Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Namjerno se ozlijede prvog dana pa odu na bolovanje”

11.06.2016. 22:00
“Namjerno  se  ozlijede  prvog  dana pa  odu na  bolovanje”


Knežević ne poriče da sezonci imaju problema, ali kaže kako se to događa u velikim tvrtkama sa stotinama radnika, dok sindikat učestalo proziva ugostitelje
Za nedavnog boravka u Zadru predstavnici Sindikata turizma i usluga, Eduard Andrić i Svetislav Džale, prozvali su hrvatske poslodavce za izrabljivanje sezonskih radnika. “Radna snaga u ugostiteljstvu  jako je slabo plaćena, prosječna plaća  im je 3.000 kuna, a djelatnike u turizmu mora se adekvatno platiti. Sezonce se smješta u objekte u kojima  često na cijeli kat dolazi samo jedan  WC, a nakon što plate sve što treba u  gradu u koji su došli raditi, tim jadnim ljudima ne ostaje ništa”, poručio  je Andrić iz Zadra ugostiteljima i hotelijerima što smatra glavnim razlogom sve većeg odlaska radne snage iz Hrvatske u zemlje u kojima su puno bolje plaćeni i rade u dostojanstvenijim uvjetima.
 Situacija je toliko teška, smatraju u Sindikatu, da bismo mogli ostati  bez sezonskih djelatnika i uvoziti radnu snagu.
Poslodavce su prozvali i zbog obmanjivanja javnosti slanjem lažne slike kako su na Zavodu za zapošljavanje tisuće ljudi koji, kada ih se pozove, odbijaju raditi. Andrić tvrdi kako sezonci odbijaju poslove zbog loših  plaća i izrabljivanja, a često rade po cijele dane i bez pauze.
U Hrvatskoj obrtničkoj komori, pak, iznose drugu stranu priče oko zapošljavanja sezonaca. Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Županijske obrtničke komore, kaže kako je  ogorčen na ovakve izjave.
Dobar i loš radnik
– Gospodi u Sindikatu poručit ću jednu stvar, a to oni već i sami znaju:  dobrog radnika svatko će platiti i zadržati, a lošeg će se svaki poslodavac  htjeti riješiti. Zato neka se njihov sindikat bori za dobre radnike, a ne za  ljenčine! – oštar je Knežević koji je dao i primjer iz vlastite prakse:
– U restoranu imam djelatnike koji kod mene rade već 25 godina,  imam i djelatnicu koja kod mene radi 20 godina, druga 18, i tako redom.  Pa pitam sindikaliste bi li ti radnici ostali raditi da su nezadovoljni? Sigurno ne bi, a tako vam je u svakom ugostiteljskom objektu. Dobrog radnika uvijek ćemo dobro platiti i zadržati pod svaku cijenu. Mi poslodavci odmah vidimo tko je dobar radnik, a koga treba poslati kući. Onaj tko  želi zadržati posao, dat će sve od sebe da se pokaže, a ne samo izvoljevati  sve i svašta odmah na početku radnog odnosa – kaže Knežević.
On smatra kako ugostitelje u medijima nepravedno prozivaju, donoseći samo jednu stranu priče koja sezonce prikazuje kao robove koji danonoćno rade.
– O drugoj strani priče nitko ne govori. Iznijet ću vam nesvakidašnji  podatak o više slučajeva koje smo imali u Zadru, ali i Hrvatskoj, a taj je  da su se sezonci prvog dana na poslu sami ozlijedili kako bi otišli na bolovanje! To zvuči strašno, ali je istinito. Ako vam sa Zavoda za zapošljavanje pošalju radnika, vi ga morate prijaviti istoga dana. I čim ih prijavimo  – bolovanje. Uzmu nož, zarežu prst i odu kući. Nekoliko je ovakvih  slučajeva zato završilo i na sudu. A problem je što ja takvog radnika ne  mogu provjeriti prije zapošljavanja jer nema radnu knjižicu, praktički mi  može doći ravno iz zatvora, a ja o njemu ne znam ništa – žali se dopredsjednik HOK-a.
Problemi u velikim tvrtkama
Ne poriče da sezonci imaju problema, ali kaže kako se to događa u velikim tvrtkama sa stotinama radnika, dok sindikat učestalo proziva ugostitelje. No, poslodavci koji rade s desetak ili petnaest radnika lakše mogu pratiti napredak sezonaca, pa nema straha da će ih otpustiti ili izrabljivati, vjeruje Knežević.
– Dapače, svaki će poslodavac kvalitetnog radnika zadržati dobrom  plaćom. I zato ističem da nije problem u poslodavcima, već u onima koji  nemaju radnih navika. Onaj tko ih nema, neće htjeti raditi ni mjesec dana, njemu je sve problem i plaća mu je uvijek mala. Zato neka se sindikat  brine za neradnike, a ne za radnike, jer svaki će poslodavac učiniti sve da  zadrži dobrog radnika  – zaključio je potpredsjednik HOK-e.