Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Pola stoljeća smeća!

11.07.2012. 22:00
Pola stoljeća smeća!


Po danu smrdi na Bokanjcu i Novom Bokanjcu, navečer u Diklu, a kad je bura u Kožinu. Onda još u 9 ujutro imamo prelet galebova koji se sa ‘smetlišta’ gdje su jeli vraćaju na more. Neku večer su se njemački gosti digli s večere na terasi restorana u Diklu zbog smrada, govori predsjednik MO Diklo
Odlagalište otpada Diklo neće primiti niti  jedan kilogram otpada iz bilo  koje općine, s kojom trenutačno nema ugovor, a sve aktivnosti vezane uz izgradnju  Županijskog centra za gospodarenje otpadom kod Biljana Donjih idu svojim tokom, ukratko je odgovor dogradonačelnika Dražena Grgurovića na zahtjeve predsjednika mjesnih odbora Bokanjac, Diklo, Kožino, Novi  Bokanjac i Puntamika.
Dezinformacije o odlagalištu
Naime, mještani ovih  mjesnih odbora zahtijevaju  od Grada Zadra zabranu  prihvaćanja i odlaganja  smeća sa svih područja koja  nisu pod administrativnom  upravom Grada Zadra.
Mještani su se uznemirili  zbog medijskih napisa da će  se sav otpad Zadarske županije odlagati na Diklu te zbog  indicija da se odlagalište u  Diklu proširuje, što su, kako  je rekao Grgurović, dezinformacije. Osim toga, kako stoji  u priopćenju, mještani se ne  mogu načuditi rekaciji Inicijativnog odbora mještana  dijela Ravnih kotara o štetnosti i neprihvatljivosti izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Zadarske  županije kod Biljana Donjih.
– Otpad iz tih istih općina  koje se bune protiv Županijskog centra odlaže se u  Diklu i mi trpimo neugodnosti zbog tog ‘smetlišta’ već  50 godina. A kad bi slučajno  zbog njihove inicijative zapela izgradnja Centra, vratili  bismo se još deset godina  unatrag, kaže Božidar Grancarić, predsjednik Mjesnog  odbora Diklo.
Kako priča, po danu smrdi  na Bokanjcu i Novom Bokanjcu, navečer u Diklu, a  kad je bura u Kožinu.
– Onda još u 9 ujutro imamo prelet galebova koji se sa  ‘smetlišta’ gdje su jeli vraćaju  na more. Neku večer su se  njemački gosti digli s večere  na terasi restorana u Diklu  zbog smrada. Ti gosti se više  neće vratiti. Ovi na smještaju  se također stalno bune, govori Grancarić, dodajući da  puno više od turista ispaštaju  sami mještani.
Ekološka naknada
– Nismo dosad htjeli tražiti  ekološku naknadu od Grada  jer na to gledamo kao da sami  sebi naplaćujemo, ali i s tim  ćemo vršiti pritisak, ako bude trebalo. Naime, u Diklu se  odlaže i azbest, kao i višak iz  pročišćivača za otpadne vode. Jedan privatna tvrtka iz  Rijeke je vršila analizu utjecaja na okoliš i pokazalo se  da je sve u redu, ali mi se  pitamo zašto zadarski Zavod  za javno zdravstvo nije vršio  tu analizu, a ne privatna tvrtka, kazao je Grancarić.
Branimir Stručić, predsjednik Mjesnog odbora Diklo,  kaže da svatko ima pravo buniti se.
– Ne bismo htjeli od ovoga  raditi neki sukob. Samo mi  već 50 godina trpimo nešto  puno gore nego ono što se  planira izgraditi kod Biljana  Donjih. Štoviše, takvi centri  se u Europi grade u samim  središtima gradova i to je  rješenje za problem otpada u  Zadru i cijeloj županiji. Osim  toga, ova situacija nikome ne  koristi. Odlagalište u Diklu  smrdi, povećan je prolaz kamiona, a na atraktivnoj je  gradskoj lokaciji koja bi se  mogla puno bolje iskoristiti,  govori Stručić, izražavajući  nadu da će se dugogodišnja  obećanja konačno i konkretizirati.