Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tijelo Leopolda Mandića bit će izloženo u Zadru

11.05.2017. 22:00
Tijelo Leopolda Mandića bit će izloženo u Zadru


Sudjelujući na proslavi Dana Odjela za psihologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić jučer je Puljić kao ekskluzivu najavio skorašnji ponovni pohod tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića Hrvatskoj, i to od Zadra, preko Splita, Dubrovnika do njegove rodne Boke kotorske.
Mons. Puljić čestitao je Odjelu za psihologiju njihov dan, a osobito je pohvalio odluku Vijeća toga odjela da kao zaštitnika uzmu sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je bio „apostol ispovjedaonice i najbolji poznavatelj ljudske duše”.
– Započet ću ovu homiliju riječima s njegove beatifikacije u Rimu 1976. godine: ‘Tko je taj koji nas je danas ovdje okupio’ – pitao se Pavao VI. u prigodi proglašenja blaženim fra Leopolda, a onda ovako opisao dragog nam sveca: ‘Gledaj samo kako je siromašan, jednostavan, čovječan; skroman, vedar i sabran; sav u zanosu svog unutarnjega gledanja nevidljive prisutnosti Božje! A ipak je tako prisutan, pristupačan i spreman na uslugu, pa imaš dojam da nas poznaje i čeka; kao da su mu poznate naše brige i kao da čita našu nutrinu… Pogledaj toga siromašnoga, maloga kapucina pred kojim osjećamo kako nas privlači i oduševljava!’”, podsjetio je na Papine riječi.
Nadbiskup je tada najavio ponovni pohod tijela sv. Leopolda Hrvatskoj, i to od Zadra, preko Splita, Dubrovnika do njegove rodne Boke kotorske.
Nadbiskup Puljić održao je predavanje o pokretaču humanističkoga pravca u psihologiji Abrahamu H. Maslowu (1908. – 1970.), koji je svojom studijom o “samoostvarenim pojedincima”, kao i prikazom “sinergijskoga društva” izvršio velik utjecaj na području psihologije, odgoja, medicine, industrije, politike, religije i sociologije. Postao je time najistaknutijim predstavnikom humanističke vizije čovjeka i društva, “graditeljem humanističkog pravca i pokreta u psihologiji”.