17 °C
Online izdanje
Subota, 24.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Kultura
RSS feed
Današnji broj
Kultura
Povratak
Kako su talijanske umirovljenice u Zadru prvi put vidjele more?
Piše: Marija Knežević
Foto: Arif SITNICA

Ključni dio talijanskog dokumentarnog filma „Djevojke koje sanjaju more" redateljice i scenaristice Katie Bernardi odvija se na zadarskoj plaži Kolovare, kada dvanaest žena u postarijoj dobi prvi put u životu dolaze na more. Film je na kanalu Discovery Italy bio premijerno emitiran na Božić lani i imao je veliku gledanost, kažu Vanja Jambrović i Tibor Keser koji su radili na filmu, a s hrvatske strane koproducent je Restart.

Putovanje je to u zajednicu žena odlučnih da učine sve kako bi ostvarile životni san. Dvanaest osamdesetogodišnjih djevojaka iz zabačenog talijanskog sela odluči prkositi svojim strahovima, reumatizmu i ekonomskoj krizi kako bi prvi put u životu otišlo na more - i to u Hrvatsku.

Film je dijelom snimljen u Kukljici i Zadru 2015. godine, a svjetska premijera bila je na festivalu Rome film festival u listopadu 2016. godine. Film je krenuo u kino distribuciju u Italiji i bilježi vrlo dobru gledanost. Snimanje u Zadarskoj županiji podržao je Filmski ured Zadar.

Jučer je izvanredno, uz projekciju filma u 19.30 sati, upriličena i hrvatska pretpremijera, odnosno projekcija filma u 16 sati, na kojoj su sudjelovali štićenici iz nekoliko domova za starije osobe u Zadarskoj županiji.

- Baš kao što je djevojkama u filmu dolazak u Hrvatsku značio da prvi put vide more, tako će i štićenicima naših domova puno značiti ovaj posjet kazalištu u kojem će, eto gledati film, a mnogima od njih cijelo ovo iskustvo bit će, da tako kažemo, premijerno ili prvo u životu, kaže Dubravka Dragaš, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije.

- Film je premijerno prikazan na Rome Film Festivalu u Rimu, a glavne akterice bile su prave zvijezde večeri na crvenom tepihu. Ovo je pravi 'feel good" film koji poručuje da život ne prestaje sa starošću i izazvao je gomilu pozitivnih reakcija, ljudi su oduševljeni, kaže Jambrović.

Film u Hrvatskoj na jesen kreće u kinodistribuciju i tamo će se prikazivati dulja verzija koja traje 77 minuta, dok se računa da će Hrvatska radiotelevizija film prikazati u vrijeme Božića i to kraću verziju od 52 minute.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr