Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska kulturna baština neiscrpna priča

11.04.2016. 22:00
Zadarska  kulturna baština  neiscrpna priča


– Zadar je najbolja europska destinacija, a to je postao, između ostalog i zbog bogate kulturne baštine, povijesti. Bez obzira na sve to i na velik broj turista još uvijek smo neispričana priča, zaključio je Zrilić
U sklopu Županijskih dana upriličen je turistički obilazak  stare gradske jezgre, i to novom rutom koja promovira obnovljene punktove u sklopu projekta HERA, Prolaz cara Augusta i Vrata sv. Krševana,  dok radovi u Malom Arsenalu još uvijek traju.
Projekt HERA
Nova turistička ruta počela je u novouređenom Prolazu cara Augusta.  U obilasku su bili župan Stipe Zrilić sa suradnicima, županijski pročelnik  Davor Lonić sa suradnicima, Igor Katić, gradski pročelnik, te Matko Segarić, zamjenik pročelnika, Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja  Zadar i Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadar.
Zadarska županija nositelj je projekta HERA, a župan Stipe Zrilić rekao  je kako je ovo veliko iskustvo za njih jer je riječ o programima prekogranične suradnje.
– Kapacitirani smo raditi velike projekte zajedno s državama koje se  vežu uz Jadransko more, također uključenih u projekt. Svi imamo zajedničke izazove, ovaj put u pravednijem vrednovanju kulturne baštine.  Ona je velika vrijednost koju moramo značajnije promovirati u turizmu  kao novu ponudu. Zadar je najbolja europska destinacija, a to je postao,  između ostalog i zbog bogate kulturne baštine, povijesti. Bez obzira na  sve to i na velik broj turista još uvijek smo neispričana priča, zaključio je  Zrilić.
Dodaje kako turiste trebamo privlačiti u još većem broju, a zadržati  one koji ovdje dolaze.
Vinko Bakija, turistički vodič rekao je kako nova ruta nudi dio kulturno-povijesnog nasljeđa grada Zadra.
– Kreirali smo jednu novu vrijednost kojom će turisti moći dobiti bolji  uvid u sve što Zadar nudi. I ne samo turisti, već i građani Zadra, rekao je  Bakija.
Cijela priča o gradu starom tri tisuće godina, ističe Bakija, počinje  upravo u Prolazu cara Augusta. Zadar je grad, utvrda kroz stoljeća, srednji vijek, pa i novi vijek. Nakon toga ruta vodi dalje prema Trijumfalnim  vratima, pa u crkvu sv. Dominika gdje nastaje priča o prvom dominikanskom Sveučilištu u Hrvata. Slijedi Narodni trg, pa se penje na zidine, Muraj, a završetak obilaska su Vrata sv. Krševana, pojasnio je Bakija.
Ova ruta je tek trećina onoga što Zadar nudi svojim posjetiteljima.
Privući turiste
Turisti su oduševljeni Zadrom, njegovim kulturnim i povijesnim vrijednostima, a mi moramo raditi na tome da ih se zadrži ovdje i upozna s  dodatnim sadržajima koje grad i županija nude.
Lovro Jurišić, pomoćnik županijskog pročelnika za razvoj i europske  procese, okupljene je upoznao sa netom obnovljenim Prolazom cara Augusta. Spomenuo je kako se u sklopu HERE na njegovo uređenje utrošilo  630 tisuća kuna.
Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela, napomenuo je kako se  ovom rutom valorizira kulturna baština Zadra koja dosada nije bila prepoznata na adekvatan način.
– Našim građanima i gostima htjeli smo na bolji način pokazati razvoj i  vrijednost našeg grada i na malim mikro lokacijama. Na lokalitetu na kojem se nalazimo možemo vidjeti razvoj fortifikacija našeg grada. Imamo  zidine koje su za vrijeme vladavine Augusta podignute za obranu grada,  Trg Petra Zoranića gdje je nastavak cijele priče, kasnoantički bedem, srednjovjekovni zid, novovjekovne renesansne zidine sa reprezentativnim  ulazom u grad, Kopnenim vratima, kazao je Miletić.
U konzervatorskom uredu Zadar predložili su kako bi ove vrijednosti  trebalo bolje prezentirati, restaururati. Danas su, tvrdi Miletić, sretni što  imamo vidljive spomenike, svima dostupne i javni prostor koji je lijepo  uređen.
– Zadovoljni smo što je suradnja Ministarstva kulture kojeg predstavljamo, gradskih i županijskih institucija urodila ovim rezultatom, kazao  je Miletić.
Crkva sv. Dominika, Vrata sv. Krševana
Nakon obilaska Trga Petra Zoranića, uslijedio je posjet crkvi sv. Dominika. Ravnateljica Kazališta lutaka, Iris Pavić Tumpa, ispričala je kako je  ovaj prostor najinspirativniji za Kazalište, slijedom čega su upravo tu  nastale i najinspirativnije predstave, a prva je bila Ribar Palunko i njegova žena.
– Prostor nije u najboljem stanju i potrebna je rekonstrukcija, što bi iznosilo oko milijun kuna. Želimo prostor iskoristiti na najbolji mogući  način, stoga surađujemo sa Konzervatorskim zavodom, a već su i učinjena arheološka istraživanja. Ideja nam je pozornicu postaviti u amfiteatralnom obliku, najavila je Pavić Tumpa.
Slijedio je obilazak Narodnog trga, pa šetnja Murajom. Saznajemo i  kako se upravo na Muraju nalazio bastion sv. Roka, te najveća crkva Marijinog uzašašća. Zbog velike bojazni i straha od Turaka građene su zidine, bedemi, a uvala Jazine, kako je rekao turistički vodič, zaslužna je što  se u ovom dijelu počinje razvijati grad.
Vrata svetog Krševana od velikog su značaja za Zadar i Zadrane, a obnovljena su također u sklopu HERE.
– Kroz ova vrata je 1177. godine na bijelom konju u grad ušao papa  Aleksandar III. koji se u Zadru zadržao četiri dana, rekao je Bakija.
Ukupna investicija obnove Vrata sv. Krševana iznosi milijun i 260 tisuća kuna. Turistički obilazak završen je na Poljani pape Aleksandra III. 
Lovre Jurišić okupljenima je kazao kako radovi na unutrašnjem  uređenju Malog Arsenala traju, a rok za njihov dovršetak je u rujnu.