Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Makedonci uče o “Pametnoj obrani”

Autor: Siniša Klarica

11.04.2013. 22:00
Makedonci uče o “Pametnoj obrani”


U Središtu za obuku HRZ i PZO “Rudolf Perešin” u vojarni Zemunik ovih je dana započeo dvotjedni tečaj “Radarska tehnika” za pripadnike Oružanih snaga Republike Makedonije. Tečaj se provodi u sklopu BRADD inicijative (Balkan Regional Approach to Air Defence) koja predstavlja multinacionalni pristup zračnoj obrani u regiji.
Inicijativu je osmislilo i pripremilo međunarodno osoblje NATO-a, a podržavaju je NATO tijela i agencije u čijoj su domeni navedene aktivnosti. Namjera NATO-a usmjerena je na povezivanje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije u područjima razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru, zajedničkom treniranju i osposobljavanju osoblja u cilju postizanja više razine sigurnosti kroz rano upozorenje, ali i potencijalnih ušteda za sudionike inicijative koju promovira NATO-ov koncept “Pametne obrane”.
Polaznici se osposobljavaju u osnovama radiolokacija, radarske tehnike i sklopova, principima rada suvremenih radarskih uređaja i za samostalno korištenje mjernom opremom u radarskoj tehnici. Prvi ovakav tečaj proveden je u ožujku ove godine, a obuku su uspješno završili pripadnici vojske Crne Gore.