Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Hrvatska ruža” procvjetala na ninskoj pozornici

11.07.2011. 22:00
“Hrvatska ruža” procvjetala  na ninskoj pozornici


Sve elemente Materine priče do sada je uz ostale svjetske metropole i gradove u Tokiju vidjelo oko 200.000 posjetitelja. Ovogodišnja priča “Hrvatska ruža”, kao i naša čuvena torba “kanica”, priča priču naše izvorne hrvatske tradicijske baštine, kulture, gastronomije i turizma, kazala je dizajnerica Mina Petra Petričec


Ove je nedjelje što se  tiče hrvatske tradicijske baštine starohrvatski grad Nin treću  godinu zaredom bio Hrvatska  u malom. Za to u prvom redu  uz organizatora manifestacije  Grad Nin, treba zahvaliti našoj  najpoznatijoj etnodizajnerici  Mini Petri Petričec iz Zagreba.
Njena najnovija bogata i raskošna modna kolekcija s motivima narodnih nošnji iz različitih krajeva Lijepe Naše nosi simbole vode, zraka, zemlje,  drveta i kamena te prvi put  predstavlja suvenir “Hrvatska  ruža”. U sklopu Ninskog kulturnog ljeta na pozornici kod  crkvice sv. Križa uspješno su je  nosile i prezentirale mlade djevojke i gospođe iz Nina, Zatona, Ninskih Stanova, Privlake i Zadra.
Osebujne kreacije
Program koji su od početaka  do kraja pored hrvatskog još na  tri svjetska jezika, talijanskom,  engleskom i njemačkom, vodile Mirjana Knežević i Petra  Petričec, otvorili su na ljetnoj  pozornici ninski tamburaši članovi KUD-a “Branimir”. Uz  njih ovo lijepo i za mnoge posjetitelje nezaboravno događanje uveličali su nastupom  članovi muške dalmatinske  klape Kondura iz Zadra.
U prvom izlazu posjetiteljima se na modnoj pisti predstavilo deset djevojaka: Angelina Jurić, Lucija Matešić, Nina  Stulić, Ivanka Magaš, Mia Stulić, Rebeka Stulić, Martina Surić, Nikolina Matešić i Antonia  Surić, a predvodila ih je Iva  Veršić. U drugom i trećem izlazu s etno i kolekcijama u bijelom prodefiliralo je dvadeset  djevojaka i gospođa, među kojima je bilo i sudionica iz javnog i kulturnog života Nina i  Zadra. Bile su tu: Andrea Morović, Sara Jurac, Ana Marija  Morović, Klara Sušac, Karla  Matešić, Anđela Šalov, Nina  Ljubičić, Ana Vučković, Nikolina Đerđa, Jasna Stulić, Helga  Mrkić, Božena Pekić, Kristina  Dukić, Žana Morović Rudić,  Vesna Vukšević, Ela Tartaro,  Vesna Relja, Žana Kotni, Ivanka Bačić i Blaženka Lipotica.
One su uglavnom nosile razne osebujne kolekcije u više  boja i dezena izrađene od lanenog platna, a u ruci su im bili  predmeti poput poslovne mape, poslovne torbe te prošlogodišnja atrakcija “Materine  priče”, izvorni suvenir torba  koju je dizajnirala Mina Petra,  koju su stvorile njezine pletilje  u Kninu. U samoj završnici na  pozornicu se popela i sama  dizajnerica u pratnji devet djevojčica, a to su bile: Petra Mila  Glavan, Lucija Magaš, Antonia Šalov, Nika Sipina, Ivana  Stulić, Vita Nimac, Iva Barbarić, Ana Špac i Mia Kurta.  Njihova bijela odjeća s bijelim  pokrivalima na glavama te  košaricama u rukama ispunjenim laticama cvijeća upravo je  simbolizirala ovogodišnji središnji suvenir ispričane “Materine priče”, a to je “Hrvatska  ruža”.
Torbica na dvoru  japanskog cara
Kažimo da je i ove godine  manifestaciju o kojoj je riječ  podržalo vodstvo Grada Nina s  gradonačelnikom Emilom  Ćurkom te da su pored same  etnodizajnerice Mine Petre  Petričec i njezinog supruga  Mirka, kao i svih sudionica,  svoj veliki obol dale članice  organizacijskog odbora: Ivanka Bačić, Jasna Stulić, Petra  Stulić, Vesna Relja i Tihana  Magaš, naravno uz glavnu  koordinatoricu projekta, višu  stručnu suradnicu za društvene  djelatnosti u Gradu Ninu prof.  Mirjanu Knežević.
Dizajnerica Mina Petra Petričec nije krila zadovoljstvo i  oduševljenje, istaknuvši da je  za nju Nin grad kulture, grad  baštine koji priča priču o bogatoj prošlosti i koji je građen  za vječnost te se u njemu sretnije i ljepše osjeća nego u Tokiju, Londonu, Parizu.
– Sve elemente ‘Materine  priče’ do sada je uz ostale svjetske metropole i gradove, u Tokiju vidjelo oko 200.000 posjetitelja. Ovogodišnja priča  ‘Hrvatska ruža’ sastavljena od  pet izvornih hrvatskih elemenata, kao i naša čuvena torba  ‘kanica’, priča priču naše izvorne hrvatske tradicijske  baštine, kulture, gastronomije  i turizma. Ta ista priča do sada  je završila u rukama svjetskih  kraljica, visokih hrvatskih i  svjetskih državnika, a otišla je  na dvor japanskog cara. Mi  ćemo i nadalje nastaviti s ovim  poslom kojim otvaramo nova  radna mjesta u Hrvatskoj i kojim ujedno širimo spoznaju o  Hrvatskoj kao državi predivnih  i neprocjenjivo vrijednih raznolikosti. Na kraju zahvaljujem prelijepim ninskim djevojčicama, mladim djevojkama i, naravno, damama koje su  večeras po treći put zaredom  poput profesionalnih manekenkI sudjelovale u “Materinoj  priči”, zaključila je Mina Petra  Petričec.