Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na svijet stigao novi pulić

11.04.2016. 22:00
Na svijet stigao  novi pulić


Prva ovogodišnja prinova još je bezimena. Ime će mu dati neki virtualni obožavatelj jer su iz PP Telašćica pozvali svoje fanove na Facebooku da predlože ime, a sretnog „kuma” nagradit će poklon-paketom
Magareća družina u Parku prirode Telašćica na Dugom otoku,  koja tamo živi u jedinom službenom utočištu magaraca na Jadranskoj  obali, od prošlog je tjedna bogatija za novog člana.
– S malim pulićem, mužjakom, koji je na svijet došao prošli ponedjeljak, sada imamo 15 tovara. Prva ovogodišnja prinova još je bezimena, ime će mu dati neki virtualni obožavatelj jer smo pozvali naše fanove na Facebooku da predlože ime, a sretnog „kuma” nagradit ćemo poklon-paketom PP Telašćica, kaže Juraj Milin, stručni suradnik za promidžbu i odnose s javnošću.
O magarcima brinu gotovo svi djelatnici parka, a posebno je za njih  zadužen veterinarski tehničar Šime Jagić. On ih hrani, brine o njihovu  zdravlju i „ponašanju” prema turistima. Iako su za većinu atrakcija,  ima i onih koji ih se boje jer magarci, napominje Šime, nekad nanjuše  hranu u vrećicama i torbama pa kad se turisti odu kupati, sami se posluže. A događa se i da ukradu salatu iz zdjelice gostima koji ručaju u  restoranu.
– Strateški se rasporede u tri, četiri grupice, svaki drži svoj dio teritorija i „obrađuje” turiste. Uvijek nešto dobiju i zabavljaju goste, a najviše  uživaju djeca, dodaje.
A sve je počelo slučajno, 2003. godine. Upravi parka obratio se za pomoć jedan stariji Saljanin koji zbog bolesti više nije mogao brinuti o  svome paru magaraca. Ubrzo su počeli dolaziti tovari s Dugog otoka,  Ugljana, Pašmana. Stari i isluženi, koje je zamijenila moderna mehanizacija ili su im vlasnici umrli pa su i oni sami bili su osuđeni na smrt.  Nijedan nije odbijen, u Telašćici je dobio priliku za novi život. Prije tri  godine imali su pravi baby-boom, kada se okotilo pet pulića. Lani,  primjerice, dva. Jedina im je zadaća, kaže Šime, uživati u životu i uveseljavati goste. Na slanom jezeru magarci borave veći dio dana, a kad  gosti oko 16 sati napuste Telašćicu, vraćaju se u uvalu Mir, na pojilište,  i čekaju novu grupu turista koja će doći sljedećeg jutra.
Magarce hrane voćem, povrćem, starim kruhom i sijenom, ali turisti  su zapravo njihov glavni izvor bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina  pa su magarci dobroga zdravlja. A ako se ipak razbole ili ozlijede papke,  o njima brine veterinar iz Zadra ili Šime. U utočištu su im sagradili staje, ali magarci nerado borave u njima, navikli su na ljude, žele biti s njima i kad nema turista, motaju se oko kuhinje.