Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Treba pojačati međugeneracijsku odgovornost prema članovima obitelji

11.04.2017. 22:00
Treba pojačati međugeneracijsku odgovornost prema članovima obitelji


Od 1. srpnja povećavaju se i dječji doplatci i porodiljne naknade. To je za jučerašnjeg sastanka u Zadarskoj županiji najavila ministrica demografije, mladih, obitelji i socijalne politike Nada Murganić. Ona se u Maloj vijećnici susrela s predstavnicima socijalnih ustanova na području Zadarske županije.
Glavni problem u hrvatskim obiteljima je činjenica da postoje one u kojima samo jedan supružnik radi. Kao drugi problem, ministrica Murganić je definirala skrb o najmlađima, ali i o najstarijima. Najavila je razne oblike pomoći u kući, poput dostave obroka za one koji ne žele napuštati svoje domove. To je posebno važno u ruralnim sredinama jer su zbog tog problema mnoga naselja već opustjela. Razvijanjem ove vrste pomoći, za koju ministrica kaže da je jeftinija, stvarali bi se i nekakvi uvjeti za zapošljavanje.
Ministrica se dotaknula i zakonskih okvira koje nalažu djedovima i bakama da oni plaćaju alimentaciju ako njihovo dijete to ne želi činiti.
– Bez obzira na to što taj zakon ima neke manjkavosti, ipak mislim da treba pojačati međugeneracijsku odgovornost prema članovima obitelji. Ne mogu se sve obveze prenijeti na državni fond socijalne skrbi, jer je on namijenjen onima koji zaista ne mogu ostvarivati sredstva za svoje vlastito uzdržavanje, rekla je ministrica, dodavši da ne zna jesu li te odredbe zaživjele, ali je po njoj riječ o dobroj praksi.
Zadar i Zadarska županija, naglasila je ministrica, imaju dobre socijalne programe, a njezin domaćin, župan Zrilić je naglasio da se to osobito vidi u povećanju broja zaposlenih. Što se tiče same demografije, ministrica naglašava kako u tom problemu nema čarobnog štapića, nego se on treba rješavati paralelno s gospodarskom politikom.
– No ljudima su najuočljivije financijske potpore poput stambenih kredita koje je najavio ministra Kuščević. Promjenom Zakona o državnoj imovini, omogućit će se povoljniji otkupi ili darovanje nekih državnih zemljišta ili državne imovine, u cilju stvaranja sigurne stambene politike koja je važna za stvaranje obitelji, rekla je Murganić.