Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

O spajanju bolnica odlučivat će Skupština

Autor: Siniša Klarica

11.06.2010. 22:00
O spajanju bolnica odlučivat će Skupština

Foto: Adam VIDAS



Županijski vijećnici jučer su brzinski odradili aktualni sat. Tako je Grozdana Perić iz HDZ-a upitala što je s navodnjavanjem u Zadarskoj županiji. Projekt navodno košta 5,2 milijuna kuna, a prema riječima župana Stipe Zrilića projekt Baštica 1 koji se odnosi na 350 ha već je gotov. Ukupno je 9 takvih projekata koji uključuju područja Baštice, Vranskog jezera, Škabrnje, Korlata, Lišana, Bokanjca, Povljane, Kolana ukupne površine 3.500 ha. Župan Zrilić prihvatio je inicijativu Grozdana Perić da se upozore nadležni na tzv. kolotrase koji na križanjima ulice Ante Starčevića, otežavaju upravljanje vozilima, posebice za kišnih dana.
Ljubica Budan iz SDP-a protiv je spajanja ortopedske bolnice u Biogradu s zadarskom. Budan je upozorila na nedostatak studije koja bi potvrdila navode ministra zdravstva Darka Milinovića o uštedama. Po SDP-ovoj vijećnici, sve u biogradskoj bolnici funkcionira odlično te uštede ne iznose onoliko koliko je pretpostavio ministar.
Župan Zrilić podržao je racionalizaciju u zdravstvu, ali je dodao da će se o spajanju dviju bolnica ipak odlučivati u Skupštini Zadarske županije, budući da je županija osnivač obiju ustanova. Župan Zrilić rekao je da će razmisliti o organizaciji psihosocijalne pomoći za žene oboljele od raka dojke, te je upozorio da je Zadarska županija pokrenula program prevencije raka dojke, na kojem nije primjećen neki poseban odaziv.
Sanju Delin je zanimalo kad će se početi ploviti ispod mosta Pašman – Ugljan. Stipe Zrilić rekao je da će se pomorski prolaz kroz Ždrelac, do kraja mjeseca, probiti na 40 m širine i 4 m dubine. Nakon turističke sezone, radovi će se nastaviti sve dok prolaz ne bude širok 50 m, a dubok 5 m.
Da sve ne bude u revijalnom tonu pobrinula se vijećnica SDP Renata Sabljar Dračevac koja je najprije čestitala rukovodstvu Zadarske županije na političkoj zrelosti što su konačno shvatili da se moraju provesti dopunski izbori za dožupana i četvero vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine. No Sabljar Dračevac se upitala tko je odgovoran za 500.000 kn štete, koliko naime koštaju ovi dopunski izbori kad je još u travnju prošle godine bilo jasno da će se morati izabrati novi vijećnici i dožupan. Župan Zrilić je rekao da je srpska manjina imala prilike na prošlim lokalnim izborima izabrati svoje predstavnike, ali niti jedna od četiri liste nisu prošle izborni prag. Međutim, naglasio je župan Zrilić, priču o učinjenoj materijalnoj šteti vijećnica Sabljar Dračevac može”…objesiti mačku o rep!”
Ipak, vijećnici Renati Sabljar Dračevac župan Zrilić je čestitao na izboru za predsjednicu županijskog SDP-a, isto kao i vijećnik HDZ-a Željko Lončar koj se na aktualnom satu zapitao kad će svi stanovnici Zadarske županije dobiti vodu. Navodno, na listi čekanja je 10.000 priključaka, a cijena svakog priključka iznosi po Lončaru, između 3 i 4 tisuće kuna. Vodovodizacijom zadarskog zaleđa kroz istočni i zapadni pravac, samo po naslovu PDV-a, država će ubrati oko 8 milijuna kuna, a zadarski Vodovod proizvodi gubitak jer nema dovoljan broj korisnika, što u konačnici može dovesti do raspada sustava vodoopskrbe.