Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Film u znak zahvale košarkaškim legendama

11.04.2011. 22:00
Film u znak zahvale  košarkaškim legendama


Izidor Maršan je kao košarkaški trener u trenažni proces i košarkašku filozofiju unosio sve što je bilo aktualno i novo, što je poslije radio i njegov učenik, kasnije i trener Pino Giergia. Film je interesantan zbog povijesti zadarske košarke, ali je ujedno i valorizacija vrijednosti koja je iza nas. Ovim putem želimo zahvaliti tim ljudima, koji su na neki način začetnici tog sporta u Zadru, gradu čiji je simbol upravo košarka i postala, kaže Gjergja


U okviru Dana Gospe  Loretske 2011. koje organizira Društvo  zadarskih Arbanasa, 5. svibnja prikazat  će se i kratkometražni dokumentarni  film “Legende s Đila” u režiji mladog  zadarskog Arbanasa Giorgija Gjergje.
Kako priča Gjergja, film prikazuje  karijere zadarskih košarkaških legendi,  također Arbanasa, Izidora Ižija  Maršana i Giuseppea Pina Giergije.
– Uz stare snimke i fotografije, ove  dvije legende u filmu pričaju o svojim  karijerama te komentiraju aktualno  stanje u KK Zadru i položaju košarke u  Hrvatskoj. Izidor Maršan je kao košarkaški trener u trenažni proces i košarkašku filozofiju unosio sve što je bilo  aktualno i novo, što je poslije radio i  njegov učenik, kasnije i trener Pino  Giergia. Film je interesantan zbog povijesti zadarske košarke, ali je ujedno i  valorizacija vrijednosti koja je iza nas.  Želimo zahvaliti tim ljudima koji su na  neki način začetnici tog sporta u Zadru, gradu čiji je simbol upravo košarka  i postala, kaže Gjergja.
Kako priča, s Pinom je u krvnom  srodstvu, ali nevezano za to, ljubav  prema košarci mu je usađena od  rođenja, kao većini dječaka u ovom  gradu.
– Ljubav prema košarci u Zadru kao  da je nasljedna. Mi od djetinjstva idemo na utakmice, živimo za košarku. Iz  te ljubavi rodila se ideja za stvaranje  dokumentarnog filma, koju je prvenstveno predložio moj profesor na studiju kulture i turizma Stjepan Malović.  Prvu jednostavnu verziju filma sam  napravio kao seminarski rad, a onda mi  je sinulo da bih od tog mogao napraviti  i nešto bolje. Imao sam pomoć od  Društva zadarskih Arbanasa, Srećko  Antončić je napravio glazbu i montažu,  snimatelj je Marko Lokas, a stare  snimke i fotografije mi je iz svoje  bogate arhive ustupio Bernard Kotlar.  Također, sretan sam što će na promociji film najaviti moj prijatelj Mario  Petani koji entuzijastično doprinosi  košarci u Arbanasima, priča Gjergja,  dodajući da jedva čeka da se film  prikaže te da poziva sve zainteresirane  da ga dođu pogledati 5. svibnja u 20 sati  u dvoranu Društva zadarskih Arbanasa.
Dokumentarni film “Legende s Đila”  samo je pilot-projekt po kojem će se i  ubuduće obrađivati brojne arbanaške  teme.
– Imamo bogatu bazu podataka iz  koje možemo izvlačiti teme i ljude koje  je vrijeme “pojelo”, da im na neki način  odamo počast, a s druge strane, sačuvamo od zaborava našu kulturnu i povijesnu baštinu. Na primjer, planiramo  opet valorizirati djelo Radojke Franzotti koja je bila vrhunska olimpijska  atletičarka. U taj rad bih uključio i  svoje kolege s fakulteta. Zalaganje za  svoju zajednicu u okviru Društva zadarskih Arbanasa me zaista ispunjava i  drago mi je da time možemo poslužiti  kao primjer nadolazećim generacijama  koje učimo da cijene i nastave čuvati  ono što smo mi sačuvali za njih, govori  Gjergja.