Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slatki derbi

Autor: Andrija Prović

11.04.2010. 22:00
Slatki derbi

Foto: Vedran SITNICA



Rukometaši Zadar Slada preksinoć su u derbiju sa Crikvenicom upisali svoju 16 ovosezonsku pobjedu. Izabranici Roka Paleke nakon nervoznog otvaranja susreta uspjeli su zagospodariti terenom u Mocirama te uhvatiti prednost koju neće ispuštati do konačnih 31:26. Jedino žaljenje nakon 21. kola ostaje im ono za propuštenom prilikom da uz dva boda ostvare i povoljnu gol razliku. Podsjetimo, Crikvenica je u osmom kolu slavila 32:26, a kako se ove godine radi o izuzetno izjednačenom prvenstvu, Zadranima sada ostaje nada da o putniku u Premijer ligu neće odlučivati upravo njihova posljednja nerealizirana prilika.
– Činjenica je da smo u posljednjim trenutcima utakmice ishitreno reagirali te nismo uspjeli zadržati prednost od šest golova, no s tim se sada ne bismo trebali pretjerano zamarati. Najvažnije je da smo ostvarili pobjedu, što ćemo pokušati i u preostalih pet dvoboja – kaže Roko Paleka, trener Zadar Slada.
Očekivano, važnost susreta i teret imperativa u uvodnim su minutama utjecali na lošije otvaranje domaćih. Prvo vodstvo “Kirci” bilježe pogotkom Vukelića, dok Briški posprema loptu s crte za 1:2 Crikvenice u sedmoj minuti. No, nakon početnog ispitivanja snaga, Zadrani su odlučniji u napadu, a njihova 3-2-1 obrambena formacija sve češće rezultira bezidejnosti i neuspjelim brzopoteznim rješenjima “crvenih”. Bašić, Vidović i Buovac pobrinuli se za 4-0 seriju Slada, odnosno, prvu značajniju prednost. Nakon 6:2, ona će se popeti i na plus sedam (10:3) sredinom prvog poluvremena. Činilo se tada da su “plavi” na najboljem putu da lakoćom deklasiraju jednu od najkvalitetnijih momčadi lige. Ipak, s igračem više, a poslije i s dva, ne realiziraju izgledne prilike te gosti smanjuju na 10:5. Dubokom 5-1 igrači Željka Čaglja i dalje su prijetili, međutim, Zadrani nošeni bučnom podrškom Tornada bili su odlučni ne ispustiti ono što su gradili 20-ak minuta. Prije isteka prvog dijela semafor će tako pokazivati 18:10, ujedno i najveću prednost društva iz Mocira. Na veliki odmor otišlo se s uvjerljivih plus sedam (18:11).
Sličan prizor zadržao se i početkom drugog razdoblja, ali bio je kratkotrajan. Poslije 19:12 u 33. minuti, Bašić je zaradio svoje drugo isključenje te se spušta na poziciju “zadnjeg” u obrani. Gosti su to znali iskoristiti te su uz bolju realizaciju ispred Balentovih vrata, u defanzivnom dijelu sve bolje kombinirali “indijanca” na Buovcu i 6-0 zonu. Produkt je postepeno smanjenje zaostatka koji će ih dovesti na (samo) 20:17. Bašić i Markić, najraspoloženiji u redovima Zadrana, održavali su Zadar na površini, no s dva uzastopna gola Montanari šest minuta do kraja najavljuje dramatičnu završnicu derbija (26:24). Da voda ne ode potpuno na mlin “Kiraca” pobrinuo se Brkljača koji zaustavlja njihovu 3-0 seriju. Njegov projektil smješten iza leđa Brajnovića, vratara Crikvenice, prelomio je tijek dvoboja i označio ponovni uzlet domaćih. Balent se razbranio, prednost je narasla do već spominjanih plus šest (31:25) i napada Zadrana 10 sekundi do posljednjeg sučevog zvižduka. Kada se činilo da će im poći za rukom ostvariti plan A i plan B (pobijediti, odnosno pobijediti s boljom međusobnom razlikom), Buovac žuri sa šutom, a preostalo vrijeme najbolje koristi protivnički pivot Briški. Iako je njegov pogodak izmamio pokoju psovku s tribina u Mocirama, zasigurno ne umanjuje vrlo dobar subotnji dojam “plavih”. Repriziraju li ga i sljedećeg vikenda u Ivancu, mogu se nadati ostvarenju ovogodišnjih ambicija.
– Obrana je na kraju presudila. Vjerujem da ovakvo izdanje možemo ponuditi i na gostovanju, samo trebamo “spustiti kočnice”. Čestitam momcima na prikazanoj igri te bih iskoristio priliku da se zahvalim Tornadu i svim ljudima koji su nas došli podržati u derbiju – zaključio je Paleka.
 


ZADAR SLAD 31 (18) – CRIKVENICA 26 (11)


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 300. Suci: Petar Bulum, Nikola Carević (oba Metković).
ZADAR SLAD: Balent (15), Cota, Vidak, Vučković 3, Jerak, Buovac 4 (3), Miletić, Peronja, Vidović 2, Brkljača 3, Mijolović, Samaržija, Humbolt 3, Markić 7, Bašić 8 (1), Peša 1. Trener: Roko Paleka.
CRIKVENICA: Bobanović (4), Brajnović (8), Stojanović, Lončarić 2, M. Kosanović 2, N. Kosanović 2, Čupić 3, Jurković, Mataija, Jelovac, Matejčić, Montanari 8 (4), Zena, Vukelić 5, Briški 4. Trener: Željko Čagalj.
Sedmerci: Zadar Slad 4 (5); Crikvenica 4 (4).
Isključenja: Zadar Slad 10 minuta, Crikvenica 16 minuta.




 


Ninčević: Šteta zbog gol razlike


Svoje dojučerašnje suigrače s tribina u Mocirama pratio je i Ivan Ninčević.
– Kup vikend, odnosno prvenstvena pauza u njemačkoj Bundesligi dovela me u Zadar i na derbi 21. kola. Zadovoljan sam prikazanom igrom i pobjedom naših, no šteta je što nisu iskoristili priliku za potrebnu im gol razliku.