Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uzoran mladić pokleknuo u adolescentskoj dobi

Autor: Minja Gugić

11.05.2010. 22:00
Uzoran mladić pokleknuo u adolescentskoj dobi


Bašić je u svojoj obrani naglasio kako se ne osjeća krivim u odnosu na optužnicu, jer je droga bila namijenjena isključivo za njegove potrebe. Prema mišljenju vještaka psihijatrijske struke, iako je povremeno konzumirao kokain, nije ovisnik
Ne osjećam se krivim na način kako mi je to optužnicom stavljeno na teret. Nikad se nisam bavio prodajem droge, a kokain koji su policajci pronašli kod mene bio je namijenjen isključivo za moje potrebe.
Koristio sam ga uglavnom dok sam radio, jer radim na brodu kao kormilar, a posao je izuzetno naporan, zahtjevan i odgovoran. I vaga za precizno mjerenje je moja. Vagao sam količine jer sam pazio de se ne predoziram, a svaki sam dan “ušmrkavao” od 0,2 do 0,3 grama kokaina. Drogu nisam nikad držao na radnom mjestu, odnosno na brodu, već kući. Nisam želio riskirati da moji nadređeni i ljudi na brodu zbog mene, eventualno, upadnu u probleme. Čuvao sam je kući. Počeo sam s drogom tri mjeseca prije nego što me policija uhvatila, a nakon toga sam prestao. Nisam potom tražio liječničku pomoć pri odvikavanju jer mi nije bilo potrebno. U to sam vrijeme jedino više pušio cigarete – rekao je jučer u svojoj obrani na Županijskom sudu u Zadru, 25-godišnji Dino Bašić koji se optužnicom tereti za posjed i “dilanje” sveukupno 3,17 grama kokaina.
Bašić se brani sa slobode pred Sudskim vijećem kojim u ovom slučaju predsjeda Boris Babić.
Prema optužnici, on se tereti da je 16. kolovoza prije tri godine u Zadru, u plastičnoj vrećici i kutiji cigareta sakrio manju količinu kokaina kraj prednjeg, desnog kotača svog auta, a kasnijom pretragom njegovog stana, policajci su pronašli još dvije plastične vrećice s manjim količinama kokaina i digitalnu vagu.
Bašić je još u svojoj obrani naveo da je nabavljao pet do šest grama kokaina mjesečno samo za svoje potrebe, a plaćao ga je 500 kuna po gramu.
Zanimljivo je bilo čuti mišljenje vještaka psihijatra o optuženom Bašiću te socijalnu anamnezu prema kojoj je mladić od svog djetinjstva bio uzoran i dobar.
U školi je bio odličan i vrlo dobar đak, primjerenog ponašanja. Odrastao je u stabilnoj, brižnoj i skladnoj obitelji u kojoj su roditelji vodili brigu o svojoj djeci i u kojoj nije bilo većih problema.
Postojala su pravila i norme ponašanja koje su se trebale poštivati. No, problemi za Dina Bašića počeli su u adolescentskoj dobi kako to obično biva. Znatiželja, želja za dokazivanjem u društvu, a i loše društvo doveli su do toga da je počeo najprije pušiti “travu”, a potom je počelo eksperimentiranje i “koketiranje” i s težim drogama. U njegovom je slučaju to bio kokain.
Ali, prema mišljenju vještaka psihijatra, iako je povremeno konzumirao kokain, Bašić nije ovisnik i u trenutku počinjenja kaznenog djela bio je ubrojiv. Prema kaznenoj evidenciji on je neosuđivana osoba.
Danas je on, mišljenja je vještak, stabilna osoba koja radi i zarađuje te živi u izvanbračnoj zajednici u kojoj skrbi za svoju suprugu i dvogodišnje dijete.
Dokazni je postupak jučer okončan završnim govorima tužitelja Duška Berovića i Bašićevog branitelja, Filipa Brdara.
Sudsko vijeće danas će izreći presudu.