Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pažanin Hrvoje Mišković ovcama najbrže radi frizuru

11.06.2016. 22:00
Pažanin Hrvoje  Mišković ovcama  najbrže radi  frizuru


Ostrigao je više od 35 tisuća ovaca, a u jednom danu najviše je ošišao 280 ovaca. Po ošišanoj ovci dobije deset kuna, ali sretan je zbog osvojenog prvog mjesta
Na Solanskoj rivi u Pagu održano je 8. Državno prvenstvo u  striži ovaca, na kojemu su se okupili najbolji i najvještiji šišači, koji su  se natjecali u dvije tehnike – sa škarama i na struju.
Paška riva ispunila se zaintereseranim posjetiteljima, koji su sa zanimanjem pratili kako to majstori šišanja rade. Vidjeti ovce “uživo” za  mnoge turiste i djecu bio je pravi doživljaj.
Prvi dio natjecanja bile su kvalifikacije  u kojima se šišalo po pet ovaca. Najbolja trojica ušla su u finale u svakoj od kategorija.
– Dvije su kategorije, ručno i strojno šišanje. U finalu se po trojica  natjecatelja u svojoj kaegoriji bore za pobjedu šišajući tri ovce, kazao je  Danijel Mulc iz Saveza uzgajivača ovaca i koza, te naveo kako se ova   ideja začela prije devet godina, kada su nastali problemi s otkupom i  preradom vune u Hrvatskoj.
Ovčja vuna nekada je bila vrijednost koja je donosila zaradu, a sada  je, nažalost, potpuno bezvrijedna jer se, prema riječima ovčara, ukoliko  se uspije naći otkupljivača, za runo cijele ovce može dobiti dvije kune.  A da se i ne govori o koliko se velikom ekološkom problemu radi.
Brza striža je važna, kažu ovčari, ali nije najvažnije to, već način  da  ovca nije nigdje ozlijeđena, pa se tako bodovi  gube zbog porezotina.
Hrvoje Mišković s Paga ovogodišnji je državni prvak, zbog čega nije  krio svoje zadovoljstvo. On je u finalu ostrigao tri ovce za dvije minute i  34 sekunde.
Navodi kako je u proteklih sedam godina, koliko se bavi ovim poslom, ostrigao više od 35 tisuća ovaca, dok je u jednom danu najviše  ošišao 280 ovaca. Po ošišanoj ovci dobija deset kuna, ali je sretan zbog  osvojenog prvog mjesta u poslu kojim se bavi i kojeg voli.
U finalu šišanja na struju našli su se, osim prvaka Hrvoja Miškovića,   Branislav Lazić i Mirko Sudarević. U tehnici striže ručnim škarama najbolji su bili Željko Čakić,  Mario Blažek i Dinko Stupičić.
Najuspješnijima su čestitali dr. sc. Zdravko Barać, pomoćnik ministra  poljoprivrede, dipl ing. Danijel Mulc iz Saveza uzgajivača ovaca i koza,   prof. dr. sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, gradonačelnik Paga Željko Maržić i Antonio Buljanović, predsjednik Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica.
Sami sudionici su kazali kako im je natjecanje važno, ali im je jednako važno međusobno druženje i razmjena iskustva.
Natjecanje su organizirali  Udruga uzgajivača paške ovce „Rogujica”,  Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga.