Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vozit će 500 kilometara od Bleiburga do Osijeka

11.04.2016. 22:00
Vozit će 500 kilometara od Bleiburga do Osijeka


Jedan od biciklista, Žarko Vučković, kazao je kako su prije desetak dana imali generalnu probu svojeg maratona vozeći 110 kilometara dugu rutu Zadar – Biograd – Tkon – Muline – Preko – Zadar
Zadarski biciklistički rekreativci Ivan Marić (45), Harry Martinović (57) i Žarko Vučković (57) ovih se dana spremaju za biciklistički maraton od Bleiburga do Osijeka. Na put dug 500 km kreću 18. travnja, a na cilj u Osijeku, planiraju stići za 4-5 dana. Ovih dana pojačali su treninge na lokalnim rutama spremajući se za, moglo bi se reći, životni podvig.
Umirovljeni pukovnik HV-a Žarko Vučković kazao je kako je ova ideja sazrela još prošle godine, kad su Harry i Ivan odradili rutu od Osijeka preko Vukovara do Zagreba.
– Bleiburg smo odredili kao polazište zbog toga što jedan od nas trojice ima tužno sjećanje na obiteljsku tragediju koja se tamo dogodila 1945. No nitko od nas trojice prije nije bio na Bleiburškom polju. Ja sam umirovljenik, Harry međunarodni poduzetnik, a Ivan stomatolog, istaknuo je Vučković, dodajući kako se njih trojica jednom do dvaput tjedno nađu na biciklističkim rutama.
– Prije desetak dana imali smo rutu Zadar – Biograd – Tkon – Muline – Preko – Zadar u dužini 110 km. Nešto prije toga odradili smo i vrlo zahtjevnu rutu od Paga do Luna i nazad u dužini od 80 km. Sve to daje nam dobre izglede da ćemo i dionicu od Bleiburga do Osijeka odvoziti kako smo planirali, rekao nam je taj umirovljeni pukovnik HV-a, javnosti poznat kao UN-ov promatrač u Kašmiru i Liberiji.
Put od Bleiburga vodit će ovaj hrabri trojac nizvodno Dravom preko Dravograda, Maribora, Varaždina, Koprivnice, Virovitice, Slatine, Donjeg Miholjca, Belog Manastira i Osijeka. Ruta većinom vodi ravnom Podravinom, a trojica zadarskih biciklista, naviknuta na bicikliranje teškim usponima i po velikim vrućinama, očekuju da ruta i neće biti toliko zahtjevna. Jedino što ih brine je trenutačni nedostatak sponzora. Zanimljivo je da cijeli put trojica biciklista planiraju prijeći s trekking biciklima Bergamont.