Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Promocija za pet

Autor: Andrija Prović

11.07.2010. 22:00
Promocija za pet


Mislila sam da su do sada sve već izmislili, kad ono, postoji i rukomet na pijesku – naglas je razmišljala kupačica na Kolovarama čiju je rutinu poremetio (njoj) neobičan šušur. “Dobro odbojka, ali rukomet… živ čovik svašta vidi” – dobacit će postariji gospodin. Otprilike ovako, razmišljala je većina koja se u subotnje jutro zatekla na novouređenom gradskom kupalištu. No prvi dan Zadar opena, turnira u rukometu na pijesku, ubrzo je razuvjerio sve skeptike. Iz utakmice u utakmicu rukometašice i rukometaši svojim su atraktivnim potezima, odnosno brzom, dinamičnom i ,opet većini, egzotičnom vještinom, plijenili pozornost sve više znatiželjnika. Prostor oko pješčanog terena tako je u kratkom vremenu postao premali za sve one željne upoznavanja sa ovom, dvoranskom rukometu, zanimljivom alternativom.
– Nemam sada puno vremena, vidimo se kasnije pa ćemo popričati – kaže Stipe Bjeliš, predsjednik RK Arbanasi, užurbano navlačeći dres. Niti čelni čovjek kluba domaćina nije mogao izdržati da ne testira svoje vještine. Jer, „dvorana je jedno, a pijesak je druga priča – kažu igrači.
Po svemu sudeći – zanimljiva priča. Naime, kako dan bude odmicao, Bjeliševim će stopama brojna zadarska rukometna imena.
Od 11 momčadi u muškoj konkurenciji Zadar su predstavljali jedino Arbanasi s dva sastava, prvim i Arbanasi kids. Bilo je malo vjerojatno da mladići koji su gumenu loptu po prvi put uzeli u ruke naprave značajniji rezultat. Očekivano se na kraju dana i ostvarilo te su obje momčadi upisale po dva poraza. Ipak, domaćini se nisu previše uzrujali. Za početak su se povodili onom starom “o važnosti sudjelovanja”. Ljepši se spol predstavio sa šest ekipa, a djevojke su pokazale da okreti u zraku, “zeppelini”, efektne asistencije i golovi nisu rezervirani samo za muški rod.
Kako i priliči, šlag je uslijedio na kraju. Dvostrukim i aktualnim europskim prvacima, momčadi Detono iz Zagreba, suprotstavio se tim sastavljen od hrvatskih zlatnih olimpijaca i zadarskih rukometaša. Boje Vip internet cafea branili su Zlatko Saračević, Zvonimir Bilić, Zoran Mikulić, Roko Paleka, Natko Merhar, Šime Humbolt, Mate Torbarina i Dado Jurinić. Skraćeno vrijeme odigravanja očito je išlo na ruku Saračevićevom “dream teamu” koji je nakon “shot – outa”, ili po domaći – pripetavanja, uspio detronizirati šampione.
A okupili su se netom prije utakmice…
Šalu na stranu, ali ovaj dobro zamišljeni, nećemo reći dogovoreni potez organizatora, izmamio je pljesak i ono dvoje skeptika s početka priče.