Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Privlačani na križnom putu

11.04.2011. 22:00
Privlačani na križnom putu


Ovdje je do izražaja došlo zajedništvo i jedinstvo cijele Privlake i njezine crkve. Križ je znak patnje, ali ponajprije on je simbol uskrsnuća jer je Krist po križu otkupio svijet, rekao je na kraju don Ante Sorić


U okviru priprema za najveći kršćanski  blagdan Uskrs, u organizaciji  privlačke župe Rođenja  Blažene Djevice Marije i domaćeg svećenika don Ante Sorića, u nedjelju poslijepodne i  uvečer tradicionalno je na  glušnu nedjelju upriličena korizmena vjernička pobožnost  križnog puta za pučanstvo Privlake, poglavito za mlade Privlačane.
Križni put započeo je okupljanjem na dogovorenom  mjestu na granici između Privlake i Nina u 17 sati, na uzvišenju Grgur, mjestu punom  simbolike, gdje se nekada nalazila crkva Sv. Grgura i gdje se  1979. godine održao velebni  skup pod nazivom “Godina hrvatskog kneza Branimira” Moleći se i zajedno pjevajući pobožne korizmene napjeve  “Gospodin slavno uskrsnu”,  “Uskrsnu Isus doista”, “Ostani  s nama”, “Uskrsnu pastir dobri”, “Radujte se kršćani” i druge, uz sudjelovanje župnog  zbora i njegove voditeljice  Mirjane Mustać, povorka se  zaustavljala na određenim postajama i to kod panoa s natpisom Privlaka, pa u zaseoku  Glavani, kod crkve Sv. Barbare  u Sabunikama, iznad Škrapavca, u Grbićima, Mletku, iznad  Batalaže, pored Sebačeva, na  Glavici, kod škole, u Mustaćima, iznad Popove vlake i  na kraju u župnoj crkvi.
Broj sudionika pokorničke  pobožnosti koju je predvodio  mjesni župnik don Ante Sorić  iz postaje u postaju sve je više  rastao. Posebnu upečatljivost  ovom čitavom liturgijskom događaju dao je čudotvorni šest  stoljeća stari izvorni zavjetni  drveni križ s razapetim Isusom, koji se čuva u privlačkoj  župnoj crkvi. Njega su za ovu  prigodu uz molitvu i liturgijske  napjeve na rukama od prve do  posljednje postaje nosili mladi  Privlačani Luka Jurlina, Marko Bokara, Marko Mustać,  Ivan Begonja, Ante Begonja,  Josip Begonja, Robert Skoblar, Tomislav Skoblar, Ivan  Kršlović i Nikica Grbić.
Završnu propovijed na kraju  u župnoj crkvi održao je don  Ante Sorić.
– Ovdje je do izražaja došlo  zajedništvo i jedinstvo cijele  Privlake i njezine crkve. Križ je  znak patnje, ali ponajprije on  je simbol uskrsnuća jer je Krist  po križu otkupio svijet. Uoči  svoje muke i smrti Isus pred  učenicima i okupljenim narodom uskrsava Lazara kako bi  ih pripremio za tjeskobne dane  koji su slijedili, ali kako bi navijestio svoju i Očevu proslavu.  Taj znak, kao i svi prethodni  trebao je ponajprije učvrstiti  vjeru kod učenika te kod svih  onih koji nisu vjerovali, rekao  je na kraju don Ante Sorić.