Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za dvoje djece otvara se škola na Olibu?

11.05.2012. 22:00
Za dvoje djece otvara se škola na Olibu?


Škola na Olibu koja je zatvorena prije nekoliko godina, jer na otoku nema školske djece, mogla bi se otvoriti sljedeće godine. Naime, jedna obitelj s dvoje školske djece seli se na Olib i sad se čeka odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za otvaranje škole


Ravnateljsko mjesto Osnovne škole Zadarski otoci nedavno je preuzeo Davor Barić, diplomirani inženjer kemije, profesor kemije i učitelj informatike. Barić je radio kao učitelj kemije i informatike 20 godina, bio je mentor za kemiju, zatim voditelj Aktiva učitelja kemije Zadarske županije, bio na 20 državnih natjecanja, vodio školski časopis u Privlaci “Eko oblak”… Barić je ujedno i suautor udžbenika, radne bilježnice i priručnika iz kemije za 7. razred u izdanju Alfe.
Na javnom natječaju za ravnatelja OŠ Zadarski otoci Barić je odabran između devet kandidata. Kako kaže, kao ravnatelj škole planira razvijati religiozne, moralne i duhovne vrijednosti, zatim društvene i intelektualne vrijednosti te one kulturne i estetske.
U matičnoj školi Zadarski otoci na Bilom brigu je 690 učenika, a trenutačno su otvorene još dvije područne škole na otocima, na Silbi i na Velom Ižu. Upravo je jedan od njegovih prvih zadataka otvaranje škole na Olibu za sljedeću školsku godinu koja je zatvorena prije nekoliko godina jer na otoku nema školske djece.
– Jedna obitelj s dvoje školske djece seli se na Olib i sad čekamo odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za otvaranje škole. Bila bi tamo najvjerojatnije i podružnica Gradske knjižnice, tako da bismo u suradnji s Knjižnicom otvorili školu, rekao je Barić.
Između ostalog, Barić u svojim planovima ističe i pojačavanje veze između matične i područnih škola te razvoj otočnih škola. Želi ostvariti uvjete za svakodnevnu telekonferencijsku nastavu. Škola već ima svoju web-stranicu, a Barić namjerava pokrenuti i školski časopis u elektroničkom izdanju.
– Uređujemo i školski okoliš. U suradnji s braniteljskom Udrugom ‘Damir Tomljanović Gavran’, posadili smo u školskom okolišu 44 stabla masline. Planiramo sami napraviti za njih i sustav navodnjavanja. Za koju godinu bismo osnovali učeničku zadrugu da proizvodimo maslinovo ulje, ekosapune, suvenire i za što već bude interesa. Posadit ćemo i lavandu na nekoliko zelenih otoka oko škole, kaže Barić.
Škola je uspostavila suradnju s Narodnim muzejom i 16. svibnja će se u OŠ Zadarski otoci otvoriti program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Kako kaže Barić, cilj im je u suradnji s djecom u školi, njihovim roditeljima i Narodnim muzejom postaviti stalnu etnografsku izložbu u školi.
Kako zaključuje novi ravnatelj, ima on puno ideja i planova, ali koče ga dugovi i financije.