Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar sustiže velika plivačka središta

Autor: Andrija Prović

11.07.2010. 22:00
Zadar sustiže velika plivačka središta

Foto: Filip BRALA



Razlika još uvijek postoji, no najmanja je u mlađim kategorijama – kaže Ante Džaja
Mrvice s gradskog stola najčešće ne mogu udovoljiti potrebama brojne zadarske sportske obitelji. Nerijetki će reći kako “nisu dovoljne niti za troškove prijevoza, kotizacije, organizacije turnira…” No, među većinom koja ovisi o donacijama iz gradskog proračuna postoje i oni koji, zadovoljni s onim što imaju (dobivaju), skromno i pomalo samozatajno idu iz sezone u sezonu i bilježe sve bolje rezultate. Jedan od takvih kolektiva je i Plivački klub Jadera. Na marginama interesa lokalne (sportske) javnosti Jadera je osnovana u travnju 2007. godine. Nešto više od tri godine poslije, situacija je po pitanju njihove samopromocije i dalje slična.
– Kako ste došli do nas, odlučili se za priču o našem klubu – zanimalo je glavnog trenera Antu Džaju.
Njegovo pitanje, u biti, najbolji je odgovor na filozofiju Jaderinih stručnjaka. U prvom planu je rad s djecom i njihov napredak, dok im naslikavanje po novinama i nije neki forte.
Upravo iz navedenih razloga, zaputili smo na Višnjik gdje Džaja i njegovi početnici odrađuju pripreme za brojne ovosezonske mitinge.
Kako je nastala Jadera?
– Vitomir Burčul i Marijan Čulina, naš predsjednik i tajnik, bili su članovi Plivačkog kluba Zadar, no njihove su se vizije razlikovale te su došli na ideju da osnuju klub. Nije posrijedi bila nikakva svađa, već su vidjeli da u Gradu ima prostora za još jedan plivački klub. Posebno iz razloga što se uskoro otvarao novi, zatvoreni bazen. Uostalom, i Šibenik ima dva, a Split četiri. U svakom slučaju radi se o zdravoj konkurenciji, a mi smo s PK Zadar u korektnim odnosima.
Koliko klub broji članova, a koliko je natjecatelja među njima?
– Brojka se ovo godine kretala oko 400, a trenutačno radimo s 250 plivača budući da od srpnja do rujna i inače imamo manje djece. Od toga je 50 natjecatelja, uglavnom početnika A i početnika B.
Što je s ostalim kategorijama?
– Imamo osam kadeta, četiri juniora i dva seniora. Mlad smo klub pa je i logično da najviše predstavnika imamo upravo u najmlađim uzrastima.
Nastupi i uspjesi ove sezone?
– Od našeg osnutka, dakle u posljednje tri godine, pratimo sva natjecanja. Najviše smo koncentrirani na mitinge u Dalmaciji, no kada su u pitanju natjecanja pod okriljem Hrvatskog plivačkog saveza ili norme koje trebamo odraditi, odlazimo na sva. Naši početnici A i B bili su uspješni na Plivatonu u Zadru i Splitu gdje su osvajali srebra i bronce. U biti, u mlađim kategorijama možemo pratiti konkurenciju, dok stariji plivači ostvaruju svoja najbolja vremena, ali trebaju još raditi da bi sustigli predstavnike jačih klubova koji kudikamo duže treniraju.
Što je Jadera dobila otvaranjem zatvorenog plivališta?
– Višestruko smo profitirali. Iz dana u dan vidi se napredak. Na primjer, naši natjecatelji treniraju dvaput dnevno, što se, naravno, odražava na njihove rezultate.
Utječu li i financije na rezultate? Kako Jadera pliva u današnjoj, općoj neimaštini?
– Glavni sponzor nam je Grad Zadar bez kojeg bi sigurno teško opstali. Moramo im se zahvaliti na pomoći. Grad nam pokriva troškove bazena, a iz škole plivanja i članarina uspijevamo pokriti ostala davanja. To nam je dovoljno.
Gdje se, u odnosu na hrvatsko, danas nalazi zadarsko plivanje?
– U godinu dana od otvorenja bazena mogu reći da smo vrlo blizu. Naša dva kluba brzim koracima stižu velike plivačke centre poput Zagreba, Splita, Rijeke… Razlika još uvijek postoji, no najmanja je u mlađim kategorijama. Trebamo kod djece stvoriti naviku bavljenja plivanjem, ali ona ne mora biti prioritet. Ne mora svatko biti vrhunski plivač. Pozitivna je i sama činjenica da se djeca bave sportom.
Jadera u budućnosti? Odnosno, koji su dugoročni ciljevi kluba?
– Dugoročni planovi vezani su za konstantno stvaranje selekcija, tj. dobre baze. Ona će nam omogućiti da u budućnosti imamo natjecatelje koji bi ravnopravno konkurirali, počevši od početnika pa do starijih dobnih skupina.
 


Suradnja sa Zadrom


Kakva je suradnja između Jadere i Zadra? Ima li je uopće?
– Suradnja je dobra, premda, svatko u prvom redu radi svoj posao. U dobrim smo odnosima s njihovim trenerima, često smo i zajedno na bazenu – pruga do pruge.




 


Oporavak unesrećenih


Koncem siječnja trojica mladih plivača Jadere i njihov trener Marijan Čulina teško su nastradali u prometnoj nesreći kod Dugopolja. Vraćali su se s natjecanja u Dubrovniku ne znajući da ih uskoro očekuje najvažnija utrka – ona sa životom. Ipak, pet mjeseci kasnije, članove Jadere i sve prijatelje sporta najviše veseli vijest kako se mladići i Čulina više nego dobro oporavljaju.
– Dječaci su se već vratili u bazen gdje nastavljaju s oporavkom. I dalje moraju raditi na njemu, no izuzetno smo zadovoljni što su opet s nama. Marijan Čulina, iz dana u dan, također je sve bolje. Unatoč brojnim prijelomima i višestrukim ozljedama, već pomalo hoda bez pomoći štaka. Najvažnije je da se svi osjećaju dobro, a plivanje će im dodatno pomoći budući da je najbolji sport za rehabilitaciju.


 


Trenerski kadar


Vitomir Burčul (predsjednik kluba i trener), Marijan Čulina (tajnik i trener), Ante Džaja (glavni trener), Lucija Matešić (trenerica škole plivanja i početnika B), Ivan Marcelić (škola plivanja, Silva Žabo (škola plivanja) Danijel Torbarina (škola plivanja).


 


Škola plivanja i obuke neplivača


Plivački klub Jadera poznat je po kvalitetnoj i dobro organiziranoj školi plivanja. Njihov je stručni kadar tijekom cijele godine na raspolaganju potencijalnim novim natjecateljima, dok o uspješnosti obuke neplivača najbolje svjedoče najmlađi:
– Lijepo mi je na bazenu. Plivamo, skačemo, igramo se. Našao sam i nove prijatelje i više se ne bojim plivanja. Jedva čekam novi trening – reći će petogodišnji Lovre Fabulić, dojučerašnji polaznik tečaja.