Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Lord Bates od Antene do Londona za 299 dana

11.04.2012. 22:00
Lord Bates od Antene do Londona za 299 dana


Osamnaest mjeseci u njemu je provodio kampanju i držao govore o Primirju, za koje se zalagao da kao takvo od strane britanske Vlade bude predstavljeno u UN-u i dobije zasluženu medijsku pažnju. Nitko ga nije slušao pa je odletio u Olimpiju i odlučio se kući u London vratiti – pješice
Lord Michael Bates, s kojim smo se ovo ljeto susreli u Sukošanu, stigao je pješice iz Atene do Londona.
Bates je član britanskog parlamenta, točnije House of Lords. Ima 51 godinu i od 22. travnja lani hodao je na  svom putu od Olimpije u Grčkoj do Londona i prešao čak 3.000 milja. Hodao je punih 299 dana, a od budžeta za koji je sam sebi financirao (15.000 funti) imao je na raspolaganju tek 28 eura na dan.
Mi smo ga “pronašli” u rujnu jednog vrućeg dana, u pansionu Matanovi dvori, u kojem nitko nije znao da je Bates lord ni koja je njegova “misija” u trajanju.
Bates je Britanac rodom iz Newcastlea i od 1992. godine je u Parlamentu. Osamnaest mjeseci u njemu je provodio kampanju i držao govore o Primirju, za koje se zalagao da kao takvo od strane britanske Vlade bude predstavljeno u UN-u i dobije zasluženu medijsku  pažnju.
Olimpijsko primirje utemeljeno je 1994. godine. Tada su se održavale Zimske olimpijske igre u Lillehammeru. Potpisano je u Sarajevu, 10 godina poslije tamošnjih Oplimpijskih igara. Primirje znači da se obustave svi oružani i ini sukobi među zaraćenim stranama u razdoblju od tjedan dana prije početka Olimpijskih do tjedan dana iza Paraolimpijskih igara.
Bates je govorio i govorio, no od govora nije bilo ništa.
Odletio je u Olimpiju i krenuo kući pješice.
Na svom putu Bates se sastao s grčkim premijerom Papandreuom koji gorljivo podržava Primirje, bio je u Sarajevu, sastao se i s kosovskim predsjednikom Pacollijem koji mu je, iako Kosovo nije u UN-u niti u MOO, obećao sastanak ljudi iz regije vezan uz dobrosusjedske odnose i smanjenje tenzija na graničnim područjima. U Zagrebu se sastao i s predsjednikom Josipovićem…
Do Londona je planirao pješice doći do travnja ove godine, nekoliko tjedana prije početka Olimpijade. Ipak, to je ostvario dosta prije, te je u London stigao 18. veljače.
U Parlamentu Bates plaću dobiva samo kada i radi u Parlamentu, odnosno kada je fizički prisutan, tako da je u ovih 10 mjeseci u kojima je pješačio bio bez plaće. Što je, kaže on, sasvim u redu i pravedno.