Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dva mjeseca od Porta do Zadra

11.07.2012. 22:00
Dva mjeseca od Porta do Zadra


Možda ste prošli tjedan po  gradu uočili plavokosog  momka koji se biciklom  kreće po Zadru i okolici. Po  centru i bez bicikla, jer je tu  na nekoliko dana unajmio  sobu. Mi smo ga uočili dok je,  gurajući natrpani bicikl s malom švedskom zastavicom na  volanu prolazio ispred Borga, a večer poslije na pivi u  Zodiaca. Motao je duhan i  zamolio upaljač.
Zove se Simon Wilms, ima  21 godinu, dolazi iz švedskog  Göteborga, radi i živi u norveškom Oslu i biciklom je  doputovao u Zadar… Iz Portugala. Dogovorili smo intervju za sutradan, a večer  proveli u ćakuli o zemljama,  ljudima i putovanju na dva  kotača.
Simon putuje s prijateljem  koji se zove Ellias Rokka i  prijatelji su od malih nogu.  Na putu se razdvajaju jer se  jednom od njih svidi neko  mjesto, a drugi nastavi  dalje… Dok je Simon bio u  Zadru, Ellias je nekoliko dana boravio u Splitu.
– Treći svibnja ukrcali smo  se na vlak za Kopenhagen i  od tamo avionom otišli u  Portuga, u Porto.
Iz Švedske si, ali živiš i  radiš u Norveškoj.
– Da, mnogi Šveđani to tako čine. Puno se lakše zaposliti u Norveškoj i plaća je  bolja tamo, nisu u Europksoj  uniji…
Kako ste se odlučili na  putovanje biciklom?
– Najprije sam htio ići na  Karibe, u Južnu Ameriku, u  Australiju… I to ne samo biciklom nego svakako, baš putovati kao backpacker. I onda  je došao Ellias i predložio mi  da idemo biciklom i da nam  se  putovanje u isto vrijeme  pretvori u avanturu.
Rekao si mi da do tada nisi  vozio bicikl, pogotovo ne  svakodnevno.
– Vozio sam bicikl, da, ali to  nije bilo ni približno usporedivo s ovim. Vozio sam najviše dva sata u komadu, a sad  se zna dogoditi da pedalam  po 16 sati u jednom danu.
Kako si podnio taj  početak, napornu vožnju biciklom?
– Prvi tjedan sam se razbolio, pokupio sam prehladu.  Bilo je ekstremno hladno u  Portugalu, nismo to ni u ludilu očekivali. Pokisnuli  smo, a nismo mogli stati s  vožnjom jer nismo imali nikakav smještaj… I boljelo me  tjedan dana, svaki mišić sam  osjećao. Ali nekog vremena  se navikneš.
Koja će biti svoja finalna  destinacija?
– Najprije smo razmišljali o  odlasku u Indiju. Mislim da  će Ellias stvarno otići tamo, a  ja ću se zaustaviti u Istanbulu.
Kako su ti roditelji reagirali kada si im rekao da  ideš na put s kraja na kraj  Europe biciklom?
– Pa reagirali su pozitivno,  zapravo. Naravno, majka je  bila malo zabrinuta. Nije plakala, ali joj nije bilo baš svejedno. Kad sam joj kasnije  rekao da spavamo po grmlju i  uz cestu, nije bila oduševljena.
Kako ti se sviđa ovdje, u  Hrvatskoj?
– Jako mi se sviđa Hrvatska. Vidio sam doduše samo  obalu zasad, ali sviđa mi se  sve što sam vidio. Sviđaju mi  se ljudi, jezik, pivo… I lijepo  mi je voziti bicikl ovdje, puno  bolje nego u, recimo, Italiji.
Elias nam se dan poslije  intervjua javio s “nadopunjenim odgovorom na ovo pitanje”. U SMS-u je napisao:
“Razmišljao sam malo o  intervjuu. Rekao sam da mi  se sviđaju ljudi u Hrvatskoj.  Razlog za to je taj što mislim  da ste svoji, da ne igrate uloge i ne glumatate. U isto vrijeme ste ljubazni i prijateljski raspoloženi”.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU