Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar se klanja žrtvi svojih branitelja (FOTOGALERIJA)

11.05.2017. 22:00
Zadar se klanja žrtvi svojih branitelja (FOTOGALERIJA)


U nazočnosti predstavnika državne i lokalne vlasti, te brojnih članova braniteljskih udruga, u uvali Jazine svečano je otkriven spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, rad akademskog kipara Tomislava Ostoje.
Svečanosti su nazočili ministar obrane Damir Krstičević, zapovjednik Zapovjedništva za potporu MORH-a general Mladen Fuzul, načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov, savjetnik ministra obrane general Ante Gotovina, državni tajnik Ivan Vukić, predsjednica Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Lucija Kober, te predstavnici brojinih udruga iz nekoliko gradova Dalmacije.
Ljubav prema domovini
Prva se svečanom skupu obratila Tonka Bajlo, predsjednica županijske Udruge roditelja poginulih branitelja, pozdravljajući roditelje koji su, kako je napomenula, smogli snage prisustvovati ovom činu jer mnogi nisu dočekali ovaj trenutak.
– S boli u srcu i neutješno tugujući za svojom djecom, sinovima i kćerima koji su bili spremni dati svoj život za hrvatsku domovinu, dijelimo danas ponos s vama i sjećanje na mladost ugrađenu u temelje hrvatske države. U životu naroda postoje trenuci ugroze koji prijete njegovu opstanku i kada treba krenuti u obranu onoga što je narodu najsvetije, obitelj i dom, oni su prepoznali taj trenutak i spremno se odazvali, ponijevši ono što su dobili od roditelja, ljubav za Hrvatsku i žudnju za njezinom slobodom – kazala je čelnica Udruge roditelja.
Nakon nje, o žrtvama poginulih za Hrvatsku govorila je i Anita Šare, predsjednica županijske Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, podsjećajući se kako su njihovi muževi otišli u borbu za ostvarenje slobode svoga naroda.
– Teško je riječima opisati i uopće izreći što žena osjeća kada dozna da je izgubila onoga koga je voljela i u ljubavi s njim stvorila novi život. Djecu smo odgajale da budu ponosna na hrabre očeve i danas možemo reći da smo uspjele. Naša odrasla djeca dijele naše ideale, ljubav prema hrvatskoj domovini i uložit će sve svoje potencijale u njezin napredak i zaštititi vrijednosti do kojih je hrvatskom narodu najviše stalo – istaknula je Šare.
Simbol žrtve i pobjede
Gradonačelnik Božidar Kalmeta napomenuo je kako danas s dubokim osjećajima stojimo pred spomenikom, ali ponosni i uzvišeni.
– Zadar se klanja žrtvi svojih branitelja, njihovoj neizmjernoj ljubavi prema domovini, neustrašivosti i odlučnosti u obrani svojega naroda, vjeri i konačnoj pobjedi. Ovaj spomenik koji ponizno i s nemjerljivom zahvalnošću otkrivamo podigli smo kao simbol žrtve i pobjede u Domovinskom ratu, kao simbol hrvatske države i u trajni spomen na naše branitelje koji su svojim životima branili i obranili naš Zadar i našu Hrvatsku. Spomen njima nosimo i mi koji u ovom gradu živimo, svi koji su u njemu dočekali najtužnije vijesti o stradanjima branitelja. Zadar pripada braniteljima, oni su za njega prolili svoju krv, on pripada njihovim obiteljima, oni su mu dali svoje najmilije – poručio je zadarski gradonačelnik.
General Mladen Fuzul naglasio je kako mu je velika čast nazočiti ovom skupu u ime predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske, Kolinde Grabar Kitarović.
– Žrtvu naših branitelja nikad ne smijemo zaboraviti, ovaj spomenik predstavlja simbol žrtve i pobjede u Domovonskom ratu, simbolizira trajni spomen na naše branitelje – istaknuo je Fuzul, nakon čega su roditelji poginulih branitelja svečano otkrili spomenik.
Spomenik je blagoslovio don Josip Lenkić.