Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Helikopteri spremni za letačku obuku

11.04.2017. 22:00
Helikopteri spremni za letačku obuku


Nakon gotovo godinu dana “kiseljenja” u hangarima 93. zrakoplovne baze Zemunik, jučer su u probni let poletjeli helikopteri OH- 58D Kiowa Warrior. Riječ je o završnim pripremnim radnjama prije početka letačke obuke na 16 helikoptera nabavljenih iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima, a kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a.
Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov rekao je kako se probni letovi provode uz stručno vodstvo američkih instruktora letenja i zrakoplovno-tehničkog osoblja.
– Eskadrila helikoptera je spremna za početak letačke obuke, a probni letovi zadnja su stepenica prije službenog početka obuke. Probni letovi uključuju probe svih sustava na zemlji i zraku kao i auto-rotacije i u posadi uvijek leti po jedan hrvatski pilot. Pred nama je veliki izazov jer razvijamo nove sposobnosti ne samo HRZ-a i PZO-a nego i Oružanih snaga RH, istaknuo je Ražov.
Glavni inženjer tehnike 93. zrakoplovne baze pukovnik Marin Žunić iznio je kako zrakoplovni tehničari ulaze u završnu fazu predviđene obuke.
– Teorijska nastava je pri samom kraju, a provode je stručni timovi američke agencije. Još nam preostaje obuka na motorima, osposobljavanje za stručne nadzore i sustave naoružanja nakon čega u potpunosti imamo zrakoplovno tehnički kadar osposobljen za održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior”, naglasio je Žunić.
Prvo pokretanje motora i probni letovi izazvali su veliki interes u bazi Zemunik, a do početka letačke obuke probna testiranja bit će obavljena na svih 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.