Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zrilić: Po odnosu prema osobama s invaliditetom vidimo koliko smo humani

11.05.2016. 22:00
Zrilić: Po odnosu  prema osobama s  invaliditetom vidimo  koliko smo humani


Skup se održava pod pokroviteljstvom Minsitarstva rada i mirovinskog sustava, stoga je nazočila i sama ministrica Nada Šikić, kao i bivši ministar Mirando Mrsić. Veličinu i važnost dvodnevnog stručnog skupa daju i brojni stručnjaci iz Hrvatske i Europe koji su se u četvrtak okupili na otvaranju
U organizaciji udruge Osvit i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u zadarskom hotelu Adriana u četvrtak je započeo dvodnevni 12. Međunarodni  stručni skup na temu profesionalnom rehabilitacijom do zapošljavanja –  snaga za promjenu. Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva  rada i mirovinskog sustava, stoga je nazočila i sama ministrica Nada  Šikić, kao i bivši ministar Mirando Mrsić. Veličinu i važnost dvodnevnog  stručnog skupa daju i brojni stručnjaci iz Hrvatske i Europe koji su se  jučer okupili na otvaranju.
Za što samostalniji život
U uvodnom dijelu Josip Držaić, predsjednik udruge Osvit, istaknuo je  kako se Hrvatska nema čega sramiti kada je riječ o zapošljavanju osoba s  invaliditetom jer je na tom području napravljen velik pomak.
– Osobe s invaliditetom značajna su društvena skupina. U cilju njihove  osposobljenosti, zapošljavanja trebamo svi zajedno raditi kako bi im se  osigurao što samostalniji život. U današnje vrijeme niti jedna osoba s invaliditetom ne bi trebala biti usamljena, niti potisnuta. Hrvatska je od  svoje samostalnosti puno učinila kako bi se poboljšala kvaliteta života  osoba s invaliditetom. Pitanje je jesmo li učinili dovoljno, naglasio je  Držaić.
Podsjetio je kako živimo na području gdje su osobe s invaliditetom prvi put spomenute u Ustavu Austro-Ugraske u 19. stoljeću, a danas se o  njihovim pravima raspravlja u vremenu većih civilizacijskih dostignuća.
– Spremni smo biti partneri, surađivati i poboljšavati odnos i sa sadašnjom Vladom. Vjerujem kako nikome nije u cilju rušiti ono što je dobro. Osobe s invaliditetom vjeruju kako dolazi bolje vrijeme, ali i kako na  tom putu ne smijemo odustati. Moramo biti još bolji. U ovim trenutcima  često se razgovara kako poslodavci govore da su ove osobe parafiskalni  nameti, da koštaju, ali sve košta. Mi znamo da ono što uložimo u osobe s  invaliditetom, prema praksi europskih zemalja koje su to već učinile,  vrati se deseterostruko. Moramo biti na tom tragu, zaključio je Držaić.
Školovanje i prekvalifikacije
Skupu su nazočili eminentni uzvanici, čelnici državnih institucija,  zamjenik ministrice rada i mirovinskog sustava Ante Vučić te glavna savjetnica ministrice rada i mirovinskog sustava Melita Čičak. Ispred Zadarske županije i Grada Zadra nazočili su župan Stipe Zrilić, Andrija Marcelić, županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb, dogradonačelnik  Zvonimir Vrančić i gradski pročelnik za zdravstvo i scoijalnu skrb Mario  Pešut.
O važnoj temi skupa, osim gostiju iz inozemstva, nazočili su i Davorko  Vidović, savjetnik u HGK, Ivo Bulaja v.d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za  mirovinsko osiguranje, te Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Župan Zrilić istaknuo je kako je profesionalna rehabilitacija osoba s  invaliditetom važna za svako društvo.
– Putem odnosa društva prema osobama s invaliditetom vidi se u kojoj  je mjeri društvo humano, pravedno, socijalno osjetljivo i na kraju uspješno, kazao je Zrilić.
Ministrica Šikić boravak u Zadru iskoristila je za posjet Zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Zadar gdje je na sastanku sa Irenom Dragić, predstojnicom Područnog ureda razgovarala o problemu nezaposlenosti, njezinom smanjivanju, kao i o školovanju i prekvalifikacijama za  deficitarna zanimanja na tržištu rada.