Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Podignuta optužnica protiv načelnika Škabrnje zbog diskriminacije Roma

11.06.2012. 22:00
Podignuta optužnica protiv načelnika Škabrnje zbog diskriminacije Roma


Škaru se, kako stoji u priopćenju DORH-a tereti da je 3. svibnja pred većim brojem mještana koji su pozivali romsku obitelj da napusti Škabrnju i prijetili im, pozvao mještane da se spreme na juriš nakon što se policija udalji, te da je rekao kako će ih otjerati pješice ako ih je Sarkozy mogao iseliti avionima – stoji u priopćenju DORH-a


Luka Škara, načelnik Općine Škabrnja, odgovarat će pred sudom zbog rasne diskriminacije prema romskoj obitelji Džanija koja je prije nešto više od mjesec dana protjerana iz Škabrnje. Županijsko državno odvjetništvo protiv njega je nakon provedenih dokaznih radnji 6. lipnja podiglo optužnicu kojom ga tereti za “učin kaznenog djela rasne i druge diskriminacije iz čl. 174. st. 1. Kaznenog zakona”.
– Optužnicom se okrivljenika tereti da je 3. svibnja 2012. u Škabrnji, pred većim brojem mještana koji su pozivali romsku obitelj da napusti Škabrnju i prijetili im, pozvao mještane da se spreme na juriš nakon što se policija koja je zbog prethodnih incidenata tamo uredovala udalji, te je dodao da će on Rome otjerati pješice ako ih je Sarkozy mogao iseliti avionima – stoji u priopćenju za javnost objavljenom jučer na službenim stranicama DORH-a gdje se još nadalje navodi kako su mještani Škabrnje prethodno parcelu na kojoj su bili Romi ogradili žičanom ogradom što je zajedno s izgovorenim riječima kod Roma izazvalo strah i uznemirenost zbog čega su napustili to mjesto.
Mira i Ante Džanija, kupili su, podsjetimo, početkom svibnja u Škabrnji zemljišnu parcelu površine od četiri tisuće metara četvornih za iznos od pet tisuća eura. Odmah potom tamo su se doselili sa svojom mnogobrojnom obitelji, a to je zbog njihova drugačijeg načina života i kulturnih navika kod mještana izazvalo val nezadovoljstava i kulminiralo masovnim okupljanjem i prosvjedom. Uskoro se pokazalo i kako mještanin koji im je zemlju prodao, zapravo nije vlasnik zemljišta u cijelosti već samo polovine, dok u preostaloj polovini udio ima više od 50 vlasnika. Prosvjed je međutim 1. svibnja pomalo izmakao kontroli, mještani su krenuli žicom ograđivati svoje, susjedne parcele, te su romsku obitelj tako zapravo ogradili u žicu, a “pale” su i brojne ružne i uvredljive riječi nakon čega je na mjesto događaja izišla i policija. Kako bi smirio mještane te tako spriječio eventualnu eskalaciju sukoba na mjesto incidenta pozvan je i načelnik Škara koji je potom, navodno i sam vrijeđao Džanije. U strahu za svoj život romska obitelj je spakirala većinu svojih stvari i napustila Škabrnju u večernjim satima tog 3. svibnja, a njihov nesmetan odlazak osiguravala je policija koja je dva dana kasnije protiv Luke Škare i još jednog mještanina podnijela kaznene prijave zbog govora mržnje, dok su još dvojica prijavljena zbog prekršaja. Incident je izazvao veliki interes javnosti, spomenut je i Hrvatskom saboru, a svoj epilog će dobiti na sudu.