Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jurin: Zbog sustava veza činilo se da je gašenje na Kornatu loše vođeno

11.05.2011. 22:00
Jurin: Zbog sustava veza  činilo se da je gašenje  na Kornatu loše vođeno


O činjenici da na Kornatu ima ozlijeđenih vatrogasaca, Jurin je saznao oko 17 sati, pa su tamo bile upućene “sve raspoložive snage”. Jurin se zbog toga s otoka Hvara vratio trajektom do Splita, a sve dodatne informacije o razmjerima nezapamćene vatrogasne tragedije saznavao je upravo na trajektu između Hvara i Splita


Zbog lošeg sustava veza akcija gašenja  požara na otoku Kornatu cijelo je vrijeme percipirana kao  loše vođena – rekao je u svom  trosatnom svjedočenju jučer  na Županijskom sudu u Zadru, u nastavku suđenja protiv  Dražena Slavice, Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik RH i pomoćnik ravnatelja za vatrogastvo Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
Jurin je prepričao kako je  tog tragičnog 30. kolovoza  2007. godine zajedno sa svojim pomoćnikom za priobalje  Tomislavom Vukom bio angažiran u gašenju požara na  otoku Hvaru, a za požar na  otoku Kornatu je dobio informaciju oko 12 sati te je po  proceduri koja je propisana  tamo trebalo poslati helikopter koji će prebaciti gasitelje.
– To je bio prvi kontakt i  moja prva saznanja o tome.  Cijelo vrijeme sam bio s Vukom i zapravo je on bio taj koji  je izravno komunicirao s Operativnim centrom u Šibeniku i  Divuljama, ali ja sam cijelo  vrijeme bio tu i sve sam čuo.  Prva saznanja da se na Kornatu nešto događa saznao sam  oko 14.30 sati i da se traži  kanader, a on je u to vrijeme  bio na otoku Hvaru i gorivo  mu je bilo pri kraju, pa smo  odlučili da  preleti Kornat i  baci nekoliko “bombi”. Ja ne  znam je li pilot najprije išao po  gorivo, pa na Kornat. U  međuvremenu je još izbio  požar i u zaleđu Vodica, a mi  smo kanader poslali Draženu  Slavici kako bi on koordinirao  – pričao je tijekom svog svjedočenja pred prepunom sudnicom Županijskog suda,  Mladen Jurin.
Za tragediju  saznao oko 17 sati
O samoj tragediji, odnosno  o činjenici da na Kornatu ima  ozlijeđenih vatrogasaca, Jurin  je saznao oko 17 sati pa su,  kako je rekao, na otok Kornat  bile upućene “sve raspoložive  snage”. Jurin se zbog toga s  otoka Hvara vratio trajektom  do Splita, a sve dodatne informacije o razmjerima nezapamćene vatrogasne tragedije saznavao je upravo na  trajektu između Hvara i Splita.
– Na šibensko sam područje  stigao tog dana oko 20 sati. I  čak ni tada se još uvijek nije  sasvim pouzdano znalo što se  na Kornatu dogodilo. Zbog  toga su i informacije prema  medijima bile “dozirane” i  “škrte”. Mi nismo pratili požar  na Kornatu jer je za to bio  nadležan županijski vatrogasni zapovjednik. Mi smo se bavili požarom na Hvaru. Vuko i  ja smo, dakle, oko 20 sati došli  u Javnu vatrogasnu postrojbu  u Šibeniku i tada su još uvijek  informacije bile oprečne, ali ja  sam o svemu što sam tada  znao obavijestio sve nadležne,  ministra i bivšeg premijera. U  zračnoj luci u Zemuniku smo  održali sastanak i taj je sastanak trajao do 3 sata u noći –  pričao je Jurin.
Pojasnio je kako su tada na  raspolaganju imali samo jedan  kanader, a pilot se protivio  premiještanju kanadera s Kornata na Vodice, a Slavičina je  procjena bila drugačija. Prema Jurinovim tvrdnjama, Slavičina je procjena bila da je  kanader potrebniji u Vodicama jer su tamo bile ugrožene  kuće, a kako je naglasio Jurin,  zapovjednik požarišta koordinira kanaderom.
Nije znao za  maloljetnike
Jurin je još pojasnio kako  nigdje nije navedeno i propisano što je prioritet u  gašenju, ali kako je naravno  “jasno i logično” da se najprije  spašavaju ljudi i imovina.
Potom su uslijedila, već po  običaju, bezbrojna pitanja  tužitelja Zvonka Ivića i odvjetnika obitelji stradalih Mara Mihočevića koje je sudac  Boris Babić bio prisiljen stalno  upozoravati da se usredotoče  na ono što je bitno i da postavljaju pitanja koja su vezana uz tragediju koja se dogodila i odgovornost optuženog Dražena Slavice.
Jurin je tako odgovorio i  kako mu nije poznato da na  požarište idu maloljetnici.
S obzirom na to da je Mladen Jurin svjedočio puna tri  sata, Sudsko je vijeće odlučilo  da neće dalje saslušavati i Tomislava Vuku jer rasprava ne  bi završila do kraja radnog  vremena suda. Tako će Tomislav Vuko koji se jučer uredno odazvao raspravi i čekao  svoj red, svjedočiti početkom  lipnja, a suđenje se dalje nastavlja saslušanjem novih svjedoka sredinom ovog mjeseca.
 


“Misteriozni” sastanak u Zemuniku




Odvjetnik stradalih obitelji Maro Mihočević inzistirao je na pitanjima  vezanim uz sastanak koji se te noći održao u Zračnoj luci u Zemuniku, na  što ga je sudac Babić upozorio kako to nije bitno za postupak, jer je to  nešto što se odigravalo “post festum”. Mihočević je potom ustvrdio kako  je i taj, kako je rekao “misteriozni” sastanak bitan, na što mu je sudac već  pomalo i iznervirano rekao kako će onda u nastavku suđenja pozvati kao  svjedoke i sve sudionike tog sastanka, ali da će biti problema jer je jedan  od njih – nedostupan, misleći pritom na bivšeg premijera Sanadera.


Tko je poslao kanader u Grčku?


Slavičin odvjetnik upitao je Jurina tko je odlučivao da se tih dana uputi kanader u pomoć Grčkoj gdje su bjesnili veliki požari, na što mu je Jurin odgovorio kako je to odlučeno na Vladinoj telefonskoj sjednici.
– Ja sam tada kontaktiran samo u vezi trenutačnog stanja u RH, a u tom trenutku mi u Hrvatskoj nismo imali nekih većih požara. Prodanović ga je potom upitao je li provjerio da tada ima na raspolaganju četiri kanadera kako je mislio, a Jurin je rekao kako u tom trenutku kada je poslan kanader u Grčku, Hrvatska jest imala četiri raspoloživa kanadera. Još je pojasnio kako su vatrogasne postrojbe pod lokalnom samoupravom, a da je on jedino odgovoran po zapovjednoj odgovornosti. Na pitanje tužitelja Ivića kome odgovara županijski vatrogasni zapovjednik, Jurin je odgovorio kako on odgovara županu, jer ga je on i imenovao na to mjesto, a da on čak ne daje ni suglasnost za njegovo imenovanje, a ne može ga ni sankcionirati za eventualne greške.