Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sezona će dodatno smanjiti broj od sedam tisuća nezaposlenih

11.04.2017. 22:00
Sezona će dodatno smanjiti broj od sedam tisuća nezaposlenih


U ožujku je u Hrvatskoj evidentirano 224.068 nezaposlenih osoba što je za 6,2 posto manje u odnosu na veljaču. Za očekivati je kako će broj nezaposlenih padati uoči turističke sezone, a smanjenje nezaposlenosti krajem prošlog mjeseca zabilježila je i Zadarska županija. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar prošlog mjeseca evidentirano je 6.998 nezaposlenih, dok je krajem veljače ove godine na zadarskom Zavodu bilo 7.818 osoba bez posla.
Optimističan je podatak o povećanom zapošljavanju tijekom prošlog mjeseca, kao i o broju slobodnih radnih mjesta u našoj županiji.
S evidencije zaposleno 936 osoba
U ožujku se s evidencije Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar zaposlilo 936 osoba, a oglašeno je čak 1.247 slobodnih radnih mjesta. Po oglašenim slobodnim radnim mjestima prednjače ona u trgovačkim i uslužnim djelatnostima, ugostiteljskim djelatnostima i ostalim poslovima vezanim za turizam. Prošlog mjeseca među traženijim zanimanja bili su trgovci, konobari, pomoćni konobari, kuhari i pomoćni kuhari, sobarice, čistačice. Iako je u posljednjih nekoliko godina u primorskim županijama postalo nepisano pravilo da se sezonski radnici traže već krajem prošle i početkom tekuće godine, najveći broj radnika traži se upravo u ožujku i travnju.
Sukladno padu nezaposlenosti tijekom prošlog mjeseca, u Zadarskoj županiji zabilježen je i manji broj novoprijavljenih osoba na Zavod za zapošljavanje, njih 656, dok ih je mjesec ranije bilo 757.
Od ukupnog broja nezaposlenih prema dobi najviše je onih između 25 i 29 godina, 1.043 i to sa završenom četverogodišnjom srednjom školom te osoba između 50 i 59 godina kojih je u ožujku evidentirano 1.302, a novčanu naknadu prošlog mjeseca koristilo je 1.749 nezaposlenih.
Prekvalifikacije
Zadarska županija u odnosu na ostatak Hrvatske već dulje vrijeme bilježi pozitivne brojke smanjenja broja nezaposlenih osoba. Ove brojke, kako se očekuje, i dodatno će se smanjivati budući da je turistička sezona na vratima pa će se povećati i zapošljavanje sezonskih radnika. Ipak, to nije niti malo jednostavno jer velik broj poslodavaca svake godine nailazi na poteškoće prilikom pronalaska radnika, posebice u sezonskim zanimanjima. Na razini cijele Hrvatske nedostaje konobara, kuhara, barmena, slastičara, wellnes terapeuta, zaštitara te gotovo sva zanimanja vezana uz građevinu.
U zadarskom Zavodu za zapošljavanje organiziraju prekvalifikacije za određena zanimanja koja su tražena na tržištu rada kako bi barem jednim dijelom zadovoljili potrebe poslodavaca, ali i dugotrajno nezaposlenih osoba. No, ni u ovom dijelu ne ide glatko budući da izostaje interes za prekvalifikacije te se grupe od 12 do 15 polaznika jako teško popune.
Možda će situacija biti nešto bolja nakon Sajma poslova koji se 21. travnja organizira u zadarskom Arsenalu na kojem se očekuje velik broj poslodavaca koji će nuditi priliku za zapošljavanje.