Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Žmigavci lijevo, žmigavci desno…

11.05.2017. 22:00


To što je ministar financija Marić preživio „rešetanje” u Saboru i što je Jandroković jedva izabran za predsjednika Sabora, nakon što je Božo Petrov prisiljen odstupio pa otišao puniti baterije u Metković, kao i to što Plenković smiruje političke turbulencije pojašnjavajući što je Brkić točno htio reći o nacionalnim manjinama – ne znači da je političkoj konfuziji kraj.
Tom političko-prometnom kaosu dodatno doprinose desni žmigavci HSS-a i HNS-a, koje za razliku od njihovih čelnika, dio javnosti vidi već sada dok oni uporno tvrde kako su to samo medijske špekulacije i kako oni sigurno voze „lijevo”. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak gotovo se s guštom, ne skrivajući smiješak samodopadnosti, brani kako je stotinu puta rekao da nema pregovora s HDZ-om, a sa svih ga strana, ni krivog ni dužnog, eto napadaju kako potajno dogovara ukrcaj na kompoziciju Andreja Plenkovića. Što se više brani sve je manje uvjerljiv. A je li čovjek stvarno žrtva medijskih naklapanja ili jednostavno brojanja glasova za saborsku većinu kojoj bi lijepo doprinijele ruke ovih zastupnika, neće se dugo moći kriti. Kako bi zaustavio „klevetničko” koketiranje s HDZ-om, te spasio rejting Anke Mrak Taritaš na izborima za zagrebačku gradonačelnicu, pribjegao je HNS opet slabo uvjerljivoj najavi pokretanja interpelacije o radu Vlade, glasovanja o nepovjerenju Vladi, koju opet na muku junaka Vrdoljaka nije ozbiljno shvatio ni SDP, zasad kao izgubljen u prometu, sa sva četiri upaljena žmigavca.
Naime, iako istraživanja govore kako rejting SDP-a raste, teško se oteti dojmu da vozi unatrag. To je prije svega i zato što se SDP ne postavlja odvažnije i prema svojim koalicijskim partnerima i što im jasno ne daje do znanja tko je koga „šlepao”. Umjesto toga čini se, kako je Vrdoljak glavna faca, glasniji i okretniji od Bernardića, šef oporbe, čovjek koji zna ozbiljno igrati, ali i čovjek kojega se, s razlogom ili ne, percipira kao nekog tko bi bez problema promijenio dres i sve obrazložio kao potez za dobrobit hrvatskih građana. Puno bi novi izbori koštali, viču ovih dana neiskreni grijači saborskih sjedalica, kalkulirajući tko zna gdje bi sjedili nakon još jednih parlamentarnih izbora.
Da nisu samo Vrdoljak i njegova stranka pod prismotrom javnosti, pokazuju i politički reflektori koji padaju na Krešu Beljaka, šefa HSS-a koji ovih dana reče kako nikako neće iznevjeriti svog partnera SDP, a svejedno ga se počinje preusmjeravati desno. Naime, odlaskom Hasanbegovića iz HDZ-a, krhka saborska većina dobro se zalelujala pa je teško znati ima li Plenković još uvijek podršku donedavnog HDZ-ovca, u desnom biračkom tijelu popularnog Hasanbegovića, te Brune Esih i Glasnovića, a i svih manjinaca. Upravo radi zamjene Mosta novim partnerima, HDZ bi kao na najprirodnijeg partnera mogao, ili je već bacio oko, na Beljakov HSS. Ima li načina da Beljak ispod stola ipak proda obraz, a da se ne zacrveni i to će se također vidjeti. Ili su svi političari koji se kunu u vjerodostojnost i poštenje te osuđuju političke trgovine, torbarenja, tezgarenja…, valjda zaključili kako je taj toliko puta spominjan „obraz koji nema cijenu”, ipak priča za jednokratnu upotrebu koje se poslije izbornih slagalica nitko i ne sjeća?
Da pomutnja bude još veća, i HSU namiguje na desnu stranu. Projekti su u pitanju kaže Hrelja, a SDP šutke gleda i sluša „svoje” partnere, te tek prosipa doskočice, metafore i razne druge fore, a nije da ne bi imao što reći. Umjesto da je Bernardićeva stranka uhvatila jasan pravac i pokazala svojim glasačima kako zna kamo ide, u novije vrijeme i SDP-u se predbacuje ili dobacuje tzv. velika koalicija s HDZ-om kao jamstvo političke stabilnosti. Moglo bi se to, međutim, doživjeti i kao slika političkog bespuća i (su)mrak demokracije, kada više izbornih ciklusa daju političku pat poziciju i nameću političku trgovinu i prodaju političkih uvjerenja. Puštaju li se to politički baloni kako bi se vidjele reakcije birača dviju najvećih političkih stranaka na činjenicu kako bi HDZ u takvoj koaliciji ponešto pocrvenio, a SDP poplavio?
Nema kraja kombinatorici na hrvatskoj političkoj sceni jer političari se bore za svoje fotelje, ali ukoliko to potraje dugo i ne uspije, ceh političke nestabilnosti plaćat će u kamatama hrvatsko gospodarstvo i građani pa još kada se tome doda i Agrokor…
Tko u kampanji za lokalne izbore nad kojima se nadvija i oblak parlamentarnih još misli na onaj sveti obraz ipak se neće moći sakriti. Morat će na koncu Plenković, Hasanbegović, Bernardić, Vrdoljak, Beljak… pokazati pravo lice.
Nakon lokalnih izbora uslijedit će imenovanje novih ministara na čemu će se testirati saborska većina Plenkovićeve Vlade, a onda, kako se u narodu kaže,”što bog dade”.