Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Psi položili lovački ispit

Autor: Branko Božić

11.03.2013. 23:00
Psi položili lovački ispit

Foto: Branko BOŽIĆ



Izuzetno smo zadovoljni s onim što su psi pokazali na terenu. Za pse ovo je legitimacija bez koje oni ubuduće ne bi mogli ulaziti u lovišta i ne bi mogli sudjelovati u lovu. Ako lovac bez ovog ispita vodio psa u lov on bi bio u prekršaju, kazao je dopredsjednik KD Dalmatinski pas Neven Ljubičić


U organizaciji Kinološkog društva Dalmatinski pas iz Zadra i ninske Lovačke udruge Jarebica, a pod okriljem Hrvatskog kinološkog saveza iz Zagreba, ove je nedjelje na lovačkim terenima Jarebice na Ninskom blatu i Sabunikama upriličena manifestacija u kojoj su mladi lovački psi, starosti 18 mjeseci, prvi put pristupili polaganju ispita njihovih prirođenih osobina (IPO).
Odaziv je bio odličan. Ispitu je pristupilo ukupno 39 pasa od čega 23 kontinentalna ptičara (bretoni i njemački ptičari) te 16 engleskih ptičara (pointeri i seteri) s prostora Nina, Vira, Zadra, Zemunika, Škabrnje, Galovca. Svi psi, što je za ovakav nastup izuzetno važno, došli su u priliku da se sretnu s divljači i to u prvom redu s fazanima, jarebicama i zečevima. Navedenu smotru oblika i ispita prirođenih osobina to jest lovne “zrelosti” navedenih pasa obavili su suci i to dvojica vrhunskih hrvatskih i europskih kinoloških sudaca dopredsjednik zadarskog Kinološkog društva Dalmatinski pas Neven Ljubičić iz Nina i Berislav Bere Pucar iz Crnog koji je ujedno i predsjednik Pointer kluba Hrvatske. Prvi put svoj debi u ulozi sudaca profesionalno odradila i još dvojica sudaca početnika Elvis Gospić iz Prkosa i Dragan Žuža iz Podgradine koji je ujedno tajnik KD Dalmatinski pas i predsjednik Seter kluba Hrvatske.