavi
– Ovaj projekt započeo je 15. prosinca 2010. godine i traje još mjesec dana, do 15. travnja. Provodi se uz financijsku podršku Europske unije kroz Europski instrument za demokraciju i ljudska prava, rekla je mr.sc. Vesna Budak, predsjednica udruge PUŽ.
Projekt “Mreža podrške” usmjeren je na poboljšanje okruženja na način da pridonosi razvoju i održivosti organizacija civilnog društva koje okupljaju roditelje djece i mladih s posebnim potrebama na području Hrvatske kao proaktivnih društvenih čimbenika u provedbi pravne stečevine EU.
– Tijekom trajanja provedbe projekta, udruga PUŽ širi svoja iskustva, stavove i znanja u cilju poticanja drugih roditelja kako bi se stvorio kritični broj roditelja djece i mladeži s invaliditetom koji će biti u mogućnosti utjecati na stavove društva, oblikovanje zakonskih propisa i provedbu istih u svakodnevnom životu s ciljem izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom i unapređenje njihovog uključivanja u društvo, kazala je Lidija Bonačić-Krešić, tajnica zagrebačke udruge.
Za vrijeme trajanja projekta, PUŽ je udrugama uključenim u projekt osigurao tehničku podršku i konzultacije vezane uz pripreme projekata, izvještaje i druge dokumente, ovisno o potrebama svake pojedine udruge.
– Udruga “Nebo” osnovana je prije nepune tri godine i trenutačno broji 36 članova, 18 djece s posebnim potrebama i 18 članova-roditelja s ciljem poboljšanja kvalitete života djece i njihovih obitelj, kazala je Margareta Badžoka, predsjednica zadarske udruge “Nebo”.
– Najponosniji smo na uvođenje osobnih pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju. Već treću školsku godinu u suradnji s Gradom Zadrom, odnosno s Upravnim odjelom za odgoj i školstvo i pročelnikom Josom Nekićem te Ministarstvom obitelji, u školama radi 23 osobna pomoćnika u nastavi, 18 u Zadru i pet izvan Zadra, istaknula je Badžoka sa željom da što prije za rad udruge osiguraju vlastite prostorije.
Senzibilizirati javnost
Udruga vrši potrebnu edukaciju ne samo članova i volontera, već i cjelokupnog društva, “rađa” savjest i osviještenost.
– Prije svega treba senzibilizirati javnost o ovakvim pitanjima. Suživot i tolerancija zdrave i hendikepirane populacije ne uče se iz knjiga. Oni se vježbaju, prakticiraju. Integracija treba počinjati u vrtiću, a nastaviti se u osnovnoj i srednjoj školi, istaknula je Margareta Badžoka nakon čijih je uvodnih riječi započelo predavanje o “Marte meo metodi – metodi optimalne potpore razvoju”, koje je održala Ivana Pentek-Oršanić.
Sudionici su imali priliku čuti informacije o ovoj vrlo zanimljivoj metodi koja se može primjenjivati u svakodnevnim situacijama, a koja se temelji na pozitivnim trenucima u komunikaciji te tako potiče i unapređuje razvoj djece.
Uslijedilo je predavanje Mirele Brunović, radnog terapeuta, na temu “Inovativni pristup radnoj terapiji” kojem je osnovna namjena osamostaljivanje djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom. Radni terapeut Mario Horvat sudionike je pobliže upoznao sa senzoričkom integracijom.


“Mreža podrške”




Osim zagrebačke udruge PUŽ u projekt je uključeno deset udruga roditelja iz osam županija i to “Pčelice” iz Gospića, “Mi” iz Požege, “Mali princ” iz Ivanić Grada, “Brački pupoljci” iz Supetra, “Bubamara” iz Vinkovaca, “Pinokio” iz Raba, “Sunce” iz Novog Marofa, “Slon” iz Stobreča, “Srce’” iz Sv. Ivana Zeline, “Sunce” iz Duge Rese i “Nebo” iz Zadra.