Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U srpnju presuda za malverzacije pri gradnji hotela Lun

Autor: Suzana Bandić

11.06.2013. 22:00
U srpnju presuda za malverzacije pri gradnji hotela Lun

Foto: Sergej DRECHSLER



Suđenje poznatom paškom poduzetniku, »kralju inćuna« Nevenu Badurini (42), poduzetniku Siniši Krekiću (47), vlasniku tvrtke Invest Zadar, građevinskim inženjerima Damiru Bukovcu i Damiru Škari iz Vrbovca te Pavlu Reljiću iz Zadra, dovršeno je jučer formalnim iščitavanjem dokaza priloženih u podebljem sudskom spisu, nakon čega je suđenje odgođeno kako bi se petorica odvjetnika i zastupnik tužiteljstva pripremili za završne govore.
Tuženi zbog krivotvorenja isprava
Petoricu optuženika Općinsko državno odvjetništvo sumnjiči da su krivotvorili službene isprave, a konkretno dokumentaciju prilikom gradnje hotela Lun na Pagu u vlasništvu Nevena Badurine.
U optužnom prijedlogu stoji da su oni u vremenu od 25. studenog 2005. pa do 28. lipnja 2007. godine prilikom izgradnje hotela Lun, gdje je  Badurina, tada vlasnik poduzeća Luna d.o.o., bio investitor, Krekić izvođač radova, Bukovac šef gradilišta, Škaro zamjenik šefa gradilišta, a  Reljić nadzorni organ, dogovorili, a potom 10. svibnja 2007. godine sastavili, potpisali i ovjerili 13 privremenih situacija iako su znali da stvarno stanje ne odgovara izvedenom. Tako da su za privremenu situaciju pod brojem jedan, kojoj je stvarna vrijednost izvedenih radova 2.486,947,83 kune unijeli iznos od 3.442,191,90 kuna, za situaciju pod brojem tri čija je vrijednost izvedenih radova 3.662,691,88 kuna unijeli 1.575,888,61 kuna, za situaciju broj 10 umjesto 2.187,453,69 kuna unijeli su 4.687,474,86 kuna, a u situaciji broj 11, umjesto 3.026,608,97 unijeli 4.137,516,29 kuna.
Također, tužiteljstvo ih tereti da su na isti način puno veće iznose od stvarnih troškova unijeli i za sve preostale privremene situacije koje se odnose na temeljne radove pa da su tako prikazivali veće utroške betona i armature nego je zaista bilo potrošeno, a kad je riječ o elektroinstalacijama, tamo da su umanjili vrijednost utrošenog materijala.
Takve ovjerene i potpisane situacije prema optužbi su predavane periodično u Hypo banku koja je potom temeljem njih isplaćivala novac Invest Zadru, a tvrtka je tim novcem avansno plaćala materijal i tako ostvarivala gotovinske popuste kako je to unaprijed dogovorio Badurina.
Tužiteljstvo traži uvjetnu osudu
Tužiteljstvo za svih pet okrivljenika traži uvjetnu osudu od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.
Slučaj gradnje hotela Lun je, podsjetimo, imao svoju epizodu i na Trgovačkom sudu u Zadru. Najprije je Neven Badurina prijavio Sinišu Krekića kao izvođača radova, tvrdeći da nisu izvedeni po nacrtu i dogovoru te da nisu kvalitetni zbog čega je odbio isplatiti iznos od oko sedam milijuna kuna. Krekić je uzvratio protutužbom na Trgovačkom sudu gdje je potom sudac Josip Novak donio presudu kojom se Badurini nalaže da Krekiću isplati dugovanje.
Suđenje se nastavlja 12. srpnja kada će biti izrečeni završni govori, nakon čega slijedi i presuda.