Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Važno je kontrolirati očni tlak

Autor: Irena Jurjević

11.03.2013. 23:00
Važno je kontrolirati očni tlak

Foto: Zvonko KUCELIN



Obično se slučajnim pregledom utvrđuju povišene vrijednosti i oštećeno vidno polje, odnosno oštećen živac. Naš cilj je da ovom akcijom na neki način probudimo svijest pacijenata, da pokušamo napraviti ‘screening’ povišenog očnog tlaka nakon čega pacijente s povišenim vrijednostima uzimamo na obradu, kazala je dr. Kovačević


Kada je u pitanju osviještenost Zadrana o važnosti provjere očnog tlaka koji ukazuje na moguću pojavu glaukoma, ona je poprilična, kazuje doc. dr. Suzana Kovačević, voditeljica Odjela za oftalmologiju gdje je jučer započelo obilježavanje Svjetskog tjedna glaukoma, petog po redu, otkako je s tom tradicijom započela Svjetska zdravstvena organizacija.
Jedno mjerenje napravi od 150 do 200 građana što je značajna brojka, a ta brojka je postignuta zahvaljujući višegodišnjoj javnoj edukaciji, kazala je dr. Kovačević, ističući ozbiljnost ove bolesti koja je specifična, a i opasna jer pacijenti dugo vremena dok ne dođe do progresije bolesti nemaju simptome.
– Radi se o jednoj ozbiljnoj bolesti koju mi uz svu moguću terapiju ne možemo zaustaviti, već možemo samo usporiti njezinu progresiju. Krajnji rezultat te bolesti je totalno oštećenje vidne funkcije, što vodi u sljepoću, te predstavlja veliki zdravstveni te socio-ekonomski problem za cijelo društvo, pojasnila je dr. Kovačević.
U sklopu Svjetskog tjedna glaukoma građani mogu i u petak 15, ožujka doći na Odjel za oftalmologiju na mjerenje očnog tlaka. Dr. Kovačević je dodala da se nastoje potaknuti i liječnici opće prakse da misle o mogućnosti glaukoma kod svojih pacijenata.