17 °C
Online izdanje
Nedjelja, 25.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Događaji
RSS feed
Današnji broj
Događaji
Povratak
Tijelo Leopolda Mandića bit će izloženo u Zadru
Piše: Agencija IKA
Foto: PIXSELL

Sudjelujući na proslavi Dana Odjela za psihologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić jučer je Puljić kao ekskluzivu najavio skorašnji ponovni pohod tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića Hrvatskoj, i to od Zadra, preko Splita, Dubrovnika do njegove rodne Boke kotorske.

Mons. Puljić čestitao je Odjelu za psihologiju njihov dan, a osobito je pohvalio odluku Vijeća toga odjela da kao zaštitnika uzmu sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je bio „apostol ispovjedaonice i najbolji poznavatelj ljudske duše".

- Započet ću ovu homiliju riječima s njegove beatifikacije u Rimu 1976. godine: 'Tko je taj koji nas je danas ovdje okupio' - pitao se Pavao VI. u prigodi proglašenja blaženim fra Leopolda, a onda ovako opisao dragog nam sveca: 'Gledaj samo kako je siromašan, jednostavan, čovječan; skroman, vedar i sabran; sav u zanosu svog unutarnjega gledanja nevidljive prisutnosti Božje! A ipak je tako prisutan, pristupačan i spreman na uslugu, pa imaš dojam da nas poznaje i čeka; kao da su mu poznate naše brige i kao da čita našu nutrinu... Pogledaj toga siromašnoga, maloga kapucina pred kojim osjećamo kako nas privlači i oduševljava!'", podsjetio je na Papine riječi.

Nadbiskup je tada najavio ponovni pohod tijela sv. Leopolda Hrvatskoj, i to od Zadra, preko Splita, Dubrovnika do njegove rodne Boke kotorske.

Nadbiskup Puljić održao je predavanje o pokretaču humanističkoga pravca u psihologiji Abrahamu H. Maslowu (1908. - 1970.), koji je svojom studijom o "samoostvarenim pojedincima", kao i prikazom "sinergijskoga društva" izvršio velik utjecaj na području psihologije, odgoja, medicine, industrije, politike, religije i sociologije. Postao je time najistaknutijim predstavnikom humanističke vizije čovjeka i društva, "graditeljem humanističkog pravca i pokreta u psihologiji".

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr