Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Slave i misle na upise

Autor: Velimir Brkić

11.06.2013. 22:00
Slave i misle na upise

Foto: Velimir BRKIĆ



Završilo je osmogodišnje školovanje za 86 učenika osmih razreda OŠ Biograd, doduše ne svima, neki od njih idu i na popravne ispite. U školskim klupama će ih zamijeniti točno 99 prvašića.
Riječ je o 82 učenika koji će na početku rujna sjesti u školske klupe prvog razreda u matičnoj školi u Biogradu na Moru te njih 17 u dvije područne škole, 10 prvašića u Raštanama Gornjim i 7 prvašića u Tkonu na otoku Pašmanu.
– Osmaši su zajedno sa svojim razrednicama Ivanom Rogić, Marom Ražov i Jelom Bogdan, uz kolače i sokove, pjesmu i ples, proslavili završetak osmoškolskog obrazovanja, feštali su kako to samo mladi znaju, kazao je Jordanko Miloš, ravnatelj OŠ Biograd.
Konačno, nakon svih kontrolnih, ispitivanja i zaključivanja ocjena stisnutih u nekoliko posljednjih dana, i školskoj je 2012./2013. godini došao kraj! Školsko zvonce je označilo završetak nastave za učenike osmih razreda i poslalo ih na dugi ljetni, i najljepši odmor. Odahnuli su učenici, roditelji, ali i njihovi nastavnici, razrednice.
No, još uvijek nije sve gotovo. Učenicima osmih razreda u tijeku je veliko vatreno krštenje, upis u prve razrede srednjih škola. Prva je to generacija osmaša koja se u srednju školu upisuje elektroničkim putem.
– Tijekom proteklih osam godina dobro su se upoznali, postali bliski, međutim, ujesen, u prve srednjoškolske razrede krenut će uglavnom razdvojeno, govori Miloš.
Prijave putem stranice www.upisi.hr, za prvi krug upisa traju do 26. lipnja. Pred osmašima je prva dilema u životu, kamo dalje? Najčešće zablude učenika kod izbora srednje škole su »upisat ću bilo što« ili »idem tamo gdje idu i drugi«.
Druga šansa za upis u srednju školu pružit će im se na jesenskom upisnom roku za koji će prijave započeti 19. kolovoza i trajat će do 24. kolovoza.
– Učenici upisani u oba roka trebaju potpisani obrazac o upisu dostaviti školi 2. rujna, na prvi dan nove školske godine, objašnjavaju.
Uz činjenicu da se u srednju školu upisuju bez gužvi i čekanja u redovima ovogodišnja prednost za osmaše, u odnosu na prethodne generacije, je da se mogu prijaviti na čak deset programa u najviše pet škola, rangiranih prema prioritetima, a bez obzira što prijave još uvijek traju već sada mogu pratiti kako kotiraju na ljestvicama pojedinih škola.
– Od ove godine vrijede i novi načini vrednovanja uspjeha učenika za upis u srednje škole. Bodovat će se prosjeci svih zaključnih ocjena iz svih predmeta na dvije decimale i to u posljednja četiri razreda. Ima i drugih kriterija bodovanja, podsjetio je ravnatelj Miloš.